[БГ] Напукани бисквити в коледни цветове.
[FR] Biscuits à la surface craquelée
aux couleurs de la saison.
Сигурно сте срещали тези сладки в техния шоколадов, двойно шоколадов,
кокосов, лимонов, или лимоново-кокосов ваирант. Ако ви липсва някой в
колекцията: ето още един. Привлече ме яркият им червен цвят, който много добре
се „връзва” с коледната атмосфера. Реших да им дам шанс за тазгодишното
предколедно печене, въпреки че манията ми по „червеното кадифе” угасна в последната
година.
Сладките се получават се доста пръхкави, така че ако търсите мекота или
кадифена гладкост, това не е вашата рецепта. Но пък се одобриха от колегите в
службата и Камбанката вкъщи. Що се отнася до мен, в следващите години сигурно
ще залагам повече на червеното вино, отколкото на червеното кадифе.
Продукти :
3 чаши брашно
¼ чаша какао на прах
2 ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. сода за хляб
½ ч.л. сол
170 г масло на стайна температура
1 чаша захар
3 яйца голям калибър
2 с.л. прясно мляко, смесено с 2 с.л.лимонов сок
1 ч.л. ванилов екстракт
Червена сладкарска боя (моята е прахообразна, но може да ползвате и течна)
1/2 чаша ситно нарязан бял шоколад
8 – 10 с.л. пудра захар
Брашното се пресява в купа с какаото, содата, бакпулвера и солта (в този
момент се добавя и прахообразната боя). Отделно се разбиват маслото със захарта
до пухкав крем. Добавят се едно по едно яйцата, като след всяко се разбърква
добре. Прибавят се млякото с лимоновия сок, ваниловия екстракт и сладкарската
боя (ако е течна). Постепенно се добавят сухите съставки, като се разбърква
добре. Накрая се прибавя ситно нарязания шоколад.
Купата се завива в прозрачно фолио и се оставя за 2 часа (или една нощ) в хладилник,
за да стегне добре.
Фурната се загрява на 170 градуса. Две тави се застилат с пекарска хартия.
Пудрата захар се поставя в дълбока чиния. От тестото се оформят топчета с
големината на едър орех и се овалват в пудрата захар. Подреждат се в тавата, на
известно разстояние едно от друго.
Сладките се пекат около 12 – 14 минути. Изваждат се и се оставят да
изстинат върху решетка. Съхраняват се в метална кутия за около седмица.
Si vous fréquentez des blogs ou
des sites anglophones, il y a des fortes chances que vous y avez croisé ces
biscuits dans leur version chocolatée, doublement chocolatée, à la noix de
coco, citronnée ou coco-citron. S’il manque une version dans votre collection :
en voici encore une. J’ai été d’abord attirée par leur couleur rouge vive qui
va très bien avec les décorations de la saison. J’ai voulu leur donner une
chance lors des tests annuels de biscuits de Noël à la maison, même si mon
obsession des gâteaux du type « velours rouge » est passée depuis l’année
dernière.
Les biscuits obtenus sont plutôt
secs et croustillants. Donc si vous êtes à la recherche du moelleux et d’une
douceur veloutée, ce n’est pas votre recette. Mais mes collègues au travail et
Clochette à la maison les ont bien appréciés. En ce qui me concerne, je vais m’orienter
plutôt vers un vin rouge et pas tellement vers un velours rouge dans les
prochaines années.
Ingrédients :
(pour environ 35 – 40 biscuits,
la recette est légèrement modifiée du Cooking Classy, 1 tasse = 250 ml)
3 tasses de farine
¼ tasse de cacao en poudre
2 càc de levure chimique
¼ càc de bicarbonate de soude
½ càc de sel
170 g de beurre doux à température ambiante
1 tasse de sucre
3 gros œufs
2 càs de lait mélangé avec 2 càs de
jus de citron
1 càc d’extrait de vanille
Colorant alimentaire rouge (le
mien est en poudre, mais vous pouvez utiliser du colorant liquide aussi)
½ de tasse de chocolat blanc concassé
8 – 10 càs de sucre glace
Tamiser la farine dans un bol
avec le cacao en poudre, le sel, la levure et le bicarbonate de soude (ajouter
le colorant alimentaire, s’il est en poudre). Dans un autre bol battre le
beurre avec le sucre afin d’obtenir un mélange homogène. Ajouter les œufs un à
un et bien mélanger. Verser le lait avec le jus de citron, l’extrait de vanille
et le colorant alimentaire (s’il est liquide) et bien mélanger. Ajouter les
ingrédients secs à plusieurs reprises et terminer avec le chocolat blanc.
Mélanger bien pour obtenir une pâte homogène et un peu collante.
Couvrir le bol avec du film
alimentaire et laisser 2 heures (ou une nuit) au frigo.
Préchauffer le four à 170°C. Couvrir
deux plaques à pâtisserie avec du papier sulfurisé. Mettre le sucre glace dans
une assiette creuse. Former des boules de pâte de grosseur d’une noix avec les
mains et les rouler dans le sucre glace. Disposer les boules sur les plaques et
enfourner pendant 12 -14 minutes.
A la sortie du four, laisser
refroidir les biscuits sur une grille. Les conserver dans une boîte métallique
pendant une semaine.
Comments
Поздрави!
Идеални са станали и бих ги приготвила за Коледните празници, ако списъка ми не беше препълнен вече.
Поздрави!
Габриела, и на мен това ми е проблем: списъкът за сладки е пълен, но продължава да се удължава :)
Приятни коледни приготовления!
Весело посрещане на празниците, Мире!
Няма особена тънкост при печенето, може би да е от фурната, ако е била доста силна отгоре, така че са били опечени отгоре, а отдолу да останат недопечени. За разливането, може да е от маслото - нещо подобно ми се е случвало, когато сменя марка масло и с едно и също количество едни и същи бисквити да станат по-разляти, а с друга марка по-стегнати.