[BG] Чийзкейк без печене
с изцедено кисело мляко и лайм.
[FR] Cheesecake
sans cuisson avec du yaourt à la grecque et citron vert.
В средата на май е време за чийзкейк. Вече дори не питам ПП каква торта
иска за рождения си ден, защото отговорът е ясен. Затова само започвам да ровя
предварително в търсене на рецепта за новия чийзкейк. Днешния го намерих още
през зимата и си казах „той е!” (странно, човек ще рече, че говоря за мъж). Не
бях сигурна дали през май ще има още нарове, затова обмислях алтернативи и
реших, че малка забежка към класическия лимонов чийзкейк, с украса от малини и
бял шоколад няма начин да не се окаже успешна. Според ПП, това е най-добрият ми
чийзкейк досега. Но той винаги така казва... до следващата рецепта. Макар че поне
веднъж съм склонна да се съглася с него – от киселото мляко и лимона се
получава една приятна свежест в устата, подчертана от мекотата на белия шоколад
накрая.
Продукти:
За блата :
200 г бисквити тип „Пти бьор”
80 г разтопено масло
За пълнежа:
600 г крем-сирене (“Филаделфия”) на стайна температура
1 ½ чаши изцедено кисело мляко
¾ чаши захар
Ситно настърганата кора и сокът на един лайм
1 ч.л. ванилов екстракт
3 листа (6 г желатин)
За украса (по желание):
50 г бял шоколад
150 г пресни малини
Настъргана кора от лайм
Приготвяне на блата:
Бисквитите се смилат на трохи в кухненски робот. Добавя се разтопеното
масло и се обърква, докато трохите се овлажнят (при необходимост се добавя още
масло). Сместа се разстила на дъното и малко по стените на откопчаваща се
тортена форма, потупва се, докато се уплътни. Оставя се за около 30 мин в
хладилника да се стегне маслото.
Желатинът се накисва за 10 минути в студена вода. Крем-сиренето се разбива
със захарта и киселото мляко, добавят се ваниловият екстракт, кората и
лимоновият сок. Желатинът се отцежда, поставя се в стъклена купа с 80 мл вода и
се разтапя внимателно на микровълнова фулна (няколко цикъла по 10 секунди, като
се внимава да не заври, а разтворът да остане леко топъл). Разтвореният желатин
се добавя към крема и се разбърква добре с миксер. Изсипва се върху стегнатия
блат.
Формата се поставя в хладилника за няколко часа или цяла нощ, за да
стегне добре.
Шоколадът се разтапя внимателно в микровълновата фурна, разстила се на
тънък слой върху лист пекарска хартия и се оставя да стегне за около 15 минути
в хладилник. Чийзкейкът се украсява с начупени парченца шоколад, пресни малини
и малко настъргана кора от лайм.
Lundi, c’est ravioli et mi-mai c’est
cheesecake. Au bout de quelques années j’ai arrêté à demander à PP quel gâteau
d’anniversaire il voudrait. La réponse de toute façon est toujours la même. Je
commence tout simplement creuser le net (et la tête) quelques temps auparavant en
quête de la recette d’un nouveau cheesecake à tester. J’ai trouvé celui-ci en
hiver dernier. Dès que je l’ai vu, j’ai su que c’était lui (on dirait que je
parle d’un homme, bizarre). Comme je n’étais pas sure qu’il y aurait encore des
grenades en mai, j’ai préparé le Plan B : un retour (presque) au gâteau
classique au citron, décoré de chocolat blanc et framboises qui aurait tout
pour plaire. D’après PP, c’est le meilleur cheesecake que je n’ai jamais fait.
Mais il dit toujours la même chose… jusqu’au cheesecake suivant. Pour une fois,
je suis d’accord avec lui. Le yaourt et le citron vert apportent une fraicheur
en bouche, suivie de la douceur du chocolat blanc.
Ingrédients :
Pour le fond:
200g de biscuits de type ‘Petits bruns’
80 g de beurre fondu
Pour la crème :
600 g de fromage à tartiner (type saint-Moret ou Philadelphia)
1 ½ tasse de yaourt à la grecque
¾ tasse de sucre
Le zeste finement râpé et le jus
d’un citron vert
1 càc d’extrait de vanille
3 feuilles de gélatine (6 g)
Pour la décoration :
50 g de chocolat blanc
150 g de framboises fraiches
Quelques zestes de citron vert
Concasser les biscuits dans le bol du robot-mixeur (ou les mettre dans un
sachet de congélation et le émietter à l’aide d’un rouleau à pâtisserie) afin
d’obtenir une poudre assez fine, sans gros morceaux. Ajouter le beurre fondu et
bien mélanger avec les biscuits. Tapisser le fond et une partie des
parois d’un moule à gâteau à fond
amovible avec la préparation et bien tasser en tapotant dessus avec le dos
d’une cuiller. Laisser environs 30 minutes au frigo pour que le beurre
prenne.
Mettre les feuilles de gélatine à
tremper dans un bol d’eau froide.
Battre le fromage avec le yaourt et sucre afin d’obtenir une crème lisse. Ajouter l’extrait de vanille, le zeste et le jus de citron. Egoutter les feuilles de
gélatine ; les mettre dans un petit bol avec 80 ml d’eau et le faire fondre doucement au
four à micro-ondes, sans le faire bouillir (en plusieurs fois de 10 secondes,
la gélatine doit fondre, mais la solution doit rester tiède). Incorporer la
gélatine fondue à la crème et mélanger bien avec un mixeur.
Verser l’appareil sur le fond refroidi. Mettre
le moule au réfrigérateur pendant quelques heures ou toute une nuit pour que la
crème prenne bien.
Faire fondre le chocolat blanc doucement
au four à micro-ondes et l’étaler en couche fine sur une feuille de papier
sulfurisé. Laisser prendre pendant une quinzaine de minutes au frigo. Prélever des
copeaux de chocolat blanc et les disposer sur la surface du cheesecake avec les
framboises et quelques zestes de citron vert.



Comments
Поздрави сърдечни!
Поздрави!
Роси, в случая имах късмет с малините, защото понякога човек попада и на не чак толкова фотогенични :)))
Хубава седмица!
Bengu, thanks a lot!
Поздрави!
Хубав ден!