[BG] Хрупкави отвън, меки отвътре, бадемови бисквити,
с южен аромат на портокалова вода и кедрови ядки.
[FR] Biscuits aux amandes croquants
à l’extérieur, moelleux à l’intérieur, aux saveurs du sud : fleur
d’oranger et pignons.
Видях ги в книгата с провансалски рецепти, която купих миналата година.
Харесах ги заради аромата на портокалов цвят и възможността за дълго
съхранение. На вкус ги оприличавам на сладките тип „рога на газела” от Магреб.
Препоръчвам ти с чаша черен или зелен чай, по възможност неподсладен. Намирам
ги чудесни.
Продукти:
(за около 25 - 30 бисквити, рецептата е с леки модификации от книгата « Il n’y pas que la ratatouille en Provence », автор Д. Бордона)
250 г бадемово брашно
200 г кафява захар
1 белтък от яйце голям калибър
2 с.л. вода с аромат на портокалов цвят
50 г кедрови ядки
Бадемовото брашно и захарта се смесват в купа. Добавят се белтъка и водата
с аромат на портокалов цвят. Омесва се твърдо тесто, при нужда може да се
добави още малко белтък. Тестото е леко лепкаво и с него сe работи лесно.
От тестото се откъсват топчета с размер на голям орех. Оформят се на
полумесеци и се поставят в тъвъ, застлана с пекарска хартия, на известно
рязстояние една от друга. Отгоре се разпределят кедровите ядки и се натискат
леко, за да влязат в тестото.
Фурната се загрява на 180 градуса. Бисквитите се пекат в продължение на
около 15 минути, докато порозовеят по краищата.
Изваждат се и се оставят да изстинат върху решетка. Съхраняват се до
няколко седмици в плътно затворена метална кутия.
Je les vus dans le livre de
recettes provençales acheté l’année dernière. Je les ai bien aimés à cause du
parfum de fleur d’oranger et la possibilité de les garder longtemps. Je les
trouve assez proches en gout des « cornes de gazelle » venant du Maghreb.
Je les recommande avec une tasse de thé vert ou noir, si possible sans sucre. Je
les trouve très bons.
Ingrédients :
(pour environ 25 - 30 biscuits, la
recette est légèrement modifiée du livre « Il n’y a pas que la ratatouilleen Provence », D. Bordogna)
250 g de poudre d’amandes
200 g de sucre roux
1 blanc d’œuf (gros œuf)
2 càs d’eau de fleur d’oranger
50 g de pignons
Mélanger la poudre d’amandes et
le sucre roux dans un bol. Ajouter le blanc d’œuf et l’eau de fleur d’oranger
et travailler à la main pour obtenir une pâte ferme, mais malléable.
Prélever des morceaux de pâte de
la taille d’une grosse noix et former les croissants. Disposer les biscuits sur
une plaque de four couverte de papier sulfurisé à environ 2 – 3 cm de distance.
Parsemer de pignons et enfoncer légèrement les pignons dans la pâte.
Préchauffer le four à 180°C.
Faire cuire les biscuits pendant environ 15 minutes ou jusqu’à ce qu’ils soient
légèrement dorés sur les bords.
Laisser les biscuits refroidir
complètement sur une grille. Peuvent se garder pendant quelques semaines dans
une boite métallique hermétiquement fermée.
Comments
Сърдечи поздрави!
Твоите бисквитки с джинджифил са ми в списъка и чакат тези дни да ги направя!
Прегръдка и спорна подготовка за празника!
Цялата ти коледна подготовка е великолепна - страхотни идеи, изкушаващо представяне и много красиви снимки.
Благодаря за удоволствието,
сърдечни поздрави, здрави, щастливи и споделени празници!
Желая ти спокойни предпразнични дни и весели празници с любимите ти хора!
Страхотни са, Мире!
Приятни последни дни за предпразнична подготовка!