[BG] Многослойни и меки,
с дискретен аромат на джинджифил.
[FR] Plusieurs couches
moelleuses, avec un parfum discret de gingembre.
Много често не спазвам точно рецептите. Заменям продуктите или си играя с
количествата, напасвайки ги на моя вкус. В повечето случаи си получават чудесни
резултати, но понякога имам и зашеметяващи провали. В днешната рецепта сложих
захаросания джинджифил в тестото, вместо да го поръся върху сладките, както и
намалих количеството му, понеже ме беше страх, че ще се получи доста силен
аромат. Грешка! Сладките „носеха” още на джинджифил. За капак, промених и формата им, но това е от-малко значение.
Независимо от това, толкова се харесаха вкъщи, че ПП ме заплаши с развод,
ако дори една от тях напусне пределите на апартамента. Това, за да ми попречи
да занеса част от тях на колегите, както правя, когато забъркам неразумни
количества бисквити. Май ще ги правя отново...
Продукти:
230 г крем-сирене (тип „Филаделфия) на стайна температура
200 г масло на стайна температура
1/3 чаша кафява захар + още 2 – 3 с.л. за поръсване
2 ч.л. настърган джинджифил
260 г брашно
1 яйце
30 г захаросан джинджифил
Щипка сол
Крем-сиренето се разбива с маслото, захарта, солта и настъргания джинджифил
в купа на пухкав крем. Добавя се брашното и нарязаният на ситно захаросан
джинджифил и се замесва меко тесто. Тестото се завива плътно в прозрачно
домакинско фолио и се оставя да стегне един час в хладилника.
Тестото се разточва върху леко набрашнения работен плот, докато се получи правоъгълник
с дебелина 1 см. Правоъгълника се сгъва откъм тясната част на три, както се
сгъва писмо. Тестото се обръща на 90 градуса и разточването и сгъването се
повтарят още два пъти. По този начин се получава подобие на маслено тесто,
което ще се разлисти и надигне при печенето. Тестото се разточва до дебелина
около 0,8 – 1 см и се изрязват сладки с желаната форма. Остатъкът от тестото се
събира и разточва отново по гореописания начин, докато се използва изцяло.
Сладките са прехвърлят в тава, застлана с пекарска хартия, намазват се с
разбитото яйце и се поръсват със захар. Оставят се да се стегнат около 20
минути в хладилника.
Фурната се загрява на 180 градуса. Сладките се пекат около 15 – 20 минути,
или до златисто. Изваждат се и се оставят да изстинат върху решетка.
Très souvent je ne respecte pas
les recettes à la lettre. Souvent je substitue les ingrédients ou les parfums
en les ajustant à mon gout. Parfois cela donne des résultats réussi, et, plus
rarement, des échecs spectaculaires. Dans cette recette j’ai mis le gingembre
confit dans la pâte à la place de la surface et j’ai réduit sa quantité, car j’avais
peur que le gout serait très prononcé. Erreur ! Les gâteaux pourraient supporter
davantage du parfum. J'ai aussi modifié leur forme, mais ça, c'est permis.
Les biscuits nous ont tellement
plu, que PP m’a menacé de divorce si ne serait ce qu’un d’eux quitterait la maison.
Et ceci pour éviter que je n’en ramène à mon travail, comme je fais quand je
prépare des quantités irraisonnables de gâteaux. Je crois que je vais devoir en
préparer à nouveau…
Ingrédients :
(pour environ 45 biscuits de 6 x3
cm, la recette est légèrement modifiée du site Food Network)
230 g de fromage à tartiner (type
Philadelphia), à température ambiante
200 g de beurre doux à
température ambiante
1/3 tasse de sucre roux + 2 – 3 càs
pour saupoudrer le dessus
2 càs de gingembre frais râpé
260 g de farine
1 œuf
30 g de gingembre confit
Une pincée de sel
Battre le fromage, le beurre, le
sucre le sel et le gingembre râpé dans un bol afin d’obtenir une crème bien
lisse. Ajouter la farine et le gingembre confit finement émincé et mélanger
pour obtenir une pâte souple. Envelopper la pâte dans du film alimentaire et
laisser reposer au frigo pendant une heure.
Fariner légèrement le plan de
travail. Étaler la pâte en forme de rectangle d’environ 1 cm d’épaisseur. Plier
la pâte en trois, comme l’on plie une lettre et la tourner à 90°. Étaler et
replier la pâte comme décrit encore deux fois. Ceci va permettre à obtenir un
simili de feuilletage lors de la cuisson. Étaler la pâte sur une épaisseur de
0.8 – 1 cm et découper les formes voulues avec un emporte-pièce. Retravailler
la pâte restante pour en utiliser la totalité pour la confection des gâteaux.
Transférer les biscuits sur une
plaque couverte de papier sulfurisé, les dorer à l’œuf battu et saupoudrer de
sucre. Remettre la plaque au frigo pendant 20 minutes.
Préchauffer le four à 180°C.
Faire cuire les gâteaux pendant 15 à 20
minutes ou jusqu’à ce qu’ils soient bien dorés. Laisser refroidir complètement
sur une grille.
Comments
Поздрави!
на такива неща насищане няма.
Базелските бисквити са разкошни - шоколад и бадеми, не ми излизат от ума!
Поздрави, Мира!
С усмивка
Мария
Нямам захаросан, но съм си правила от смлян пресен джинджифил и стафиди
Щях да го изям преди да съм го вложила според рецептата!
Прекрасни са бисквитките и ще ги направя със сигурност!
Прегръдка!
Пак ще ги правя в събота и този път бих ви почерпила всички :).
Мария, за формата нямам заслуги - това ми е една форма за сладки като луна, даже нос и уста си има, ама се загубиха при печенето :)
Приятни предколедни дни!