[BG] Бърза, лесна и
ароматна тренировка за Никулден.
[FR] Une recette facile et
rapide, pleine de saveurs.
Една от дългия брой кулинарни области, в които ми трябва още да се
усъвършенствам, е приготвянето на риба и червено месо. И по-точно начина им на
печене, така че да останат сочни и ароматни. Полека-лека започвам да
задобрявам, макар и пътят към съвършенството да е дълъг и трънлив. Същевременно
с това допълвам списъка на лесни и бързи рецепти. Друго предизвикателство в
кухнята за мен е да се науча да приготвям различни видове риба. Полека-лека
започвам да излизам от вечния цикъл на скумрия, риба треска и сьомга и се
впускам в приключения с главни действащи лица лаврак, ципура или камбала.
Долната рецепта е бърза и лесна. Става готова за около час, а през това
време можете да приготвите гарнитурата и да седнете с чаша на аперитив, докато
рибата се пече. Интересното в рецептата е не толкова пълненето на рибата с
магданоз и лимон, а участието на семена от резене (фенхел), които добавят дискретен
анасонов аромат към доминиращата нотка
на пипера. Разбира се, може да ги пропуснете, ако нямате налични, или просто не
харесвате аромата на анасон. Това е и чудесен вариант за Никулден, ако, като
мен, не харесвате сладководна риба.
Продукти:
(за 4 порции, рецептата е с малки промени от сп. Saveurs, брой 205, октомври – ноември 2013)
2 броя пресен лаврак, около 0,9 – 1 кг, изчистен от вътрешностите и люспите
1 ч.л. семена от фенхел (резене)
1 с.л. розов пипер
1 с.л. черен пипер, разтрошен в хаванче
1 с.л. едра сол
6 стръка магданоз
2 резена лимон
1 с.л. зехтин
Рибите се почистват от перките, измиват се добре и се подсушават. С остър
нож се правят по два плитки разреза от всяка страна. Семената от фенхел се
смесват с двата вида пипер и солта. С тази смес се поръсват рибите отвътре и
отвън, като се слага по малко и в разрезите. Във вътрешността на всяка риба се
слагат по 3 стръка магданоз и резенче лимон.
Рибите се поставят в тава, застлана с пекарска хартия, поръсват се със
зехтина и се оставят за 30 минути в хладилник.
Фурната се загрява на 180 градуса. Рибите се пекат в продължение на 20 – 25
минути.
Сервират се горещи, с гарнитура по желание (при мен – с пюре от
картофи, моркови и ряпа) и чаша вино.
Un des domaines culinaires dans
lequel je devrais encore progresser est la cuisson des viandes rouges et des
poissons pour qu’ils restent juteux et moelleux. Comme le vin, je m’améliore
avec les temps, même si le chemin vers la perfection est long et semé d’embuches.
Je profite également de mes essais pour compléter la collection des recettes simples
et rapides. Apprendre à cuisiner des variétés différentes de poisson est un
autre défi. Petit à petit je sors du sentier battu du saumon, du maquereau et
du cabillaud pour m’aventurer avec des bars, des soles et des daurades.
Cette recette est simple et
rapide. Elle se prépare en une heure environ, pendant laquelle vous pouvez
préparer la garniture et même s’assoir pour prendre l’apéritif pendant que le
poisson cuit. Le petit plus sont les graines de fenouil qui rajoute une note
délicate d’anis par-dessus le parfum plus corsé et dominant du poivre. Et elle
tombe au point nommé pour la Saint-Nicolas, le jour où en Bulgarie traditionnellement
l’on prépare du poisson.
Ingrédients :
(pour 4 personnes, la recette est
légèrement modifiée du magasine Saveurs, n° 205, octobre – novembre 2013)
2 bars (environ 0.9 – 1 kg), préparés
et vidés par le poissonnier
1 càc de graines de fenouil
1 càs de poivre noir concassé
1 càs de baies roses
1 càs de gros sel
2 quartiers de citron
6 brins de persil
1 càs d’huile d’olive
Nettoyer, laver et sécher les
poissions. Faire deux incisions superficielles de chaque côté des poissons.
Dans un bol mélanger le poivre, le sel, les graines de fenouil et les baies
roses. Parsemer l’intérieur et l’extérieur des poissons, en mettant un peu dans
les incisions avec le mélange d’épices. Disposer un quartier de citron et trois
brins de persil dans chaque poisson.
Disposer les bars dans un plat couvert du
papier sulfurisé, arroser avec l’huile d’olive et laisser au frigo pendant 30
minutes.
Préchauffer le four à 180°C.
Enfourner les bars pendant 20 à 25 minutes.
Servir chauds avec une garniture au
choix (pour ma part, j’ai opté pour celle proposée dans le magasine :
purée de pommes de terre, navets et carottes) et un verre de vin.
Comments
И съм сигурна, че така приготвената риба е чудесна!
Поздрави!
С усмивка
мария
Надявам се, че сте изкарали чудесен празник :)