[BG] ... и не става
въпрос само за вкуса му.
[FR] … et je ne parle pas que du gout.
Работниците от общината в наше село закачиха коледната украса по улиците в
средата ноември. Постепенно започва да се усеща коледния дух, макар и още
лампичките да не светят в пълния си блясък (това започва от началото на декември).
Преди седмица забелязах, че и магазините по централната улица са извадили
светлините и гирляндите по витрините. А аз започнах тренировките за коледните
сладки. Идва Коледа – времето на горещия шоколад, романтичните комедии с Мег
Райън и ежегодното препрочитане на „Властелина на пръстените”.
Но преди да ви залея със сладки, меденки, свещи и други „Джингъл белс”-ове,
ще има няколко по-неколедни рецепти по един или друг повод. Първата е за една
от двете ми ежегодни торти, по случай рождения ден на Камбанката миналия петък,
когато духна деветте (вече!) свещи. Както всяка година, и тази, госпожицата си
поиска шоколадова торта. След като разгледахме поне стотина рецепти, реших да
огранича избора до пет... иначе тортата сигурно щеше да е за пълнолетието й. В
крайна сметка се спряхме на тази – за вълшебния шоколадов сладкиш. Заради
магическото в името и моето любопитство – как така от едно тесто ще се получи
сладкиш с блат и крем. Бях виждала вече този „умен” или „вълшебен” сладкиш на
няколко места в натурален вариант (при адашката Мира, Роси, Мария и Гери), но
за мармотника, естествено, трябваше шоколадов.
Оказа се, че магията наистина работи! Част от тестото остава на
повърхността, където се оформя подобен на блат слой, а долната част остава като
стегнат крем, малко напомнящ един френски сладкиш, наречен „флан”. Моят малко
го препекох, защото долната част, където е кремът, остана доста стегната, но
независимо от това се изяде за два дни. Вече имам поръчка за втори... по
възможност в най-скоро време!
Продукти:
115 г масло
600 мл прясно мляко
115 г брашно
45 г какао на прах (100% съдържание на какао)
4 яйца, голям калибър
¼ ч.л. бял оцет
210 г пудра захар + допълнително за поръсване
30 мл портокалов ликьор (кафе или друг аромат, по желание)
1 ч.л. ванилов екстракт
Откопчаващата се тортена форма се намазнява и дъното й се обвива отвън с
алуминиево фолио, за да не изтече сместа при печенето.
Белтъците и жълътъците се разделят. Маслото се разтопява на тих огън или в
микровълнова фурна и се оставя леко да изстине. Трябва да остане течно, но да
не е горещо, за да не пресече жълътците. Млякото се затопля до телесна
температура.
Фурната се загрява на 170 градуса.
Брашното се пресява с какаото в купа и се разбърква добре. Белтъците се
разбиват на стегнат сняг, заедно с оцета (или щипка сол).
Отделно се разбиват жълтъците и захарта до побеляване. Добавят се
разтопеното масло, ваниловият екстракт и ликьора. Прибавят се брашното и
какаото и се разбърква добре. Постепенно се налива млякото, като се бърка
непрекъснато, желателно на ръка, с тел, понеже сместа е много рядка и би
пръскала, ако се разбива с миксер.
Накрая се добавя белтъчния сняг, на три пъти, като се разбърква с тел. Разбъркването
не трябва де е енергично или продължително, само колкото да няма големи „парцали”,
а белтъците да станат на дребни бучки. Те остават по повърхността и ще оформят
платката при печенето.
Сместа се прехвърля в тортената форма. Пече се около 50 – 60 минути, в
зависимост от фурната, като при разклащане трябва да се размърдва леко. При мен
на 55тата минута беше вече твърде неподвижна и долният слой крем беше доста стегнат.
Изважда се и се оставя да изстине напълно върху решетка, фолиото се развива и тортата може да се извади от формата, по желание. При изстиването се
стяга допълнително. Прибира се в хладилник за няколко часа или една нощ. Преди
поднасяне се поръсва с пудра захар и украсява по желание. Аз използвах тънки дискове от бял шоколад, поръсени с
натрошени лешници и бонбони „Малтезер”.
Les employés de la mairie dans
notre ville ont mis les décorations de Noël dans les rues il y a déjà presque
deux semaines. Doucement nous commençons à sentir que les fêtes de fin d’année
approchent, même si les illuminations ne brillent pas encore de tous leurs feux
(cela viendra en début de décembre). Il y a une semaine, j’ai remarque aussi
que les commerçants de la rue principale avaient sorti les boules et les guirlandes
dans les vitrines. Et pour ma part, j’ai commencé à tester des nouvelles recettes
des biscuits festifs. L e temps de Noël arrive à grands pas : le temps du
chocolat chaud, des comédies romantiques avec Meg Ryann et la relecture
annuelle du « Seigneur des anneaux ».
Mais avant de vous inonder de
biscuits, de quatre-épices, de bougies et d’autres « Vive le vent »,
je vous ferai patienter avec quelques recettes pour une ou autre occasion. La
première est pour un gâteau d’anniversaire, celui de Clochette qui a soufflé
ses neuf (déjà !) bougies vendredi dernier. Comme tous les ans,
mademoiselle a demandé « un gâteau au chocolat ». Après avoir
feuilleté une centaine de recettes, j’ai été contrainte de limiter le choix à
cinq… sinon, je devrais préparer le gâteau pour ses 18 ans. Enfin, la recette
était choisie – ce serait le gâteau au chocolat magique.
D’une part à cause du
nom ensorcelant et d’autre part, à cause de ma curiosité comment un seul appareil
pourrait devenir biscuit et crème à la fois. J’avais déjà vu la version nature du gâteau à
plusieurs reprises sur le net, mais il fallait du chocolat pour les marmottes.
Et ça marche, promis-juré !
Lors de la cuisson, une partie de l’appareil reste sur le dessus sous forme de
simili-biscuit et en-dessous se forme une couche qui ressemble à un flan au
chocolat. Je crois que j’ai cuit le gâteau un peu trop longtemps, car la partie
« flan » est restée un peu trop ferme, mais cela ne nous a pas empêché
de le manger en deux jours. Et j’ai déjà la commande d’un deuxième… le plus
rapidement possible !
Ingrédients :
(pour un moule de 23 cm de
diamètre, la recette est légèrement modifiée du blog White on Rice Couple)
115 g de beurre doux
600 ml de lait
115 g de farine
45 g de cacao en poudre (100% cacao)
4 gros œufs
¼ càc de vinaigre blanc
210 g de sucre glace + 2 càs pour
la décoration
30 ml de liqueur d’orange (café
ou autre arôme au choix, en option)
1 càc d’extrait de vanille
Beurrer un moule à gâteau à fon
amovible et l’envelopper dans du papier aluminium.
Séparer les blancs des jaunes.
Faire fondre le beurre à feu doux ou au four micro-ondes et laisser légèrement tiédir.
Le beurre doit rester liquide, mais pas trop chaud pour ne pas cuire les
jaunes. Faire chauffer le lait à température du corps.
Préchauffer le four à 170°C.
Tamiser la farine avec le cacao
en poudre et mélanger bien. Monter les blanc en neige ferme avec le vinaigre
blanc (ou une pincée de sel).
Dans un autre bol faire blanchir
les jaunes avec le sucre glace. Verser le beurre fondu, l’extrait de vanille et
la liqueur d’orange. Ajouter la farine et le cacao en bien mélanger. Commencer
à verser doucement le lait en remuant bien à la main avec un fouet (l’appareil
est trop liquide et risque d’éclabousser si mélangé au batteur).
Enfin, incorporer les blancs en
neige, en trois fois et au fouet. Ne pas mélanger trop longtemps ou trop vigoureusement
pour ne pas faire retomber les blancs et éviter les gros morceaux. Il peut y avoir
des petits grumeaux qui vont rester à la surface et former « le biscuit »
lors de la cuisson.
Verser l’appareil dans le moule.
Enfourner pendant 50 – 60 minutes. La cuisson est terminée quand le centre
reste encore légèrement tremblotant. Dans mon cas le gâteau était un peu trop
cuit, car au bout de 55 minutes la surface était presqu’immobile et en conséquence,
la crème dans la partie inférieure était bien ferme.
Laisser le gâteau refroidir complètement
sur une grille. Il va se raffermir davantage en refroidissant. Enlever le papier aluminium, sortir le gâteau du moule et laisser au frigo
pendant quelques heures ou toute une nuit. Saupoudrer de sucre glace avant de
servir et décorer selon les envies. Pour ma part, j’ai utilisé des disques fins
de chocolat blanc parsemés e noisettes caramélisées et des bonbons « Malteser ».
Comments
И тук да пожелая на Камбанката да следва мечтите си и да обича винаги шоколад :)
Прегръдка!
сега се замислям, че това е една наистина много подходяща идея за сладкиш, в тон с коледната магията и вълшебство. Благодаря!
Сърдечни поздрави, усмивки и предколедно вдъхновение!
Дали ще спре да си пожелава шоколадови? : )
Рецептата е много идейна, маркирах я, ще се възползвам.
Чудесен, много вкусен сладкиш, а щом е шоколадов ще ми хареса много!
Весела подготовка за Коледа!
Поздрави от снежна София!
Честит й рожден ден и да е много здрава, много обичана и винаги усмихната. :)
Всичко добро и хубав ден! :)
Украсата отгоре много ми хареса!
Сърдечен поздрав!
Диди, алуминиевото фолио е отвън на тортената форма, за да не изтече смета при печенето. Маха се, след като формата се извади от фурната и изстине малко. Допълних го в текста на рецептата.
Поздрави и хубав край на седмицата на всички!
Сега като го прочетох отново разбрах,че го знам / но не съм обърнала внимание при другите блогърки./
Наистина става чудесен, макар че при мен стегна много долния слой :)