[BG] Най-вкусното
изложение за годината.
[FR] L’exposition la plus
gourmande de l’année.
От близо 20 години насам, в края на октомври в Париж се провежда ежегодния
Салон на шоколада, където си дават среща производители, създатели, повече или
по-малко реномирани марки и хиляди любопитни и отворени към новото дегустатори
в ниска или по-напреднала възраст. Тъй като времето му съвпада и с есенната
ваканция на учениците, много хора идват с децата си, за които това е нещо като
раят на земята (или поне щеше да бъде, ако имаше по-малко хора). Самата аз
ходих няколко поредни години с ПП в началото на 2000те, когато изложението още
беше в Лувъра. След това поразредихме, докато Камбанката беше малка. През това
време Салонът се премести в по-голям изложбен комплекс, способен да приеме все
по-многобройните посетители. Миналата година заведох за първи път и Камбанката,
която беше толкова очарована, че месеци наред ме питаше кога пак ще идем там.
Тази година повторихме. Все пак един уважаващ себе си мармот трябва да използва
всички случаи не само да завива шоколада в станиол, но и да го дегустира.
Fleur Cocardon - Sucre d'orge
Изложението е разположено на два етажа. На долния етаж са различни видове
сладки, шоколадови и карамелени пасти за намазване, бонбони и сладкиши. На втория етаж са щандовете на
производителите на шоколад. След тях са големите имена в бранша – Valrhona, Cémoi, Leonidas, Jeff de Bruges, Valentino, Godiva, Guylian... както и
доста по-малки, но също толкова интересни майстори-шоколатиери. Едновременно с
това има различни демонстрации на сладкарски техники и продукти от утвърдени
майстори или ученици от кулинарното училище Ferrandi, конкурс на скулптури от шоколад, както и ревю на
шоколадови рокли.
Ето тук можете да видите снимките, които направих на изложението миналата
година. Тази година реших да се посветя повече на дегустирането на шоколади от
по-непознати и донякъде екзотични страни, като започнах с няколкото щанда на
японски специалитети и продължих с по-близките и познати вкусове. Върнах се
поне с 5 килограма по-тежка, от които три бяха покупки.
Vers cette fin des vacances de la
Toussaint, j’ai fait ma visite annuelle et incontournable au Salon du chocolat.
Je l’avais déjà visité avec PP au début des années 2000, quand le Salon était
encore au Carrousel du Louvre. Ensuite Clochette est arrivée et nous avons
arrêté la dégustation pendant quelques années. J’y suis retournée l’année
dernière, avec Clochette, pour voir et déguster. Entre temps, le Salon avait
déménagé à Porte de Versailles, sans doute pour pouvoir accueillir des visiteurs
plus nombreux d’année en année. Et c’est le paradis pour les petits et grands
gourmands… ou au moins pourrait l’être s’il y avait moins de monde.
Clochette était tellement impressionnée qu’elle me demandait plusieurs moi à l'avance quand nous allions y retourner. Et nous y sommes retournées cette année. Enfin,
une marmotte qui se respecte ne doit pas seulement se contenter de mettre le
chocolat dans du papier alu, mais aussi le déguster de temps en temps !
Къпкейковете на Мелоди Асераф (Les sucreries de Mélodie) / Les cupcakes de Mélodie Asseraf
(Les sucreries de Mélodie)
Le Salon est disposé en deux
niveaux. Le rez-de-chaussée est réservé aux bonbons, glaces, petits gâteaux,
pâtes à tartiner et autres friandises. Le premier étage accueille les
producteurs de cacao et les fabricants de chocolat. Parmi eux, on retrouve les
grands noms comme Valrhona, Cémoi, Leonidas, Jeff de Bruges, Valentino, Godiva, Guylian. On y retrouve aussi d’autres maîtres
chocolatiers moins connus, mais tout aussi intéressants à connaître. Sans
parler des démonstrations faites pas des professionnels ou des élèves de l’école
de gastronomie Ferrandi, le concours des sculptures en chocolat et sucre et les
robes en chocolat. De quoi ravir les gourmands.
Провансалски макарони и бисквити от Père Craquant / Les macarons et
croquants provençaux du Père Craquant
Vous pouvez voir ici les photos
de l’année dernière. Cette année j’ai voulu déguster des chocolats et
friandises moins connues et plus précisément avec les pâtisseries et
chocolats japonais avant de continuer avec les arômes et produits plus
familiers. Je suis rentrée plus lourde d’au moins 5 kilos, dont trois en achats
diverses et variés.
Карамелени бонбони с вкус на черен сусам, манго, сакура или горен карамел (от Mukaiyama) / Caramels mous au goût de sésame noir, mangue, sakura ou caramél brûlé (de Mukaiyama)
Изсушените и хрускави кроасани, покрити с шоколад от Café Ohzan / Les croissants séchés et croustillants enrobés de chocolat de Café Ohzan
Щандът на японския майстор-сладкар Садахару Аоки / Le stand du pâtissier japonais
Sadaharu Aoki
Бонбоните „Палитра грим” на Садахару Аоки / Bonbons
« Maquillage » de Sadaharu Aoki
„Български” сладолед с кисело мляко и ягоди от Ерик Елиен / Une glace ‘Bulgare’ au yaourt chez Eric Elien
Шоколадовите бонбони с марципан на унгарската фирма Kiralyi Marcipan
/ Bonbons à la pâte d’amande
de la société hongroise Kiralyi Marcipan
Имах и невероятния късмет да срещна и разменя няколко думи с Ги Ру,
майстор-шоколатиер, шампион на Франция (2004) и световен вицешампион (2005),
специализирал се в шоколадите без захар, подходящи за диабетици /
J’ai aussi eu la chance d’échanger
quelques mots agréables avec Guy Roux, maître chocolatier, Champion de France
2004 et vice-champion de monde 2005, spécialisé dans les chocolats sans sucre,
qui conviennent aux diabétiques
Покупките – освен от гореизброените, допълнително има плаки шоколад с
малини, мента, карамел или бисквити спекулос от Real Chocolat и шоколад с кафир-лайм (комбава) или кристалчета сол от
SoTsar (кооператив от
Мадагаскар, посветен на справедливата търговия) /
Les achats – sans oublier
les plaquettes de chocolat aux framboises, à la menthe, au spéculoos ou au
caramel chez Real Chocolat et les plaquettes au combava ou fleur de sel chez
SoTsar (coopérative malgache) issue du commerce équitable.
Comments
Благодаря за тази шоколадова фантазия,
не мога да си избера фаворит,не мога да се отлепя от тук,
наистина най-вкусното, не най- неустоимото изложение.
Поздрави, усмихната и вдъхновена нова седмица, Диана
дойдох да ти кажа, че опитахме и харесахме меките бисквити, а при теб пак шоколад :)
Роклята вероятно е с шоколадови цветя? Разкошна е!
Диди, радвам се, че бисквитите са ви харесали! :)