[BG] Много шоколадова торта за новата ми цифра отпред...
[FR] Le gâteau au chocolat
présenté par Patrick Roger dans l’émission « Top chef » pour ma
nouvelle décennie.
Някъде по средата на един от култовите ми филми „Когато Хари срещна Сали”,
се развива следният диалог:
Сали (Мег Райън): „И скоро ще стана на 40!”
Хари (Били Кристъл): „След 8 години!”
Сали: „Но е там и ме чака! Като една голяма задънена улица!”
Та ето и моята лична голяма задънена улица е вече факт. Смених цифрата
отпред и се утешавам с мисълта, че четиридесет са новите тридесет. Всъщност, не
ме плаши толкова цифрата като такава. По-скоро ме плаши, че така и не усетих
как от 25 стигнах до 40. Някак си външното време не върви в синхрон с
вътрешното ми такова. Все още не се чувствам „пораснала” и „отговорна”, все още
нося дънки и тениски с гийко-нърдовски надписи, все още си мисля, че времето е
пред мен и имам да свърша толкова много неща. Може би се дължи донякъде и на
факта, че на работа съм заобиколена с доста по-млади от мен колеги. Определено
помага!
И тъй като според едно суеверие, което научих миналата година,
четиридесетият рожден ден не се празнувал, вместо да правя равносметка на
половината ми жизнен път (според последните статистики), ще ви почерпя направо
по парче торта. При това не каква да е, а по рецепта на един от известните
парижки майстори на шоколада, Патрик Роже. Той беше член на журито по време на
телевизионен конкурс за готвачи-професионалисти (Top Chef) и оценяваше резултатите от едно от изпитанията, за шоколадов сладкиш.
Освен, че оцeняваше
състезателите, Партирк Роже представи и една своя рецепта, която ви представям
на свой ред. Още щом я видях, реших, че това ще е тортата за рождения ми ден.
Просто защото е шоколадова... ама много шоколадова!
Продукти:
(рецептата е с леки модификации от тази на Патрик Роже)
За блата:
5 белтъка
10 жълтъка
210 г кристална захар
100 г брашно
50 г какао
100 г масло
80 г сурови неосолени лешници
За сиропа:
50 г захар
60 мл вода
50 мл ликьор „Гран Марние” (или ром)
1 ч.л. ванилов екстракт
За ганаша:
300 г течна нискомаслена животинска сметана
40 г мед
40 г масло на стайна температура
300 г черен шоколад (66% съдържание на какао)
Какао на прах за поръсване и украса по желание
Приготвяне на блата:
Брашното и какаото се пресяват в купа. Правоъгълна плоска тава (с размери
20х30 см или близки до него) се намазва с масло, застила с пекарска хартия и
хартията също се намазва с масло. Фурната се загрява на 160 градуса.
Маслото се разтопява, лешниците се нарязват на едро. Белтъците се разбиват
на твърд сняг с около 180 г от захарта.
Жълтъците се разбиват с останалата захар докато побелеят и увеличат обема
си. Добавя се разтопеното масло и се разбива добре. Добавят се на части брашното
с какаото и разбитите на сняг белтъци, като се редуват. Разбърква се внимателно
със шпатула, за да не спаднат белтъците.
В този момент на рецептата се добавят лешниците. Аз, обаче, успях да ги
забравя, затова ги поръсих върху разстлания вече блат.
Тестото се изсипва в приготвената тава, заравнява се със шпатулата и се
пече за около 30 минути. Оставя се да изстине върху решетка.
Приготвяне на сиропа: Водата, захарта и ликьора се сваряват за 2 минути,
докато зехерта се разтопи, а алкохолът – изпари. Ароматизира се с ваниловия
ектстракт и се оставя да изстине.
Приготвяне на ганаша: Сметаната се загрява до завиране, заедно с меда.
Отдръпва се от огъня и вътре се изсипва нарязаният на дребно шоколад. Разбърква
се добре с тел. Добавя се маслото и се разбърква добре. Накрая се разбива за
1-2 минути с ръчен блендер, докато се получи гладък и лъскав ганаш. Оставя се
да изстине.
Сглобяване на тортата: Охладеният блат се разрязва на 3 равни по големина
парчета (при мен се получиха правоъгълници с размер 24х11 см). Първият се
отделя внимателно и се прехвърля върху поставката, където ще се сглобява
тортата (аз ползвах дъска за рязане, обвита в прозрачно домакинско фолио).
Сиропира се и се покрива се с около една четвърт от ганаша. Отгоре се поставя
внимателно второто парче блат, сиропира се и се намазва с втора част от ганаша.
Отгоре се поставя третия блат и се сиропира. Ръбовете се заглаждат или
изрязват. Измазва се с остатъка от крема и се прибира за 20-30 минути в
хладилника. Заглажда се още веднъж със затоплена шпатула. Отгоре се поръсва с
какао на прах и се украсява по желание.
Vers le milieu d’un de mes films cultes, « Quand Harry rencontre Sally », on trouve le dialogue suivant:
Sally (Meg Ryan): « Et
bientôt j’aurai 40 ans ! »
Harry (Billy Crystal): « Dans 8 ans! »
Sally: « Mais il est là,
comme un énorme cul-de-sac! »
Et voilà, mon, énorme cul-de-sac
personnel est arrivé. Je viens de changer le premier chiffre de mon âge et je
me réconforte avec l’idée que les quarante sont les nouveaux trente. Au fait, ce
n’est pas le chiffre en soi qui me fait peur. Le plus effrayant est que je
n’arrive pas à comprendre comment de 25 je suis arrivée à 40. Je pense que ma
perception du temps ne correspond pas toute à fait au temps astronomique. Je
n’arrive pas à me sentir « adulte et responsable », je porte toujours
de jeans et des t-shirts avec des inscriptions geeko-nerd et je pense toujours
que la vie est devant moi pour faire plein de choses. Peut-être le fait que je
travaille avec des collègues qui ont environ une dizaine d’années de moins que
moi y est pour quelque chose. Au moins, je l’espère !
D’après les statistiques, je suis
déjà à la moitié de ma vie. Il est peut-être temps de faire un
bilan, non ? N’ayez pas peur, je laisse ça pour la cinquantaine. En
attendant, je vous propose une part de gâteau. Et pas n’importe lequel :
le gâteau au chocolat que Patrick Roger avait préparé pour l’épreuve du gâteau
au chocolat dont il était juge lors de la saison 2013 de l’émission « Top
Chef ».
Ingrédients :
(La recette est légèrement modifiée
à partir de celle de Patrick Roger)
Pour le biscuit :
5 blancs d’œuf
10 jaunes
210 g de sucre en poudre
100 g de farine
50 g de cacao en poudre (100%
cacao)
100 g de beurre doux
80 g de noisettes non-salées
Pour le sirop :
50 g de sucre
60 ml d’eau
50 ml de Grand Marnier
1 càc d’extrait de vanille
Pour la ganache :
300 g de crème liquide légère
300 g de chocolat noir (66% de
cacao)
40 g de miel
40 g de beurre
Du cacao en poudre et dragées et
noix pour la décoration
Préparation du biscuit :
Préchauffer le four à 160°C. Beurrer généreusement un plat rectangulaire et pas
très profond de 20x30 cm (ou dimensions proches), le couvrir du papier
sulfurisé et beurrer le papier sulfurisé aussi.
Tamiser la farine avec le cacao.
Faire fondre le beurre, concasser les noisettes eu couteau. Faire monter les
blancs en neige ferme avec environ 180 g de sucre. Dans un bol battre les
jaunes avec le reste du sucre jusqu’à ce que le mélange blanchisse et augmente
son volume. Verser le beurre en filet et continuer à battre. Rajouter le
mélange farine-cacao en 3 fois, en alternant avec les blancs en neige.
Incorporer délicatement les blancs pour qu’ils ne retombent pas. Terminer avec
les blancs. Ajouter les noisettes (moi, je les ai oubliées à cette étape et je
les rajoutées une fois que la pâte était dans le plat de cuisson).
Verser la pâte dans le plat
préparé et lisser avec la spatule. Enfourner pendant 30 minutes. Sortir le
biscuit du four et laisser refroidir sur une grille.
Préparation du sirop : faire
bouillir ensemble l’eau, la liqueur et le sucre pendant 2 minutes, jusqu’à ce
que le sucre fonde et l’alcool s’évaporise. Ajouter l’extrait de vanille et
laisser refroidir.
Préparation de la ganache :
Faire bouillir la crème avec le miel dans une casserole. Retire du feu au moment
des premières ébullitions. Verser le chocolat haché et laisser pendant 30
secondes. Mélanger bien avec un fouet. Incorporer le beurre et bien mélanger.
Terminer en mixant pendant 1-2 minutes avec un mixeur plongeant afin d’obtenir
une ganache lisse et luisante. Laisser refroidir.
Confection du gâteau :
Découper le biscuit en 3 parts égales (24x11 cm pour les miennes). Prendre la première part et la déposer
doucement sur la surface de montage du gâteau (j’ai utilisé une planche à
découper couverte de film alimentaire). Imbiber du sirop et étaler dessus
environ un quart de la ganache. Mettre la deuxième part du biscuit dessus,
l’imbiber du sirop et couvrir avec une autre part de la ganache. Finir par la
troisième part du biscuit et l’imbiber d’un peu de sirop. Egaliser les bords à
l’aide d’un couteau aiguisé. Couvrir avec le reste de la ganache. Mettre le
gâteau monté pendant 20-30 minutes au frigo. Lisser le gâteau sur toutes les
côté avec une spatule légèrement chauffée. Saupoudrer avec du cacao en poudre
et décorer.







Comments
Честит рожден ден! Всичко най-добро ти желая и не загърбвай детето в себе си. ;)
Поздрави!
Да си жива и здрава, щастлива и усещането за младостта да не те оставя никога!
Тортата е безумно вкусна с това количество шоколад!
Прегръдка и хубаво лято!
Весел празник и много здраве и разбирателство в семейството!
Тортата е божествена!!! - и като закоравели шоколадохолици, непременно ще я пробваме у нас :))
Всичко най-хубаво и на вас! :)
Всяка задънена улица има поне два изхода, а ти щом си с дънки, ще прескочиш "оградата"!
Продължавай да си ходиш с дънките и да мислиш колко много неща имаш за вършене! Мисля, че това е разковничето на вечната младост! Странно звучи това, просто наблюдавам отблизо човек, който го мързи да живее,...но това няма да го пиша тук.
Забелязала съм, как хората, които имат планове, стремежи, и са дейни, имат интереси и с радост споделят красотата на живота, са вечно млади, дори и на вид- трудно определяш на колко години са точно! Вярвам, че ти си точно такъв човек!
Тортата е прекрасна-обожавам шоколадови торти!
Бъди здрава и щастлива, пък дали на 40-50-60, важно е не колко свещички има на тортата, а колко ще духне човек в съзнанието си! :)
Тортата е великолепна! Отрязвам си и аз парченце. :)
честит рожден ден-
бъди здрава, успяваща, удовлетворена и усмихната!
Великолепна торта, както ти умееш...
поздравления, Диана
Пожелавам ти все така да неглижираш прираста в годините,защото започнем ли да си даваме ясна сметка колко бързо и безвъзвратно се изнизват само ще се натъжим,а това няма да спре неумолимият им бяг!
Прегръдка!
Merci pour la recette ! Et félicitations pour le site !
Тортата ще пасне идеално на вкуса на мъж ми - обожава горчив шоколад:)) Другата седмица има РД и съм решила това да рецептата. Искам само да попитам с тези размери колко парчета излизат горе долу и ако се опитам да я направя кръгла , дали съставките ще са достатъчни за 24 см кръгла форма.
От правоъгълната торта излязоха около 12 парчета с дебелина около 2 см. Не мисля, обаче, че количеството ще е достатъчно за също толкова висока торта с диаметър 24 см. С дадените продукти, според мен ще излезе един по-дебел блат, който би могъл да се разреже на 2, но не и на 3.
Надявам се рецептата да Ви допадне, ако решите да я пробвате.