[BG] Най-лесният мус на света: с черен шоколад, мента
и изненадваща съставка.
[FR] La mousse la plus facile du
monde, au chocolat noir, extrait de menthe et ingrédient surprise.
Не помня дали досега съм ви разказвала за теорията на ПП за българската
кухня. Тя гласи, че ако в състава на дадено ястие не е включено кисело мляко,
то млякото е задължително за гарнитура на ястието. Затова беше доста учуден, когато му
прочетох съставките за долната рецепта и му казах, че е от гръцко-американски
блог, а не от български.
Както сигурно сте се досетили, изненадващата съставка в рецептата е
киселото мляко. То придава един леко кисел и доста свеж вкус на муса. Също така
самият мус не е много сладък, но ако предпочитате по-сладко, винаги може да
добавите малко захар. Също така рецептата не съдържа сурови яйца, за разлика от
по-класическите варианти (някой ден ще трабва да стигна и до тях), което е
удачно решение, ако се притеснявате да консумирате яйца непреминали през
топлинна обработка.
За рецептата използвах кисело мляко, което тук се нарича „гръцко” и е доста
гъсто и креместо, почти с консистенцията на сметана. Мисля, че в България би
могло да се замени успешно с цедено мляко, но от купешките, не домашно цеденото
през тензух, което става доста гъсто, почти да го режеш с нож.
(Допълнение: След дискусия в коментарите, може би други удачни варианти за заместване на гръцкото кисело мляко са обикновено кисело мляко + заквасена сметана в равни количества, или едновремешното подсладено кисело мляко "Снежанка", стига да съществува още).
(Допълнение: След дискусия в коментарите, може би други удачни варианти за заместване на гръцкото кисело мляко са обикновено кисело мляко + заквасена сметана в равни количества, или едновремешното подсладено кисело мляко "Снежанка", стига да съществува още).
И, не на последно място, мусът се забърква точно за 10 минути. Най-дългото (и
мъчителното) в рецептата е последващото тричасово охлаждане. Но, да спирам със
суперлативите и да минавам по същество!
Продукти:
(за 8 чашки с височина 8 см и диаметър 5 см, рецептата е с леки модификации
от блога „Olive Tomato”)
300 г черен шоколад ( аз ползвах с 70% съдържание на какао)
240 г пълномаслено прясно мляко
240 г гъсто кисело мляко (цедено)
3 с.л. кафява захар (може да ги пропуснете, ако ползвате млечен шоколад или
с по-ниско съдържание на какао)
8-10 капки ментов екстракт (или друг аромат по желание)
Шоколадът се разтапя внимателно на водна баня. В купа се разбиват прясното
и киселото мляко, заедно със захарта и ментовия екстракт, докато се получи пенест
крем. Разтопеният шоколад се добавя на няколко пъти, като се разбърква добре,
докато се получи еднороден пухкав мус (не трябва да се разбива много
продължително, защото става доста стегнат).
Полученият мус се разпределя в купички или чашки (аз си помогнах с пош за
чашките, за да ги запазя по-чисти отстрани). Оставя се в хладилник поне 3 часа
преди сервиране.
Je ne sais plus si j’ai déjà eu l’occasion
de vous parler de la théorie de PP sur la cuisine bulgare. Selon elle, tous
plat qui ne contient pas de yaourt, doit être mangé avec du yaourt. Ce qui n’est
pas tout à fait faux, d’ailleurs ! Voilà pourquoi il était plutôt surpris,
quand à la lecture de la recette ci-dessous, j’ai précisé qu’elle provenait d’un
blog gréco-américain.
Comme vous avez peut-être deviné,
l’ingrédient surprise de la recette est justement le yaourt. Il donne à la
mousse un gout un peu acidulé qui réveille les papilles et ramène de la fraicheur.
De plus, la mousse n’est pas très sucrée à la base, mais l’on peut y remédier
en ajoutant davantage de sucre ou en utilisant du chocolat au lait.
Et, enfin, la mousse est préparée
en 10 minutes top chrono. Le plus long (et le plus dur), c’est la réfrigération
ensuite. Mais il est temps d'arrêter les superlatifs et de passer aux choses sérieuses !
Ingrédients :
(Pour 8 verrines de 8 cm de
hauteur et 5 cm de diamètre, la recette es t légèrement modifiée du blog „Olive Tomato”)
300 g de chocolat noir (à 70% de
cacao)
240 g de lait entier
240 g de yaourt à la grecque, nature
et entier
3 càs de sucre roux (vous pouvez
vous en passer si vous utilisez du chocolat au lait pour la mousse)
8 – 10 gouttes d’extrait de
menthe (ou autre arôme au choix)
Faire fondre le chocolat au bain
marie. Dans un bol mixer le lait, le yaourt, le sucre et l’extrait de menthe
afin d’obtenir une crème bien mousseuse. Ajouter le chocolat en 3 portions, en
mixant bien afin d’obtenir une mousse homogène (mais ne pas mélanger trop longtemps, car la mousse va plus durcir).
Verser la mousse dans des
verrines ou des ramequins. Pour ma part, je me suis aidée d’une poche à douille
pour remplir les verrines et éviter de mettre partout sur les parois. Réfrigérer
pendant 3 heures avant de servir.
Comments
Поздрави!
Поздрави и усмихната седмица!
Поздрави и страхотна седмица!
Красиви снимки!
Сърдечни поздрави! :)
Твоята презентация е почти доловимо ефирна и пухкава дори от снимките, така че няма да мине много време, преди и аз да я опитам, благодаря ти!
Габи, самият мус остава с една лека кисела нотка, но може наистина купещкото цедено мляко да е по-кисело и да се усеща повече. Може би ако пробваш с равни части кисело мляко и сметана ще се получи хем на гъстота, хем не много кисело. Снощи си мислех, че много добре би се получило и с едновремешното подсладено мляко "Снежанка" и с черен шоколад, но не знам дали "Снежанка"-та все още съществува. Много ще се радвам на впечатленията ти, ако пробваш рецептата.
Хубав ден на всички!
Ще се пробва определено!
Даниела, понеже нямам никакъв опит с тортите, нямам представа дали би станал... За измазване отгоре сигурно ще стане, но за пълнеж не съм сигурна. Притеснява ме дали горният блат няма да смачка муса. Той става доста солиден, но няма желатин или друга стягаща съставка и не знам как би издържал тежестта на блат.
Преди 100 години, когато имах възможност сама да квася мляко, бях изпробвала да сложа разтопен шоколад, преди да подквася и много ми хареса...
Но не съм се сещала когато правя мус да добавя кисело мляко-интересно...! и със сигурност вкусно.
Хубав ден!
pozdravi!
Lina