[BG] Коледни сладки (бределе)
с маслено тесто, маково семе и портокалова глазура.
[FR] Petits gâteaux de Noël (bredele) aux graines de pavot et glaçage à
l’orange.
От няколко години модата на коледните базари заля цяла Франция. Париж също
не остана по-назад – от десетина години има организиран такъв в Дефанс, а от
2-3 години насам дървените къщички поникнаха и по Шанз-Елиз, около църквата
Сен-Сюлпис и по булевард Сен-Жермен. В повечето от тях може да намерите стоки
от всички краища на света, като руски кехлибар, етно-чанти, лампи или картини,
които донякъде изместват първопричината за тези базари – коледната украса,
сладки, греяно вино или регионални продукти. Казвам това със съжаление, въпреки
че от години посещавам базара на Дефанс, за да си купя едни италиански
шоколадови бонбони, които могат да се намерят само там и по това време.
По принцип коледните базари са традиционни за източните региони на Франция,
Елзас и Лорен, които дълги години са били част от Германия и са запазили
немските коледни традиции. Много ми се иска някой ден да посетя истински немски
коледен базар, но засега се задоволявам с френските му събратя – тези в
Страсбург и в Колмар. И с рецепти за бределе.
„Бределе” е общо наименование са дребните коледни сладки в Елзас. Те се приготвят
обикновено от края на ноември нататък и се похапват през целия предколеден
период, та до Нова година. В състава им влизат най-често различни видове ядки (орехи,
лешници, бадеми), цитруси, алкохол и характерните коледни подправки (карамфил,
канела, индийско орехче). Счита се, че първите видове бределе в Елзас и региона
датират от XIV век, или
поне оттогава са намерени първите записани рецепти, както и първите форми за
сладки. Въпреки това, не се знае със сигурност дали тези сладки са били
навремето типични само за Коледа, или са се правели и за другите големи
църковни празници. През 1570 г. бределе влизат и в историята. През тази година
управникът на Страсбург забранил провеждането на коредния базар в града (по
онова време, наричан „базарът на св. Никола”), чиито приходи огивали в джоба на
епископа. Разгневените домакини, които по този начин нямали възможност да се
сдобият с подправките и цитрусите, необходими за приготвянето на бределе, се
вдигнали на протест.
Казват, че всяко семейство има своя тайна рецепта,
предавана от поколение на поколение. В повечето домове се правят около десетина
вида, които се подаряват, раздават или хапват на следобедна закуска с чаша
мляко или греяно вино.
Долната рецепта е малко по-нетрадиционна, заради присъствието на маковото
семе, но портокаловият аромат е точно за сезона.
Продукти:
300 г размекнато масло
140 г кафява захар
Ситно настърганата кора от един нетретиран портокал
1 ч.л. ванилов екстракт
1 яйце голям калибър
400 г брашно
100г маково семе
За глазурата:
100 г пудра захар
10 капки портокалов екстракт (есенция)
1 с.л. сок от лайм
2 с.л. вода
Маслото и захарта се разбиват с миксер на пухкав крем. Добавят се
портокаловата кора, ваниловият екстракт и яйцето. Разбива се добре. Постепенно
се добавя брашното, като се разбърква непрекъснато. Накрая се прибавя маковото
семе и се замесва меко тесто.
Тестото се оформя на топка, завива се в прозрачно домакинско фолио и се
оставя да престои една нощ в хладилника.
Две тави се покриват с пекарска хартия. Фурната се загрява на 160 градуса.
Тестото се разделя на 4 части и от всяка от тях се оформя на руло с дебелина
2-3 см. Всяко руло се нарязва на около 20 колелца, които се оформят на топчета
с големината на малък орех. Сладките са разпределят в тавите. Върху всяка от
тях се прави дълбок отпечатък с края на дървена лъжица (може и с пръст). Гледайте
да не пробиете сладката докрай, но все пак отпечатъкът трябва да е достатъчно
дълбок, понеже честично се затваря при печенето, а в него ще се сипва впоследствие
глазурата.
Сладките са пекат за около 12-13 минути, или дакот станат златисти по
краищата. Изваждат се и се оставят да изстинат въхру решетка.
Междувременно се приготвя глазурата, като необходимите продукти се
разбъркват в купа. Ако глазурата стане много рядка, се добавя малко пудра
захар. Ако е гъста – малко лимонов сок или портокалова есенция (ако ароматът не
е достатъчно изявен). Глазурата се сипва в дупката на изстиналите сладки.
Оставят се да изсъхнат за няколко часа (1 нощ) на стайна температура.
Издържат 2-3 седмици в затворена метална кутия.
Depuis quelque temps, c’est ma
grande mode des marchés de Noël. Même Paris n’y échappe pas. Après La Défense (où
je suis une habituée), on a vu fleurir les petits chalets en bois tout le long
des Champs-Elysées, le boulevard Saint-Germain ou autour de l’église Saint Sulpice.
Malheureusement, on y retrouve plutôt des marchandises venant des pays
lointains (ambre russe, lampes d’Orient ou sacs de Tibet) que du vin chaud,
décorations de Noël et des produits régionaux. En même temps, c’est vrai que
depuis dix ans je ne rate pas le marché à la Défense à cause des chocolats
italiens à l’alcool que je ne retrouve nulle part ailleurs.
Depuis que j’ai vu les marchés
plus traditionnels alsaciens à Strasbourg et à Colmar, je me dis qu’un jour il
faudrait visiter les marchés en Allemagne.
En attendant, je vous propose une
recette de bredele, les petits gâteaux alsaciens que l’on retrouve au moment des
fêtes de fin d’année. Ces petits gâteaux traditionnellement se préparent à
partir de la fin novembre et se dégustent tout le long de la période de l’Avent,
avec un verre de lait om vin chaud. Ils sont souvent à la base de noix
(amandes, noisettes), agrumes et épices (cannelle, girofle, muscade). La
recette d’aujourd’hui sort un peu de la tradition pure, avec les graines de
pavot mais elles complémentent à merveille le gout d’agrumes de saison.
Ingrédients :
(pour environ 80 biscuits, la
recette est légèrement modifiée à partir du blog Cuisine Addict)
300 g de beurre pommade
140 g de sucre roux
Le zeste d’une orange non
traitée, finement râpée
1 càc d’extrait de vanille
1 gros œuf
400 g de farine
100 g de graines de pavot bleu
Pour le glaçage :
100 g de sucre glace
10 gouttes d’arôme naturel d’orange
1 càs de jus de citron vert
2 càs d’eau
Battre le beurre et le sucre avec
un batteur électrique jusqu’à obtenir une crème mousseuse. Ajouter l’œuf, l’extrait
de vanille et l’œuf et bien mélanger. Ajouter progressivement la farine et les
graines de pavot. Former une boule de pâte homogène et lisse. Emballer la pâte
dans du film alimentaire et la laisser reposer au frigo pendant une nuit.
Couvrir 2 plaques avec du papier
sulfurisé. Préchauffer le four à 160°C. Diviser la pâte en 4 parts et former un
bâtonnet de chaque part, avec un diamètre d’environ 2-3 cm. Découper chaque
bâtonnet en environ 20 rondelles et les rouler entre les mains pour obtenir des
boules de la grosseur d’une noix. Disposer les boules sur le papier sulfurisé
et faire de trous assez profonds à la surface de chaque biscuit avec la manche
d’une cuillère en bois (ou avec le doigt). Les
trous se referment partiellement lors de la cuisson.
Cuire les biscuits pendant 12-13
minutes, jusqu’à ce qu’ils commencent à dorer sur les bords. Les sortir du four
et laisser refroidir complètement sur une grille.
Préparer le glaçage en mélangeant
tous les ingrédients dans un bol. Remplir les trous sur la surface des biscuits
avec le glaçage à l’ide d’une cuillère. Laisser sécher pendant quelques heures
(ou une nuit).
Les biscuits peuvent se conserver pendant 2-3 semaines dans une boîte métallique hermétiquement fermée.
Comments
А с добавка на мак, са по-различни от традиционните!
И аз днес съм заложила да правя сладки с портокал и шоколад, което е другата класика!
Прегръдка и хубаво предколедно настроение!
Вилнуваща нова седмица, Мира!