[BG] Бисквити с аромат на
фъстъчено масло за кафето или следобедната закуска.
[FR] Des cookies qui sentent bon
le beurre de cacahuètes.
Откакто се върнах от отпуска, нещо не мога да си събера мислите и да се
организирам като хората. Искам да свърша толкова много неща, несвързани с
работата, разбира се, а в крайна сметка се оказва, че най-щедро си прекарвам
времето в хаотично щуране или зяпане в една точка. Това последното е метафора,
разбира се. Камбанката, пък и другите ми задължения няма да ме оставят на мира
достатъчно дълго да съзерцавам Нищото, потънала в блажен унес.
Тази ми ленивост се отрази и на ритъма на публикациите в блога, като и на
снимането... и на готвенето донякъде. Е, не престанах да готвя, но се затворих
в успокояващия кръг на рутината и на добре познатите ми рецепти. Затова и нямах
особено много неща за публикуване. Дори и поддържането на блога и надничането в
блоговете на „колежките” ми се струваше голямо усилие.
И така, след като изкарах зимния сън преди падането на първия сняг, реших,
че е време да се взема в ръце и да се стегна преди идването на ноември със
семейните празници и декември с Никулден, Коледа и Нова година.
Започвам с поредната порция бисквити за следобедна закуска.
Продукти:
(за около 24-28 бисквити, рецептата
е адаптирана от тук)
113 г масло на стайна температура
113 г фъстъчено масло
¾ чаши кафява захар
1 яйце голям калибър
2 с.л. прясно мляко
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ¾ чаши брашно
½ ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
Кафява захар за поръсване, шоколадов чипс
Брашното се пресява в купа, добавят се солта и бакпулвера. Двата вида масло
се разбиват отделно със захарта до получаване на пухкав крем. Добавят се
яйцето, млякото и ваниловия екстракт и се разбърква добре. Постепенно се
прибавя пресятото брашно до получаване на гъсто тесто.
Фурната се загрява на 170 градуса. С ръка се оформят точета с големината на
орех и се поставят в застлана с пекарска хартия тава на разстояние 3-4 см.
Поръсват се леко с малко кафява захар. Пекат се 10-12 минути, до златисто. По
време на печенето топчетата се разливат и оформят бисквитите.
Изваждат се от фурната и с палец се натискат в средата, така че да се
разпукат леко по краищата. В оставения отпечатък от палеца се слеге малко
шоколадов чипс.
Оставят се да изстинат напълно и се съхраняват в плътно затворена метална
кутия. Сервират се с чаша кафе или мляко.
Depuis le retour des vacances
j’ai du mal à rassembler mes pensées et de m’organiser convenablement. J’ai
envie de faire plein de choses, toutes n’ayant aucun rapport avec mon
gagne-pain, mais je me retrouve le plus souvent à passer mon temps sautant du
coq à l’âne ou à fixer un point sans but précis. Ce qui est une métaphore, bien
sûr. Clochette ou mes autres occupations au quotidien ne me laisseraient jamais
suffisamment de temps à contempler béatement le Néant.
Cette lassitude a eu raison du
rythme des billets dans le blog, des photos et aussi de ma cuisine. Non, je
n’ai pas arrêté de préparer à manger, mais je me suis enfermée dans le cercle
confortable de la routine et des recettes que je connais bien. Pour cette
raison, je n’avais pas beaucoup de nouvelles recettes à poster. Même aller voir
les posts de mes amies bloggeuses me demandait un effort surhumain.
Maintenant que j’ai fait mon
hibernation avant la première neige, il est temps de me ressaisir avant
l’arrivée du mois de novembre avec les fêtes familiales et décembre avec la
Saint-Nicolas, Noël et le Jour de l’An.
Je commence par une nouvelle
portion de cookies pour le gouter à l’école ou à la maison.
Ingrédients :
(Pour 24-28 biscuits, la recette
est adaptée d’ici)
113 de beurre à température
ambiante
113 g de beurre de cacahuètes
¾ de tasse de sucre roux
1 gros œuf
2 càs de lait
1 càc d’extrait de vanille
1 ¾ tasse de farine
½ càc de sel
1 càc de levure chimique
Sucre roux pour parsemer les
cookies, pépites de chocolat
Tamiser la farine dans un bol et
ajouter le sel et la levure. Battre les deux types de beurre avec le sucre afin
d’obtenir une crème bien lisse. Ajouter l’œuf, le lait et l’extrait de vanille.
Incorporer petit à petit la farine pour obtenir une pâte dense.
Préchauffer le four à 170°C.
Former des petites boules (de la taille d’une noix) à la main et les disposer
sur une plaque à pâtisserie couverte de papier sulfurisé. Parsemer légèrement
de sucre roux. Enfourner pendant 10-12 minutes ou jusqu’) ce que les cookies
soient bien dorés. Pendant la cuisson les noix de pâte s’étalent et
s’aplatissent.
Sortir les biscuits du four et
faire une empreinte au milieu de chaque avec le pousse. Les biscuits se
craquèlent légèrement sur les côtés. Disposer quelques pépites de chocolat dans
chaque empreinte. Laisser refroidir complètement et garder dans une boîte
métallique. Servir avec du café ou un verre de lait.
Comments
Бисквитките звучат :)), а и изглеждат чудесно!
Много усмихната седмица :)
Мира,трябва да призная,че фъстъчено масло не съм опитвала,все си мисля,че няма да ми хареса,защото не обичам фъстъци.На няколко пъти посягам да взема за проба и се отказвам.Усеща ли се натрапчив фъстъчен вкус в бисквитките,защото аз също с тази цел бих го употребила?
Твоите изглеждат много апетитно!
Дани, и аз от толкова отдавна не съм играла морски шах, че едва след като изкарах снимките, се усетих, че тази комбинация няма как да стане - има доста повече кръгчета, отколкото кръстчета ;).
Роси, ако не обичаш фъстъци, сигурно бисквитките няма да ти допаднат много. Фъстъченият вкус все пак се усеща доста, а самото масло е с много силен аромат. Но ако все пак се решиш някой ден да го пробваш, бисквитките са добър вариант, понеже вкусът е притъпен в сравнение с чистото масло.