[BG] Тарталети с
крем-сирене и бели нектарини, карамелизирани с порто.
[FR] Tartelettes au fromage à
tartiner et aux nectarines blanches caramélisées au porto.
Горе-долу веднъж-два пъти годишно се заричам да въведа строго планиране на
седмичното меню с цел оптимизиране на времето, прекарано в кухнята за сметка на
увеличаване на времето, в което мога да се занимавам със себе си, или със
семейството (като редът зависи от настоението). Обикновено офанзивата започва с
преглед на хладилника и фризера и с с възклицания при откриване на забравени
съкровища. След инвентаризация на наличните продукти започва съставянето на
меню за 1-2 седмици напред. С идеята, че ще пробвам нови рецепти, което на свой
ред води до допълване на необходимите съставки в хладилника или шкафа. Обикновено
след 2-3 седмици заниманието ми е писнало дотолкова, че се връщам към старите
навици, когато готвя и пробвам рецепти в зависимост от моментното вдъхновение и
се усещам в последния момент, че съм се захванала да правя сладкиш с 4 яйца при
наличие на 2 в хладилника.
Днешните тарталетки също са от десертите, които започнах малко на майтап,
без особено точна рецепта. Имах само бегла идея какво целя като резултат и
списък с налични продукти, някои от които приближаваха опасно срока на годност.
Имах в наличност бели нектарини, затова използвах тях, но и със жълти ще стане,
като и с праскови, кайсии или круши. Освен това беше и повод да пробвам сиропа от
агаве, който бях купила преди време заради по-ниския му гликемичен индекс. Ако
нямате някое агаве под ръка, без паника, спокойно може да го заместите с пудра
захар, например.
Продукти
За тестото :
(за 8 тарталети с диаметър 10 см, рецептата за тестото е адаптирана от книгата
„Les tartes d’Eric Kayser”)
125 г масло на стайна температура
75 г тръстикова захар
50 г смлени лешници
200 г брашно
1 яйце
Щипка сол
1 ч.л. ванилов екстракт
За плънката:
4 узрели нектарини
5 – 6 ч.л. захар мусковадо (плюс допълнително на вкус)
1 стрък пресен розмарин
20 г масло
80 мл порто (или друго десертно вино)
300 г крем-сирене (тип „Филаделфия”)
200 мл нискомаслена заквасена сметана
3 с.л. сироп от агаве (може да се замени с пудра захар)
Остатъкът от карамелизирания сироп
1 ч.л. ванилов екстракт
Приготвяне на тестото:
Брашното се пресява в купа, добавят се смлените лешници и солта. Маслото се
размесва със захарта, добавят се яйцето и ваниловия екстракт и се разбърква
добре. Прибавя се към пресятото брашно. Омесва се бързо на твърдо тесто.
Тестото се оформя на топка, завива се в прозрачно домакинско фолио и се оставя
в хладилник за 2 часа (според рецептата - най-добре, за 1 нощ).
Тестото се разточва между два листа пекарска хартия до дебелина около 5-6
мм. Връща се за 30 минути в хладилника да стегне добре. От стегнатото тесто се
изрязват кръгове с радиус около 1 см по-голям от формата за тарталетите. С тях
се покриват дъното и стените на тарталетените формички. Дъното на формичките се
надупчва на няколко места с вилица и се застила с пекарска хартия, върху която
се поставят керамични топченца за печене (или стар боб).
Дъната на тарталетите се пекат за около 15 минути на 180 градуса в
предварително загрята фурна. Изваждат се и се оставят да изстинат напълно върху
решетка.
Приготвяне на плънката:
Нектарините са разрязват на 6 парчета всяка и се отделя костилката. В тиган
се загрява маслото и се слагат парчетата нектарини. Поръсват се със захарта
мусковадо, добавят се стръкчетата пресен розмарин. Оставят се да се карамелизират
на тих огън за 5-6 минути, като се обръщат от време на време. Накрая се добавя
портото и се оставят на огъня за още 2-3 минути, докато сиропът се сгъсти.
Оставят се да изстинат, обелват се от ципата и се нарязват на тънки ивици.
Крем-сиренето се разбърква със сметаната, сиропа от агаве, ваниловият
екстракт и остатъка от сиропа до получаване на гъст крем.
Кремът се прехвърля в пош и с негова помощ се напълват изстиналите
тарталети. Отгоре са гарнират с резенчетата карамелизирани нектарини.
Оставят се поне за 1 час в хладилника преди сервиране (а стават още
по-хубави на другия ден).
Сервират се с кафе или десертно вино.
Environ une à deux fois par an,
je décide de commencer à faire un planning des repas stricte pour optimiser le
temps passé en cuisine et augmenter le temps que je pourrais consacrer à moi ou
à la famille (selon l’humeur du jour). Je commence par un inventaire de frigo
et congélateur tout un poussant des cris de surprise en voyant des trésors
oubliés. Après avoir fait la liste des produits disponibles, je commence la
rédaction des menus pour les 1 ou 2 semaines à venir. Je veux aussi profiter
pour tester de nouvelles recettes, ce que mène à son tour au remplissage du
frigo et des placards avec les ingrédients nécessaires. Malheureusement, au
bout de 2-3 semaines, j’en ai tellement ras-le-bol que je retourne avec joie
aux anciennes habitudes où je cuisine et je teste des recettes selon mon
inspiration et où je me rends souvent compte que je viens de commencer un
gâteau qui nécessite 4 œufs tandis que j’en ai que 2 au frigo.
Les tartelettes d’aujourd’hui
font partie des desserts que j’ai commencés un peu à la rigolade, sans avoir
une recette bien définie. J’avais juste une idée pas trop précise de ce que je
voulais obtenir comme résultat final, ainsi qu’une liste de produits qui approchaient
dangereusement leur date limite de consommation. J’avais quelques nectarines
blanches qui j’ai utilisées aussi, mais vous pouvez utiliser également des
jaunes, des pêches, abricots ou poires. La recette était aussi un moyen de
tester le sirop d’agave que j’avais acheté quelque temps auparavant, à cause de
son index glycémique plus faible. Si vous n’en avez pas dans le placard, pas de
panique – substituez-le simplement avec du sucre glace.
Ingrédients :
(pour 8 tartelettes de 10 cm la
recette de la pâtes est adapté du livre « Les tartes d’Eric Kayser »)
Pour la pâte sablée:
125 g de beurre pommade
75 g de sucre de canne
50 g de noisettes grillées en
poudre
200 g de farine
1 œuf
1 pincé de sel
1 càc d’extrait de vanille
Pour la garniture :
4 nectarines bien mures
5-6 càc de sucre vergeoise (un
peu plus, si les nectarines ne sont pas trop sucrées)
1 branche de romarin frais
20 g de beurre
80 ml de porto (ou autre vin liquoreux)
300 g de fromage à tartiner (de
type Saint-Moret ou Philadelphia)
200 ml de crème fraiche légère
3 càs de sirop d’agave (ou sucre
glace)
1 càc d’extrait de vanille
Le reste du sirop caramélisé
Préparation de la pâte :
Tamiser la farine dans un bol,
ajouter les noisettes en poudre et le sel. Mélanger le beurre avec le sucre de
canne, ajouter l’œuf et l’extrait de vanille et bien mélanger. Ajouter le
mélange à la farine et former rapidement une pâte. Former une boule, l’envelopper
dans du film alimentaire et laisser au frigo pendant 2 heures (ou une nuit, d’après
la recette).
Etaler la pâte entre deux
feuilles de papier sulfurisé afin d’obtenir une épaisseur de 5-6 mm. Remettre
au frigo pour 30 minutes pour que la pâte soit bien ferme. Découper des cercles
avec un rayon d’environ 1 cm plus long
que le bord des moules à tartelettes. Foncer les moules avec les cercles de
pâte. Piquer le fond des tartelettes à plusieurs endroits avec une fourchette,
couvrir du papier sulfurisé et mettre quelque billes de cuisson (ou des haricots
blancs secs).
Préchauffer le four à 180°C et
cuire les fonds de tartelettes pendant environ 15 minutes. Les laisser
refroidir complètement sur une grille.
Préparation de la garniture :
Découper chaque nectarine en 6 et
enlever le noyau. Faire chauffer le beurre dans une poêle et y mettre les
quartiers de nectarines. Parsemer du sucre vergeoise, ajouter les feuilles de
romarin frais et laisser caraméliser à feu doux pendant 5-6 minutes, en les
retournant. Verser le porto et laisser sur le feu pendant encore 2-3 minutes
afin d’obtenir un sirop épais.
Laisser refroidir, enlever la
peau et découper les quartiers de nectarines caramélisées en fines lamelles.
Dans un bol, mélanger le fromage
à tartiner avec la crème fraiche, ajouter le sirop d’agave, l’extrait de vanille
et le reste du sirop caramélisé afin d’obtenir une crème homogène et lisse.
Verser la crème dans une poche à douille et garnir les fonds de tartelettes.
Décorer avec les lamelles de nectarines.
Laisser au frigo pendant au moins
1 heure avant la dégustation (les tartelettes sont encore meilleures le lendemain).
Servir avec une tasse de café ou un verre de vin liquoreux.
Comments
Представям си така обработените нектарини какъв невероятен вкус и аромат имат!
Прегръдка и хубава сряда!
С удоволствие ще ги пробам!
Снимките са уникални!
Прегръдки*)
И аз като Дани се "облизах" при вида на леко карамелизираните и ароматизирани с размарин нектарини.
Чудесни снимки и рецепта!
Поздравления :)
Федорка, номерът с яйцата е редовен :) Както и излизането на пазар без списък и после вкъщи плесване по челото за забравено едно или друго нещо :))))
Хубав край на седмицата!
страшни тарталетки!
карамелизирани, розмаринени нектарини... звучи вдъхновяващо;)
Чудно, чудно!
Тарталетите много ми харесаха, присъствието на розмарин пък - още повече, просто го обожавам! С вино биха били страхотни! :)