[BG] Ягодов чийзкейк без
печене, с пресни червени плодове за рождения ден на ПП.
[FR] Cheesecake
aux fraises sans cuisson, accompagné des fruits rouges pour l’anniversaire de
PP.
Май ще трябва да ви предупредя,
че както е тръгнало, всяка година
около 18ти май, в блога ще се появява по една рецепта за чийзкейк. Твърде
вероятно с плодове (ягоди, малини, къпини, боровинки). Причината е, че днес е
рожденият ден на ПП и като го питам каква торта иска, отговорът е неизменно „чийзкейк”.
Добре, че има много рецепти.
Тази година се спрях на чийзкейк без печене. Правя рядко, защото повече
харесвам тези с печене. Оригиналната рецепта беше с боровинки, но поради липсата
им в близките магазини и наличието на щедро количество ягоди, чийзкейкът стана
ягодов. Признавам, бледорозовият цвят не е особено мъжествен, пък не попречи на
вкуса.
Резултатът е лек сладкиш, нещо средно между мус и крем, който се плъзга сам
в гърлото. Независимо от това, все пак предпочитам чийзкейка с печене.
Честит рожден ден, ПП!
Продукти:
(1 чаша = 250 мл, рецептата е адаптирана от сайта Epicurious)
За блата :
180 г бисквити тип „Пти бьор”
2 с.л. овесени ядни
12 с.л. разтопено масло
За пълнежа:
600 г крем-сирене (“Филаделфия”)
1 чаша пълномаслена течна сметана
Около 500 г ягоди
1 ч. ч. кафява захар (може и по-малко, ако ягодите са сладки)
1 ч.л. ванилов екстракт
9 листа (17 г желатин)
За топинга:
3 с.л. ванилова захар
250 мл заквасена пълномаслена сметана
Ягоди, малини, къпини за украса
Приготвяне на блата:
Бисквитите и овесените ядки се смилат на трохи в кухненски робот. Добавя се
разтопеното масло и се обърква, докато трохите се овлажнят (при необходимост се
добавя още масло). Сместа се разстила на дъното на откопчаваща се тортена
форма, потупва се, докато се уплътни. Оставя се за около 30 мин в хладилника да
се стегне маслото.
Приготвяне на крема:
Ягодите се измиват, почистват от дръжките и се пюрират с пасатор. Желатинът
се накисва за 10 минути в студена вода. Крема сиренето се разбива със захарта,
прибавят се течната сметана и ваниловият екстракт. Прибавя се ягодовото пюре и
се разбърква добре. Желатинът се отцежда, поставя се в стъклена купа с 2-3 с.л.
вода и се разтапя внимателно на микровълнова фулна (няколко цикъла по 10
секунди, като се внимава да не заври, а разтворът да остане леко топъл).
Разтвореният желатин се добавя към крема и се разбърква добре. Изсипва се върху
стегнатия блат. Формата се поставя в хладилника за няколко часа или цяла нощ,
за да стегне добре.
Сметаната се разбива с ваниловата захар за няколко минути с миксер, докато
се получи пухкав крем. Кремът се разстила по повърхността на стегнатия чийзкейк.
Украсява се с измитите и подсушени пресни плодове. Оставя се за около час в
хладилника преди сервиране.
Je crois qu’il faut que je vous
prévienne : tous les ans, autour du 18 mai, vous risquez de trouver une
recette de cheesecake dans le blog, le plus souvent aux fruits rouges. La
raison est l’anniversaire qui, comme tous les anniversaires tombe toujours à la
même date : aujourd’hui. Et comme tous les ans, la réponse à la question «Qu’est-que
tu veux comme gâteau pour ton anniversaire?» est invariablement la même : « Un cheesecake».
Heureusement qu’il y a plein de recettes !
Cette année, j’ai voulu changer
et préparer un cheesecake sans cuisson. Je n’en fais pas souvent, car je
préfère les cheesecake avec cuisson. La recette originale était avec des
myrtilles, mais elles étaient introuvables chez les maraichers du coin. Par contre,
j’ai pu trouver des fraises en abondance et le cheesecake s’est transformé en conséquence.
J’avoue que la couleur rose layette n’est pas très virile, mais elle n’a aucune
influence sur le gout.
Le résultat est un gâteau léger
et aérien, à mi-chemin entre crème et mousse, qui glisse tout seul dans la
gorge. Malgré tout, je préfère les cheesecake avec cuisson quand même.
Joyeux anniversaire, PP !
Ingrédients :
Pour le fond:
180g de biscuits
de type ‘Petits bruns’
12 càs de beurre fondu
2 càs de flocons d’avoine
Pour la crème :
600 g de fromage à tartiner (type saint-Moret ou Philadelphia)
1 tasse de crème liquide entière
500 g de fraises
1 tasse de sucre roux (ou moins, si les fraises sont bien sucrées)
1 càc d’extrait de vanille
9 feuilles de gélatine (17 g)
Pour la décoration:
1 tasse de crème fraiche entière
3 càs de sucre vanillé
Des fruits frais (fraises,
framboises, mûres)
Concasser les biscuits avec les flocons d’avoine dans le bol du robot-mixeur (ou les mettre dans
un sachet de congélation et le émietter à l’aide d’un rouleau à pâtisserie)
afin d’obtenir une poudre assez fine, sans gros morceaux. Ajouter le beurre
fondu et bien mélanger avec les biscuits. Tapisser le fond d’un moule à gâteau
à fond amovible avec la préparation et bien tasser en tapotant dessus avec le
dos d’une cuiller. Laisser environs 30 minutes au frigo pour que le beurre
prenne.
Laver et équeuter les fraises. Les réduire
en purée avec un mixeur plongeant. Mettre les feuilles de gélatine à tremper
dans un bol d’eau froide. Battre le
fromage avec le sucre afin d’obtenir une crème assez dense. Ajouter la crème liquide
et l’extrait de vanille. Ajouter la
purée de fraises. Egoutter
les feuilles de gélatine ; les mettre dans un petit bol avec 2-3 càs d’eau
et le faire fondre doucement au four à micro-ondes, sans le faire bouillir (en
plusieurs fois de 10 secondes, la gélatine doit fondre, mais la solution doit
rester tiède). Incorporer la
gélatine fondue à la crème aux fraises et mélanger bien avec un mixeur. Verser l’appareil sur le fond refroidi.
Mettre le moule au réfrigérateur pendant quelques heures ou toute une nuit pour
que la crème prenne bien.
Battre la crème fraiche avec le
sucre vanillée avec un mixeur afin d’obtenir une crème assez dense ; qui
tient bien. Etaler la crème sur la surface du cheesecake en s’arrêtant à 1-2 cm
du bord. Garnir de fruits frais lavés et séchés et laisser au frigo pendant
environ 1 heure avant de servir.





Comments
Това с чийзкейка ми прилича на РД на моята половинка и неговото тирамису, само че аз вече се изчерпвам с вариациите на тази тема :-)
Весел празник и хубав уикенд!
Прегръдки хх
Прекрасни почивни дни от мен!!
Честит празник на рожденика,още много торти да изядете по случая
хубава събота
И нямам нищо против всяка година, а може и по-често, да се наслаждавам на
толкова красив и ароматен чийзкейк!
Прегръдка от мен и поздрав от морето!
Може и да не е мъжествен този чийз, но пък е божествен и ако ще се плъзга, въобще не бих разсъждавала върху половата му идентичност;) Изгледжа умопомрачително@!!!
Миленка, и твоята не е лесна. Добре, че варианти за чийзкейк има доста, че ако беше тирамису, щях сигурно да се хвана за главата :D.
Кой ти гледа мъжествен или не е чийзкейка, важно е да е вкусен, сочен и с много сирене и плодове :)) А твоя е точно такъв!~ Божествен!
Никак няма да се разсърдя всеки път на този ден да ни представяш по един такъв умопомрачителен чийзкейк, обожавам го във всякакъв вариант!
Поздрави и успешна нова седмица, Мира!
Хубава нова седмица :)
Не се бой,не си единствената,която за РД на милото прави чийз,Лети е в същата последователност.
Аз също като теб ако ще е чийз бих предпочела печен,но пък и моят половин е като твоя - фен на желирания вид.Но и така е не по-малко съблазнителен десерт,напротив!Разкошен вариант,в който плодовете запазват свежестта и аромата си отлично!Много красиво си го аранжирала,като за специален ден и човек!
С пожелание за усмихнато лято!
Роси