[BG] Една рецепта за
почти плодова салата от предаването „Top chef” с последните за
сезона цитруси и първите ягоди.
[FR] Une recette de l’émission « Top
chef » avec les derniers agrumes et les premiers fruits rouges.
Откакто започнах да се интересувам повече от кулинария, започнах да
забелязвам големия брой на кулинарни списания, кулинарни сайтове и кулинарни
предавания във френското медийно пространство. Не знам дали винаги са били там
и аз едва сега ги забелязвам, или са резултат на все по-засилващия се интерес
на французите към кулинарията. Може би все пак второто...
Сред всички предавания, с особен интерес следя вече трета година едно
състезание за професионалисти, което се нарича „Top chef”. Мисля, че от българските предавания най-близо до концепцията е „Lord of the chefs”. Участниците (с малки изключения, като например тазгодишния 18-годишен и
изключително талантлив аматьор Рубен Сарфати) са с години опит в кухнята и е
истинко удоволствие да ги наблюдава човек. Повечето от тях имат свои ресторанти
или работят в кухнята на заведения с поне 1-2 звезди от Мишлен. Изпитанията са
едно от друго по-нестандартни и предизвикващи въображението и сетивата. Преди няколко
седмици, участниците, разделени на два екипа, трябваше да приготвят два
десерта, наложени им от Кристоф Мишалак (световен шампион но сладкарство и
главен сладкар в небезизвeстния хотел „Плаза-Атене”). Десертите бяха плодова
салата и „Плаващи острови”, като условието беше представянето и вкуса им да са
достойни за най-добрите петзвездни хотели.
Долната рецепта, изработена от Жан Амбер (ресторант "L’Acajou", Париж) и Карл Гилен, спечели етапа на състезанието с впечатляващата си
визия и страхотния вкус, дори и да не отговаряше съвсем точно на определението „плодова
салата”. Но пък отговаря съвсем точно на другото изискване – достойна е за
най-добрите хотели и ресторанти.
(за 4 порции, рецептата е от сайта на предаването „Top Chef”, с малки промени, 1 чаша = 250 мл)
1 манго
1 портокал
1 червен портокал
1 круша
1 ябълка
1 киви
4-5 ягоди
1-2 чепки френско грозде
За сиропа:
1 чаша вода
½ чаша захар
½ шушулка ванилия
1 бр. звездовиден анасон
1 шушулка кардамон
Кората на ½ лимон, настъргана на едро
Няколко зърна червен пипер от Кампот (може да се замени с дълъг или обикновен
пипер)
Водата се загрява със захарта до кипване. Добавят се подправките и лимоновата
кора. Отдръпва се от огъня, покрива се и се оставя да изстине напълно за около
2 часа.
Плодовете се измиват и обелват. Портокалите се почистват от бялата ципа.
Всеки плод се нарязва на възможно най-тънки парчета. Подреждат се в чиния. С
четка се намазват с изстиналия сироп. Сервира се ведната.
D’accord, je l’avoue. Depuis 3
ans, je suis fidèle spectatrice de l’émission «Top chef» sur la Six. Je suis
les épreuves, j’hyperventile (avec PP à côté) quand les dernières secondes du
chrono s’écoulent, j’admire le talent, la maitrise, l’imagination, l’art des
candidats professionnels (ou des amateurs très talentueux, comme c’était le cas
de Ruben Sarfati cette année). Ce n’est pas très souvent que je m’aventure dans
le domaine des recettes. Mais il y a quelques semaines, j’ai eu le déclic. C’était
pendant l’épreuve des chefs, celle imposée par le chef Christophe Michalak. Les
candidats devaient préparer une salade de fruits et une île flottante digne des
plus grands palaces. La recette conçue par Jean Imbert (restaurant "L'Acajou" à Paris) et proposée par lui et
Carl Gillain m’a complètement bluffée avec sa précision et ses couleurs (comme
beaucoup de recettes de Jean Imbert lors de la compétition, d’ailleurs). J’ai
voulu la tester. Elle est aussi bonne que belle, un vrai régal !
Ingrédients :
(Pour 4 parts, la recette provient
du site de l’émission « Top chef », avec quelques petites
modifications, 1 tasse = 250 ml)
1 mangue
1 orange
1 orange sanguine
1 poire
1 pomme
1 kiwi
4-5 fraises
1-2 grappes de groseilles
Pour le sirop:
1 tasse d’eau
½ tasse de sucre
½ gousse de vanille
1 gousse de cardamome
1 étoile d’anis étoilé
Le zeste d’un demi-citron
Quelques grains de poivre rouge
de Kampot
Dans une casserole, faire
bouillir le sucre avec l’eau. Ajouter les épices, retirer du feu, couvrir
et laisser infuser pendant 2 heures.
Laver et éplucher les fruits.
Peler les oranges à vif. Découper les fruits en très fines lamelles. Disposer les
lamelles dans une assiette. Badigeonner les fruits avec du sirop. Servir de
suite.



Comments
Прекрасен е и снимките също!
Хубава сряда!
Хубав остатък от седмицата!