[BG] Ако харесвате ирландския соден хляб, със
сигурност ще харесате и тези малки пълнозърнести ирландски содени хлебчета за
закуска.
[FR] Si vous aimes le pain irlandais au bicarbonate de soude (Irish soda
bread), vous allez aimer aussi ces petits pains irlandais pour le petit
déjeuner.
Понякога се сещам, че имам в запас рецепти, които все още не съм успяла да
напиша. Поради липса на време, наличие на мързел, или и двете наведнъж. Долната
е една от тях, направена преди повече от година и чинно чакаща реда си.
Хлебчетата са изключително бързи и лесни за приготвяне. Също така успешно избягват
слизане до магазина, ако, както у нас, редовно откривате с удивление в неделя сутрин, че
няма хляб за закуска.
Продукти:
1 чаша бяло брашно
1 чаша пълнозърнасто брашно
½ ч.л. сол
25 г студено масло
¼ ч.л. сода бикарбонат
¾ чаша айрян
Жълтък/белтък за намазване, настърган кашкавал за поръсване
Двата вида брашно, солта и содата се пресяват в купа. Добавя се студеното,
нарязано на кубчета масло и се с пръсти се стрива заедно с брашното. Айрянът са
добавя на порции и се замесва меко тесто. Тестото се прехвърля на леко
набрашнен работен плот и се разточва на кора с дебелина около 4-5 см. С чаша
или форма за сладки се изрязват кръгове с диаметър 5-6 см. Намазват се с разбит
белтък или жълтък и по желание се поръсват с кашкавал.
Фурната се загрява на 200 градуса ( с вентилатор). Хлебчетата се поставят в
тава, покрита с пекарска хартия. Пекат се около 10-12 минути, до златисто.
Сервират се топли, намазани с масло.
Je me rends régulièrement compte
que j’ai sur mon disque dur des recettes que j’ai préparées et photographiées,
mais que je n’ai pas encore mis en forme pour le blog. Soit pas manque de
temps, soit par paresse ou soit par les deux à la fois. Celle-ci est une d’elles,
préparée il y a maintenant plus d’un an et qui attendait sagement son tour. Ces
petits pains sont rapides et faciles à préparer. De plus, ils vont vous éviter
de sortir à la boulangerie, si, comme à la maison vous découvrez avec étonnement dimanche matin qu’il n’y a plus de pain pour les tartines
du petit-déjeuner.
Ingrédients :
(Pour environ 7-8 petits pains, 1
tasse = 250 ml, la recette est adaptée du livre „The Irish Kitchen”)
1 tasse de farine de type 55
1 tasse de farine complète
½ càc de sel
¼ càc de bicarbonate de soude
½ yaourt à 0% dilué dans de l’eau pour obtenir
un volume final d’environ 180 ml
Un jaune/blanc d’œuf pour dorer
et fromage râpé (en option)
Dans un bol profond mélanger les farines, le sel et le bicarbonate de soude.
Ajouter le beurre et l’émietter avec les doigts pour obtenir une texture
sablée. Ajouter peu à peu le yaourt dilué pour obtenir une pâte molle et
légèrement collante. Transférer la pâte sur un plan de travail légèrement
fariné et l’abaisser avec un rouleau à pâtisserie sur une épaisseur d’environ
4-5 cm. Découper des ronds d’environ 5-6 cm de diamètre avec un emporte-pièce
ou un verre. Les badigeonner avec un
jaune/blanc d’œuf battu et saupoudrer avec du fromage râpé.
Préchauffer le four à 200°C
(chaleur tournante). Transférer les pains dur une plaque de four couverte de
papier cuisson. Enfourner pendant 10-12 minutes, ou jusqu’à ce qu’ils soient
bien dorés. Les servir chauds, avec du beurre.
Comments
Поздрави!
Обикновено по Коледа не ми се получава добре содената питка!
Твоите хлебчета са толкова апетитни, че ще ги опитам непременно!
Поздрави и усмихната седмица!
Прекрасни са,Мира!
Само дето още не се осмелявам да правя хляб, иначе удоволствието от гледката е невероятно ароматно!
Поздрави!
Кенди, много хубава идея ми даваш за сушените домати :).
Мъх, това не е хляб, така че запхретвай ръкавите :). Виж, че и по година издържат ;)!