Попаднах на тази рецепта абсолютно случайно. Всъщност търсех една рецепта на Пиер Ерме и един сайт ме насочи към блога-източник. Мисля, че успях да кача 3 килограма само изчитайки списъка с необходимите продукти. И си записах рецептата! Реших, че ще допълни чудесно коледните ми печива.
Ровейки малко повече за историята на тези сладки, научих, че са се появили през 15ти век, по време на Събора в Базел, където са били предназначени за заседаващите еклезиастици. Името им идва от «lecker», което би трябвало да означава „вкусно” на немски. По-късно започват да се произвеждат целогодишно и се разпростаняват и в други градове и региони. Във Франция се пекат основно в Елзас по време на коледните празници.
Долната рецепта е смес от две, чиито основен първоизточник е Пиер Ерме.
Продукти:
125 г мед
50 г кафява захар
1 ч.л. канела
1 ч.л. смес от карамфил, канела, бахар и джинджифил (подправка за меденки)
1 щипка черен пипер
Настърганата кора на половин лимон
50 г кандирани корички от портокал, грейпфрут и лимон, нарязани на ситно
50 г филирани бадеми
25 мл кирш (черешово бренди)
150 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
За глазурата:
75 г пудра захар
2 с.л. кирш (черешово бренди)
1 с.л. вода
Брашното се пресява с бакпулвера. Медът се изсипва в купа, добавят се захарта, подправките и нестърганата лимонова кора. Загопля се в микровълнова фурна на пълна мощност, докато медът се втечни, но без да завира. Към меда се добавят нарязаните кандирани корички, филираните бадеми, черешовото бренди и се разбърква добре. Добавя се брашното с бакпулвера и се разбърква до получаването на гъсто хомогенно тесто.
Правоъгълна тавичка с размери 20х30 см се застила с пекарска хартия. Тестото се разпределя в тавичката на слой с дебелина около 1,5 см и се заравнява с шпатула. Тавата се оставя за една нощ в хладилника.
На другия ден фурната се загрява на 200 градуса и сладкишът се пече в продължение на 15 минути.
По време на печенето се приготвя глазурата: пудрата захар се разбърква с черешовото бренди и водата до получаване на средно течна глазура.
Сладкишът се изважда от фурната и неднага се намазва с глазурата, още докато е горещ. Оставя се да изстине напълно преди да се извади от тавата и да се нареже на малки хапки.
Оставят се да престоят поне 2-3 дни преди консумация, колкото повече престояват, толкова по-ароматни стават. Съхраняват се до един месец в плътно затворена метална кутия.
Je suis tombée sur cette recette un peu par hazard. En fait, j’étais à la recherche d'une recette de Pierre Hermé et un site m'a dirigé vers le blog-source. Je pense que j'ai réussi à prendre 3 kg rien qu’en lisant la liste des ingrédients. Et j'ai sauvegardé la recette! J'ai pensé qu'elle compléterait merveilleusement bien mes gâteaux de Noël.
Quand je me suis intéressée un peu plus à l’origine de la recette, j’ai appris qu’elle fut créée au 15e siècle, pendant le Concile de Bâle. Ces petites douceurs ont été conçues par les marchands d’épices locaux pour les ecclésiastiques siégeant au Concile. Leur nom vient de «lecker», ce qui devrait signifier «délicieux» en allemand. Plus tard, on avait commencé à les produire dans d’autres villes et régions, notamment en Alsace où on les prépare pendant les fêtes de Noël.
La recette ci-dessous est un mélange de deux différentes, dont la source principale est Pierre Hermé.
Ingrédients :
(pour environ 40 bouchées, la recette est adaptée du site Food&Wine et du blog Cuisine gourmande)
125g de miel
50g de sucre roux
1 càc de cannelle
1 càc de quatre-épices
1 pincée de poivre
Le zeste d’un demi-citron
50 g de zestes d’orange, citron et pamplemousse confites, coupées en petits dès
50 g d’amandes effilées
25 ml de kirsch
150 g de farine
1 càc de levure chimique
1 càc de quatre épices
Pour le glaçage :
75 g de sucre glace
2 càs de kirsch
1 càs d’eau
Tamiser la farine avec la levure. Verser le miel dans un bol, ajouter le sucre, le zeste de citron râpé еt les épices. Faire chauffer au four micro-ondes à pleine puissance jusqu’à ce que le miel devienne liquide, mais sans le faire bouillir.
Ajouter les dés d'oranges, pamplemousse et de citrons confits, les amandes et le kirsch et bien mélanger. Ajouter la farine et la levure chimique et mélanger.
Tapisser un moule de 20x30cm avec du papier sulfurisé et verser la préparation dans le moule. Piqueter avec une fourchette. Réserver au frigo jusqu’au lendemain.
Préchauffer le four à 200° et cuire le gâteau pendant 15 minutes.
Préparer le glaçage pendant la cuisson : dans un bol, mélanger le sucre glace avec le kirsch et l’eau. Sortir le gâteau du four et le badigeonner tout de suite avec le glaçage. Laisser refroidir complètement avant de le démouler et le découper en petits morceaux, de la taille d’une bouchée.
Déguster au moins 2-3 jours plus tard : plus le gâteau reste, plus il devient moelleux et savoureux. Se conserve jusqu’à un mois dans une boîte métallique hermétique.
Comments
и аз ги правих,и много ги харесахме. Наистина, колкото повече престояват, по-хубави стават.
Твоите изглеждат вълшебно,
сърдечни поздрави и усмихнати празници, Диана
Хубав и спорен ден ти пожелавам!
Поздрави и от мен!
Поздрави!
Дани, Диди, и аз харесвам рецепти с история или по-скоро историите около рецептите :)
Мира, на мен също ми идват малко сладки (като мерило за моя вкус мога да дам факта, че в американските рецепти за сладкиши намалявам количеството захар поне с 1/3 :)), но не ми "накъртват", може би заради присъствието на лимоновите и грейпфрутовите коричики, които отнемат от сладостта.
Дианка, ще отида да видя твоите! Хубави празници!
Мъх, съгласна съм :). И ако мога да цитирам духовития Оскар Уайлд, "най-сигурният начин да се пребориш с изкушението е да му се отдадеш" :)
Приятни коледни приготовления!
Снимките ти също са невероятни. Влюбена съм в играчката ви от последната снимка. Иска ми се да си имам една такава. Родена съм на St. Patrick и сигурно за това всичко ирландско ми харесва ужасно много.
Поздрави, Стоянка