През последните два дни над Франция премина бурята Жоаким, която нанесе доста щети по крайбрежието. Над Париж и региона, тя се изрази основно в ниски температури, изключително силен вятър и много дъжд. Идеалното време за сгушване на дивана с хубава книга и чаша горещ шоколад.
Във Франция историята на горещия шоколад започва през 1615 година със сватбата на испанката инфанта Анна Австрийска с краля Луи XII, но модата му се налага в кралския двор едва с идването на Мария-Тереза, испанската съпрута на Луи XIV. Дълго време е останал привилегия на кралския двор и благородническото съсловие. Демократизирането му започва едва в началото на XIX век, когато холандецът Конраад ван Хутен патентова процеса за производствоно на какао на прах и се появяват първите фарбики за производство на шоколад.
В днешни дни горещият шоколад (chocolat chaud) е една от институциите във френските кафета, заедно с „малкото черно” (кафе) или кафето със сметана (café-crème). Истинският типичен горещ шоколад се приготвя с истински шоколад с високо съдържание на какао (не с разтворимо) и вода и има богат и наситен кадифен вкус. В зависимост от рецептите част от водата (или цялата) може да се замени с мляко, или да се добави течна сметана. Тъй като не харесвам особено шоколад, приготвен само с вода, долната рецепта я приготвих с мляко (но без сметана, за да е по-щадящо за ханша). Тъй като имах изостанал млечен шоколад с лешников пълнеж, сложих малко и от него, за обогатяване на вкуса. Ако нямате такъв на разположение, един хубав черен шоколад ще свърши чудесна работа.
Продукти:
(за 4 порции, рецептата е вдъхновена от David Lebovitz и Marmiton)
750 мл прясно мляко
170 г черен шоколад (64% съдържание на какао)
30 г млечен шоколад с лешников крем
1 ч.л. ванилов екстракт
Млякото се загрява в тенджера почти до завиране. Добавя се нарязаният на ситно шоколад, отдръпва се от огъня и са разбърква, докато шоколадът се разтопи. Връща се обратно на тих огън и се загрява почти до завиране в продължение на 5 минути, като се разбърква непрекъснато. Отдръпва се от огъня и се сервира веднага.
Може да бъде направен няколко часа предварително. В такъв случай се затопля на бавен огън преди поднасяне. За по-празничен привкус може да се добавят различни подправки – канела, анасон, пипер. Ако ви се вижда недостатъчно сладък, може да добавите малко кафява захар.
Par ce temps de pluie, tempête et températures basses, quoi de mieux que de se lover sur le canapé avec un bon livre et un tasse de chocolat chaud ? Avec du lait (je n’aime pas le chocolat à l’eau), mais sans crème, pour limiter les dégâts sur les hanches. Comme j’avais des restes d’une tablette de chocolat au lait praliné dans le placard, j’en ai rajouté un petit bout aussi, pour un petit goût de noisette. Mais si vous n’avez pas, un bon chocolat noir ferait l’affaire.
Ingrédients :
750 ml de lait
170 g de chocolat noir à 64% de cacao
30 g de chocolat au lait et praliné
1 càc d’extrait de vanille
Faire chauffer le lait à feu doux dans une casserole sans le faire bouillir. Ajouter le chocolat hache et l’extrait de vanille, retirer du feu et bien mélanger avec un fouet jusqu’à ce que le chocolat fonde. Remettre la casserole sur le feu et continuer à chauffer, toujours sans faire bouillir en fouettant doucement pendant environ 5 minutes. Retirer du feu et servir aussitôt.
Peut se faire en avance et laisser reposer pendant quelques heures. Réchauffer au feu doux avant de servir. Pour un goût plus festif, on peut ajouter quelques épices : cannelle, anis étoilé, poivre. En cas de besoin, on peut rajouter un peu de sucre.
Comments
Усещам уханието му!
Прегръдка и усмихната седмица!
Много уютно:-)
Приятна нова седмица!
Хубава седмица!
Весела Коледа,Мира!
Поздрави!
Поздрави и весели празници!!!
Зорница, няма начин да не стани само с бял шоколад, но ще е доста по-сладък.
Мина, и аз нямам камина (въпреки, че ми се иска), но защо на стол? По-добре на канапе :).
Хубави празнични дни от мен!