След рибата, да се върнем обратно на коледна вълна. Този път ще наминем към Италия и нейните бишкоти (или кантучи). Наричат се така, защото се пекат на два пъти... или поне така твърдят дебелите книги. Изключително вкусни са, потопени в кафе, мляко или горещ шоколад. А защо не и в десертно вино?
Тъй като не можех да се реша кой тип аромати да пробвам, в крайна сметка направих и двете комбинации, които ми се въртяха из главата. Едната е по-коледна, с червено-зеленият цвят на ягодите и шам-фъстъка, а другата е топло-есенна с аромат на круши и джинджифил (вдъхновена от мъфините на Ирина). Не знам коя повече ми хареса. Колегите ми, на които занесох по-голямата част от пордукцията, също оцениха подобаващо и двете.
Продукти:
За бишкотите:
3 чаши брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 чаша кафява захар
3 големи яйца
2 с.л. олио
Няколко капки бадемов екстракт
За гарнитурата:
1/2 чаша суров обелен шам-фъстък, нарязан на едро
1/2 чаша нарязани на едро сушени ягоди
½ чаша ситен шоколадов чипс
или
1/2 чаша обелени сурови бадеми, нарязани на едро
Около 2 с.л. захаросан джинджифил, нарязан на ситно
1 ч.л. канела
1/2 чаша сушени круши
За украса:
100 г бял шоколад
Фурната се загрява на 180 градуса. Една голяма тава се застила с пекарска хартия.
Брашното се разбърква със солта и бакпулвера. С миксер се разбиват захарта, яйцата, олиото и бадемовият екстракт. Прибавят се брашното с бакпулвера и се разбърква добре. Сместа се разделя на две и във всяка се добавя гарнитурата (сместа е много гъста и трудно се бърка). С лъжица се натрупва в тавата, до оформяне на две продълговати купчини с дължина около 30 см, като се оставя разстояние помежду им поне 7-8 см. Ръцете се намокрят със студена вода и се оформят две "пънчета", широки около 4-5 см. Пекат се около 30 минути, докато покафенеят отгоре и станат почти твърди на пипане.
Брашното се разбърква със солта и бакпулвера. С миксер се разбиват захарта, яйцата, олиото и бадемовият екстракт. Прибавят се брашното с бакпулвера и се разбърква добре. Сместа се разделя на две и във всяка се добавя гарнитурата (сместа е много гъста и трудно се бърка). С лъжица се натрупва в тавата, до оформяне на две продълговати купчини с дължина около 30 см, като се оставя разстояние помежду им поне 7-8 см. Ръцете се намокрят със студена вода и се оформят две "пънчета", широки около 4-5 см. Пекат се около 30 минути, докато покафенеят отгоре и станат почти твърди на пипане.
Изваждат се и се оставят да изстинат върху решетка за около 30 минути. Прехвърлят се върху дъска и се нарязват напречно на бисквити с дебелина около 2 см. Получените биксвити се нареждат легнали в покрита с пекарска хартия тава и се запичат втори път за около 20 мин или докато порозовеят отгоре. Оставят се да изстинат напълно.
Натрошеният шоколад за украса се поставя в купа и се разтапя внимателно на водна баня. Приготвя се голямо парче прозрачно домакинско фолио и в средата му се изсипва разтопеният шоколад. Краищата се повдигат и се завиват на стегнато пакетче. Дъното му се пробива с клечка за зъби и с изтичащия шоколад се правят ивици върху изстиналите бишкоти. Оставят се за няколко минути в хладилник, докато шоколадът се стегне.
Съхраняват се в плътно затворен съд до 5 дни. Тъй като остават твърди, най-добре се похапват натопени в кафе, мляко или шоколад.
Après le poisson, revenons vers Noël. Cette fois, nous irons en Italie et ses biscotti (cantucci). Apparemment, on les appelle biscotti, car ils sont cuits à deux reprises… au moins, c’est ce qu’on dit dans les gros livres. Comme ils restent assez durs, ils sont meilleurs trempés dans du café, lait ou chocolat chaud. Ou pourquoi pas dans du vin doux ?
Comme je n’arrivais pas à me décider de parfum de mes biscotti, j’en testé deux. Un qui rappelle Noël avec le vert des pistaches et le rouge de fraises et l’autre plutôt automnal, avec les poires et le gingembre. Malheureusement, je ne peux pas savoir quel parfum m’a plus plu. Mes collègues, à qui j’ai amené la grosse partie du fruit de mes efforts, ont apprécié aussi les deux parfums à leur juste valeur, lol !
Ingrédients :
Pour les biscuits:
3 tasses de farine
2 càc de levure chimique
1/2 càc de sel
1 tasse de sucre roux
3 gros oeufs
2 càs d’huile de tournesol
Quelques gouttes d'extrait d'amande
Pour la garniture:
1/2 tasse de pistaches crues, décortiquées, non-salées, grossièrement hachées
1/2 tasse de fraises déshydratées, coupées en petits dès
½ tasse de pépites de chocolat
ou
1/2 tasse d'amandes crues, décortiquées, non-salées, grossièrement hachées
1/2 tasse d'amandes crues, décortiquées, non-salées, grossièrement hachées
Environ 2 càs de gingembre confit, finement haché
1 càc de cannelle
1/2 tasse de poires déshydratées, coupées en petits dès
Pour décorer:
100 g de chocolat blanc
Préchauffer le four à 180+C. Couvrir le fond d’une plaque à pâtisserie avec du papier sulfurisé.
Dans un bol, mélanger la farine avec la levure et le sel. Dans un autre bol, battre le sucre, les oeufs, l'huile et l'extrait d'amande. Ajouter la farine avec la levure et bien mélanger. Le mélange est divisé en deux. Ajouter la garniture dans chaque moitié de la pâte (le mélange est très épais et difficile à remuer). Transférer la pâte à l’aide d’une cuillère sur la plaque à pâtisserie. Mouiller les mains à l’eau froide et former deux «bûches» d'environ 30 cm de longueur et 4-5 cm de largeur. Laisser un espacement au moins 7-8 cm entre les deux. Faire cuire environ 30 minutes ou jusqu'à ce que elles soient bien dorées sur le dessus et deviennent presque dures au toucher.
Retirer la plaque du four et laisser refroidir sur une grille pendant environ 30 minutes. Découper les biscuits en tranches d'environ 2 cm d’épaisseur et les ranger horizontalement sur la plaque à pâtisserie recouverte de papier sulfurisé. Faire cuire à nouveau pendant environ 20 minutes ou jusqu'à ce que le dessus soit doré. Laisser refroidir les biscuits complètement sure une grille.
La décoration au chocolat : Faire fondre doucement le chocolat haché dans un bol au bain-marie. Préparer un grand morceau de film alimentaire sur le plan de travail. Verser le chocolat fondu au milieu. Relever les bords et former un paquet bien serré. Percer le fond du paquet avec un cure-dents et faire la décoration avec le chocolat coulant sur les biscuits refroidis. Laisser pendant quelques minutes au frigo pour que le chocolat prenne.
Conserver les biscotti dans un récipient hermétiquement fermé jusqu'à 5 jours.
Comments
Поздрави и приятни предколедни приготовления! :)
Ухаят прекрасно!
Поздрави и усмихнати почивни дни!
Все още не съм правила бишкотки,но ще трябва,много са актуални и подстрекаващи напоследък,пък и видно лесно се правят!
Пожелавам хубав петък и усмихнати почивни дни!
Много Коледно настроение ти желая!
Мария
Хубав уикенд!
Твоите изглеждат просто възхитително. Чак ми замириса:)
Хубави почивни дни!
Рецептата наистина е лесна.
Мария, браво на момичето ти! Досега не съм опитвала истински италиански бишкоти, дано моите ви допаднат.
Мариета, можеш да пробваш каквито искаш комбинации плодове и ядки, в зависимост от вашите предпочитания :).