На този ден преди 10 години в София валеше първия за годината сняг. На отиване към цветарницата сутринта с ПП се бихме със снежни топки.
На този ден преди 10 години, следобед в райсъвета на „Леге” с ПП си казахме „да” за добро и лошо, за здраве и болест, за радост и мъка... И вече 10 години рамо до рамо, вървим заедно в една посока. Дано издържим поне още няколко пъти по толкова!
По този повод ще ви почерпя с вариант на един от най-известните френски коктейли, т.нар. „кир”. Името му идва от каноника Феликс Кир, кмет на Дижон между 1945 и 1968, който имал навика да черпи посетителите си с бяло вино, в което добавял ликьор от касис. През 60тте години един местен производител на ликьор от касис предложил на господин Кир да използва името му в реклама на продукта си. И оттогава аперитивът се радва на голяма популярност.
Класическият кир се приготвя с 1/3 ликьор от касис (от района на Дижон) и 2/3 бяло бургундско вино от сорта „алиготé”. Когато вместо бяло вино се добави пенливо бургундско вино (Crémant de Bourgogne), кирът става „кралски” (kir royal). А когато вместо бяло вино се добави червено, коктейлът се нарича „Communard” (несъмнено във връзка с Парижката Комуна).
В днешни дни, за приготвянето му се използва всякакъв вид бяло вино, както и различни видове плодов ликьор, най-често от червени или горски плодове, но може да срещнете и вариант с праскови, например. Сервира се за предпочитане във високи чаши.
Ние отбелязахме случая с кралски кир с шампанско и ягодов ликьор, подарен ни от майката на наш приятел, която живее в Бретан.
Продукти:
(за 1 чаша)
2 с.л. плодов ликьор (касис, къпина, ягода, малина)
80 – 100 мл сухо бяло вино (обикновено или пенливо)
На дъното на висока чаша се сипва плодовия ликьор. Долива се с охладеното бяло вино.
Наздраве и умната с количествата!
И, понеже днес се навършват 20 години, откакто легендата Фреди Меркюри напусна този свят, използвам случая да ви напомня, да ползвате предпазни мерки при случайни контакти и да се изследвате при съмнение, защото дори 20 години по-късно, СПИН-ът е все още факт.
А второто видео е специално за майка ми, с надеждата, че вече не ми се сърди заради изтрития преди години по невнимание клип, ;).
A ce jour 10 ans auparavant il neigeait à Sofia. Nous avons fait avec PP une bataille de boules de neige en allant chez le fleuriste.
A ce jour, 10 ans auparavant à Sofia, nous nous avons dit « oui » avec PP. Pour le meilleur et pour le pire, pour la joie et pour la tristesse… et voilà 10 ans maintenant que nous marchons ensemble dans la même direction. Et nous espèrerons rester ensemble au moins quelques dizaines d’années de plus.
Voilà pourquoi, aujourd’hui je vous invite de lever vos verres avec un kir royal dedans. J’avoue que j’avais toujours pensé que le kir royal était à la base de champagne. Sauf que, en recherchant des informations sur l’origine du cocktail (qui n’est pas aussi vieux, que l’on imagine), j’ai appris que le kir royal se préparait avec du crémant de Bourgogne. Première entorse à la recette classique. Et à la place de crème de cassis, j’ai mis de la liqueur de fraises de Plougastel que la maman d’un de nos amis qui vit en Bretagne nous a offert. Deuxième entorse à la recette classique.
Ingrédients :
(par flûte)
2 càs de liqueur de fraises
80-100 ml de champagne
Verser la liqueur au fond de la flûte. Ajouter le champagne réfrigéré. A votre santé ! (à consommer avec modération)
Et comme aujourd’hui cela fait 20 ans que la Légende Freddy Mercury nous a quitté, je profite pour vous passer le message de toujours utiliser un moyen de protection lors de contacts irréguliers et de vous faire tester régulièrement. Car, même 20 and plus tard le SIDA fait encore des ravages.
Le deuxième vidéo est spéciale dédicace pour ma môman, qui ne me tient plus rigueur (au moins, je l’espère) du clip que j’ai effacé par inadvertance il y a des années ;).
Comments
ама вие сте струпали всичките си празници наведнъж:-)
Пожелавам ви още няколко пъти по 10 години заедно, рамо до рамо!
Синьо небе и само някое дребно облаче, колкото за нюанс;-)
А от почерпката съм много впечатлена и с голямо удоволствие бих опитала този Kir Royal;)
И повече да е за добро и за радост!
Благодаря за почерпката :отивам опиянена на работа!
Прегръдки и един чудесен ден!
Много щастие и домашен уют ви пожелавам!
Аз се черпя поне с две чашки, ама като гледам може и да злоупотребя!
Целувки
Маги
Благодаря и за музикалните поздрави!
Бре,кога минаха 20 години,ейййй,лети това време!
Хубава вечер!
с пожелания за още много по 10 в любов, топлина и много семейно щастие!
Благодаря,
наздраве и хубав празник, Диана
Мерси за почерпката! За ваше здраве!
И още сто пъти по десет да отпразнувате!Винаги щастливи,усмихнати и с искри в сърцето и душата!
Честито!
Наистина вкъщи си падаме по групирането на празниците - рождените ни дни с ПП са на 10 дни разстояние, а Камбанката и годишнината от сватбата ги празнуваме в една седмица :).
Наздрави и хубав неделен ден!
Мммм,за днес вече е късно,но утрееее...благодаря за страхотната идея отново!