Напоследък забелязах, че излизат на мода „аликаментите” – храни с уж лечебно действие. Маргарин, намаляващ холестерола; кисело мляко, подмладяващо кожата; ферментирало прясно мляко, подсилващо имунната защита. Не знам доколко са верни рекламите, но вече не мога да видя един тукашен актьор (който рекламираше точно едно намаляващо холестерола кисело мляко) в някой филм, без да се поинтересувам за състоянието на липидите в кръвта му.
Що се отнася до ферментиралото прясно мляко (продукт на голям млечен концерн), уж подсилващо имунната защита, вкъщи ПП и Камбанката са негови големи почитатели. Не съм забелязала да боледувам понече от тях, но не съм и забелязала да им пречи особено. Напоследък, обаче, едни бутилчици се задържаха и преди съвсем да им изтече срока на годност и реших да ги вложа в мъфини. Основната рецепта за мъфини, която ползвам от години, е тази на Freya, дадена преди доста време в Готварския подфорум на БГ-Мамма, като варирам гарнитурите и видовете мляко (прясно, кисело, айрян). Имах и останали замразени малини. Комбинацията от бял шоколад и малини е класическа, но много вкусна.
Що се отнася до ферментиралото прясно мляко (продукт на голям млечен концерн), уж подсилващо имунната защита, вкъщи ПП и Камбанката са негови големи почитатели. Не съм забелязала да боледувам понече от тях, но не съм и забелязала да им пречи особено. Напоследък, обаче, едни бутилчици се задържаха и преди съвсем да им изтече срока на годност и реших да ги вложа в мъфини. Основната рецепта за мъфини, която ползвам от години, е тази на Freya, дадена преди доста време в Готварския подфорум на БГ-Мамма, като варирам гарнитурите и видовете мляко (прясно, кисело, айрян). Имах и останали замразени малини. Комбинацията от бял шоколад и малини е класическа, но много вкусна.
И, понеже е пролет, да ви покажа малко зюмбюли и лалета от моята градина.
Продукти:
(за 12 големи мъфина)
250 г брашно („сух продукт”)
2 1/2 ч.л. бакпулвер („сух продукт”)
2 яйца („мокър продукт”)
200 мл ферментирало прясно мляко („мокър продукт”)
50 г кисело мляко („мокър продукт”)
80 мл олио („мокър продукт”)
100 г кафява захар („мокър продукт”)
За гарнитурата: 250 г замразени малини, 40-50 г бял шоколад, нарязан на едро
Сухите и мокрите продукти са смесват отделно. Брашното се смесва с бакпулвера в купа. В друга купа се с тел разбиват яйцата със захарта, добавят се млякото и олиото. Фурната се загрява на 180 градуса. Сухите съставки се добавят към мокрите, като се разбърква съвсем за малко, с тел, колкото да се смесят добре. В последния момент се добавят замразените (и неразмразени малини) и белия шоколад.
Сместа се разпределя във формите за мъфини (моите са силиконови и не слагам допълнително хартиени формички), като се запълват до ¾ от височината. По желание може да се поръсят с малко захар.
Мъфините се пекат в предварително загрятата фурна за около 20 минути. След изваждането се оставят да изстинат за 10ина минути преди да се извадят ог формите.
N’étant pas une foodista invétérée, mais plutôt une amatrice éclairée, je suis resté un peu à l’écart de la nouvelle tendance des « alicaments » : les aliments-médicaments. La margarine qui baisserait le cholestérol, le yaourt qui améliorerait le grain de peau et le lait fermenté qui renforcerait les défenses immunitaires, ne me séduisent pas particulièrement plus que les produits « conventionnels » car je pense toujours que leurs vertus sont plus une astuce marketing qu’autre chose. En même temps, le martelage médiatique doit marcher malgré tout, car maintenant je ne peux pas voir J. Weber sans me demander comment va son taux de cholestérol. A la maison, PP et Clochette sont plutôt adeptes des petites bouteilles de boisson lactée fermentée bourrée de Lactobacilli. Pour l’instant, je n’ai pas remarqué qu’ils soient tomber malades moins souvent que moi. Récemment, quelques-unes étaient arrivées presque à leur date de péremption et j’ai décidé de les incorporer dans des muffins. La recette de base des muffins que j’utilise depuis des années et qui marche à tous les coups vient d’une utilisatrice, Freya, du forum du site BG-Mamma (site bulgare dont la traduction est assurée plus bas). De mon côté, je varie les garnitures et les produits laitiers dans les ingrédients de la recette. La combinaison de framboises et chocolat blanc est assez classique, mais néanmoins, très bonne.
Et en bonus, une photo des jacinthes et tulipes de mon jardin.
Ingrédients (Pour 12 muffins) :
250 g de farine (produit sec)
2 1/2 cuillères à café de levure chimique (produit sec)
2 œufs (produit humide)
2 bouteilles de boisson lactée fermentée (genre Actimel) (produit humide)
50 g de yaourt (produit humide)
100 g de sucre roux (produit humide)
100 g de sucre roux (produit humide)
80 ml d’huile (produit humide)
Pour la garniture :
250 g de framboises congelées
40-50 g de chocolat blanc concassé
250 g de framboises congelées
40-50 g de chocolat blanc concassé
Mélanger séparément les produits secs et les produits humides, sans batteur électrique. Dans un bol, mélanger la farine et la levure. Dans un autre bol, battre les œufs avec le sucre, ajouter l’Actimel, le yaourt et l’huile. Préchauffer le four à 180 °C. Ajouter le mélange de produits sec au mélange humide. Mélanger brièvement, afin d'homogénéiser la pâte. Ajouter les framboises et le chocolat blanc au dernier moment.
Remplir les moules à muffins à environ ¾ de leur hauteur avec la pâte. Saupoudrer de sucre (selon le gout). Cuire les muffins dans le four préchauffé pendant 20 minutes. Laisser refroidir pendant 10 minutes et ensuite les démouler.

Comments
Да си призная, за тези храни с много полезно действие съм малко скептична.
Много хубави снимки - и на мъфините и на цветята!
Поздрави!:)
радвам се на цветятав градината ти!
А мъфини харесвам, но ферментирало мляко...
По принцип, клокото и странно да звучи, към прясното мляко като полезен продукт имам резерви!
Успеша и слъчева седмица!
Усмихната седмица, Мира :-)
А биха станали мъфинките и с прясно неферментирало мляко, нали? (понеже линка с оригиналната рецепта не ми се отваря)
Чудна градинка имаш! И снимки с твоя почерк!
Спорна седмица и много усмивки Мира!
Ивейн, ще стане с нормално прясно мляко (така е по оригиналната рецепта). Аз съм ги правила и с кисело мляко, айрян, прясно мляко - все хубави стават :).
Диди, Дани, то и аз не съм много по полезните храни (тоест, тези, които се опитват да ни продадат като такива), какъвто е случая, напримар, с едно тукашно кисело мляко, което го представяха по едно време като влияещо изключително благотворно на кожата на лицето. И при това клинично тествано. Тъй като работя в тази област, би ми било изключително интересно да видя резултати от проведените клинични проучвания по въпроса... Ама това е друга опера.
Слънчева и усмихната седмица на всички!
Stefania, grazie mille! :) (C'est à peu près tout ce que je peux dire en italien :)).
За мен ще е удоволствие да приемеш
награда от мен.
Успешни и усмихнати дни: Лети
à bientôt
Fimère, merci beaucoup :). C'est le premier commentaire en français que je reçois et il me fait très plaisir :)