Thursday, 20 December 2018

Елзаски щрихи V и бисквитки с лавандула / Esquisses d’Alsace V et sablés à la lavande






[БГ] Последните коледни сладки за годината (освен ако не ме хване пак ентусиазма между Коледа и Нова година, понеже имам нов аромат за тестване). Тези отначало бяха предвидени да бъдат с анасон и кедрови ядки, но след молба от страна на фамилията, анасонът беше заменен с рецепта с други провансалски вкусове - мед и лавандула. Тези сладки се оказаха и предпочитаните на ПП от цялата досегашна серия. Аз лично харесах повече линцерите.

Днес ще е и последната част от разходката ни в Елзас, която ще ни отведе в две селца – Кайзесрберг и Егисайм. Надявам се, че опознаването на този красив френски регион от пост на пост и от рецепта на рецепта ви е допаднало.

[FR] Les derniers biscuits de Noël de l’année (sauf un élan d’enthousiasme qui me prendrait entre Noël et le Jour de l’An car j’ai un nouveau produit à tester). Ces biscuits devaient être à l’anis et aux pignons, mais après une demande d’éviter l’anis, j’ai changé le fusil d’épaule et j’ai trouvé une recette avec d’autres parfums du Sud, le miel et la lavande. Ces biscuits se sont avérés être les préférés de PP de toute la série cette année. Pour ma part, j’ai préféré les linzers.

Aujourd’hui, ce sera aussi la dernière promenade en Alsace, qui nous amènera dans deux magnifiques villages : Kaysersberg et Eguisheim. J’espère que la découverte de cette très belle région au long des posts et des recettes de biscuits vous ait plu.



Продукти:
(за 18 бисквитки с диаметър 5 см, рецептата е с малки модификации от книгата „Petits fours et bredele d’Alsace“)
60 г кафява захар
2 с.л. мед (по рецептата беше лавандулов, аз ползвах, какъвто имах)
Щипка сол
60 г масло
140 г пълнозърнесто брашно
2 ч.л. изсушен лавандулов цвят (моят беше леко изветрял, затова сложих 2, ако е пресен, намалете количеството, за да не се окаже, че ще хапвате сапун)
2-3 с.л. кедрови ядки

Размекнатото масло се размесва в купа със захарта, солта и меда до получаване на хомогенна смес. Добавят се лавандуловият цвят и пресятото брашно и се замесва меко тесто. От тестото се откъсват топчета с големината на орех и се сплескват леко, за да се оформят бисквитите. 

Подреждат се върху тава, застлана с пекарска хертия. Отгоре се нареждат кедровите ядки, като се притискат леко в тестото.

Оставят се да стегнат за 2 часа в хладилника.

Фурната се загрява на 170 градуса. Бисквитите се пекат в продължение на 12 – 15 минути. Изваждат се и се оставят да изстинат върху решетка.

И ще завършим разходката в Елзас с две прекрасни села: Кайзерсберг, което беше избрано за любимо на французите село през 2017 година и Егисайм, което се нарежда сред най-красивите френски села.



Ingrédients :
(pour 18 biscuits de 5 cm, la recette est avec quelques petites modifications du livre « Petits fours et bredele d’Alsace »)
60 g de sucre roux
2 càs de miel (idéalement de lavande, mais j’ai utilisé celui que j’avais à la maison)
Une pincée de sel
60 g de beurre ramolli
140 g de farine complète
2 càc de fleur de lavande séchées (mon paquet était ouvert depuis quelque temps, d’où les 2 cuillérées, si vos fleurs sont plus fraiches, diminuer la quantité pour que les biscuits n’aient pas le gout de savon)
2 – 3 càs de pignons


Dans un bol mélanger bien le beurre ramolli avec le sucre et le miel. Ajouter les fleurs de lavande et la farine tamisée et former une pâte souple. Diviser la pâte en morceaux de la taille d’une grosse noix et former des boules régulières. Aplatir les boules avec la paume de la main pour former es biscuits et les disposer sur une plaque recouverte de papier sulfurisé.

Laisser prendre au frigo pendant 2 heures.

Préchauffer le four à 170°C. Enfourner les biscuits pendant 12 à 15 minutes. Les laisser refroidir complètement sur une grille.

Et nous allons terminer les ballades en Alsace par deux très jolis villages : Kaysersberg (élu le village préféré des français en 2017) et Eguisheim qui figure parmi les plus beaux villages deFrance.

Кайзерсберг / Kaysersberg









Егисайм / Eguisheim


















1 comment:

Sonya Serafimova said...

И сладките ти са страхотни, и местата, на които ни разходи! Чак съжалявам, че тази е последната от това красиво място. Благодаря, Мира, за разказите, за снимките и за рецептите! Нека новата година ти донесе още повече пътешествия, вдъхновение и най-вече здраве! Целувки!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...