Sunday, 17 June 2018

Севиче от лаврак с кокосово мляко / Ceviche de bar au lait de coco




[БГ] Едно лятно предястие, смесило в себе си екзотиката на кокосовото мляко, свежестта на рибата, киселите нотки на лайма и огъня на ллютию пипер.
[FR] Une entrée estivale, mêlant la douceur exotique du lait de coco, la fraicheur du poisson, les notes acidulées du citron vert et le feu du piment d’Espelette.

„Севиче“ е популярно рибно ястие в Южна Америка и Карибския басейн. Представлява нарязано наситно сурово филе от риба, щедро поръсено с лимонов сок, който сготвя рибата. Най-често вкусът му се допълва от лют пипер, различни видове лук, кориандър, дори и авокадо. Предполага се, че корените му са в Латинска Америка, и по-специално в Перу, макар че различни варианти севиче се срещат и в Еквадор, Колумбия и Чили.

При приготвянето му използвайте максимално прясна риба, и не го оставяйте да се маринова прекалено дълго.

Продукти:
За 4 порции
350 – 400 г филе от лаврак
1 глава лук-шалот
Кората и сокът от един лайм
Около 100 мл кокосово мляко
½ ч.л. лют пипер
Няколко стръка пресен кориандър

Филетата лаврак се почиствт от кожата и костите и се нарязват на кубчета около 1 см. Поставят се в купа, заедно със ситно нарязания шалот, настърганата кора и сока от лайм, лютият пипер и кокосовото мляко. Подправя се със сол и черен пипер. Покрива се и се оставя да се маринова в хладилник за 20 минути. Преди сервиране се смесва със ситно нарязания кориандър и по желани с още 1-2 с.л. кокосово мляко. Сервира се веднага, може и придружено с няколко резенчета репички.


Le ceviche est un plat de poisson populaire en Amérique Latine et plusieurs pays des Caraïbes. Ce sont des fins morceaux de poissons cru, généreusement arrosés de jus de citron qui cuit la chair du poisson. Son gout est souvent rehaussé par du piment, coriandre, oignons ou même de l’avocat. Le plat serait originaire du l’Amérique de sud, plus spécialement du Pérou, même s’il existe de différentes variétés de ceviche en Équateur, Colombie et Chili.
Il faut toujours utiliser du poisson extra frais pour sa préparation pour minimiser les risques alimentaires, tout en respectant la chaine du froid et ne pas laisser le poisson mariner trop longtemps.

Ingrédients :
Pour 4 parts
350 – 400 g de filet de bar
1 échalote
Le jus et le zeste d’un citron vert
Environ 100 ml de lait de coco
½ càc de piment d’Espelette
Quelques brins de coriandre frais

Enlever la peau et les arrêts des filets et les découper en cubes d’environ 1 cm. Les disposer dans un bol avec le jus et le zeste de citron, l’échalote ciselée, le piment et le lait de coco. Saler, poivrer et mélanger bien. Couvrir avec du film alimentaire et laisser reposer au frigo pendant 20 minutes. Parsemer de coriandre ciselé et rajouter 1 à 2 cuillères de lait de coco (si besoin) avant de servir. Vous pouvez le garnir avec quelques tranches de radis roses.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...