Saturday, 28 April 2018

Тарта с ревен / Tarte à la rhubarbe




[БГ] Хрупкава основа и чудесен контраст между леката киселинност на ревена и мекотата на бадемовия крем.
[FR] Base croustillante et joli contraste entre l’acidulé de la rhubarbe et le moelleux de la crème d’amandes.

Продукти:
(за форма с диаметър 24 см, рецептата е адаптирана от книгата на Ерик Кайзер „Les tartes d’Eric Kayser“)
За сладкото маслено тесто:
100 г размекнато масло
20 г захар
45 г пудра захар
1/2 ч.л. сол
2/3 яйце голям калибър (тоест, 1 разбито яйце, от което се отделят 2/3 за тестото)
170 г брашно
20 г бадемово брашно
За плънката:
Около 800 г стъбла от ревен
200 г захар
500 мл вода
За бадемовия крем:
125 г размекнато масло
150 г захар
150 г бадемово брашно
20 г брашно
3 яйца
Щипка сол

Маслото се разбива с двата вида захар и солта. Добавя се яйцето и се разбърква добре. Прибавя се брашното, бадемовото брашно и се замесва гладко тесто. Завива се в прозрачно домакинско фолио и се оставя да стегне за около 10 минути в хладилник. Разточва се на кора върху леко набрашнен работен плот. Намаслена тортена форма с падащо дъно (или откопчаваща се) се покрива с  разточеното тесто, като се разстила по дъното и стените. Бордът по стените трябва да е висок около 5-6 см. Тестото се надупчва на няколко места с вилица, покрива се с прозрачно домакинско фолио и се оставя да стегне в хладилника поне за 1 час.

Стъблата ревен се обелват и нарязват на парчета около 4-5 см. Водата се загрява със захарта в тенджера и парчетата ревен се пошират за 5 минути (до пълно омекване) в захарния сироп, на тих огън. Отцеждат се добре.

Приготвя се бадемовият крем. В купа се разбиват маслото и захарта. Добавят се едно по едно яйцата и се разбива добре. Прибавят се брашното, бадемовото брашно и щипка сол и се разбива до хомогенна смес.

Фурната се загрява на 160 градуса. Отцеденият от сиропа ревен се разпределя равномерно върху тестото. Отгоре се изсипва бадемовият крем и  повърхността се заравнява.
Пече се около 30 минути, до златисто. Изважда се от фурната и се оставя да изстине върху решетка.

Ingrédients :
(pour un moule de 26 cm, la recette est adaptée du livre « Les tartes d’Eric Kayser »)
Pour la pâte sablée :
100 g de beurre pommade
20 g de sucre en poudre
45 g de sucre glace
½ càc de sel
2/3 d’œuf (battre 1 œuf entier dans un petit bol et verser 2/3 du mélange dans la pâte)
170 g de farine
20 g de poudre d’amandes
Pour la rhubarbe :
Environ 800 g de rhubarbe
200 g de sucre
500 ml d’eau
Pour la crème d’amandes :
125 g de beurre pommade
150 g de sucre
20 g de farine
3 gros œufs
Une pincée de sel

Battre le beurre avec le sel et les deux types de sucre. Ajouter l’œuf et bien mélanger. Ajouter la farine et la poudre d’amandes et former une pâte lisse et homogène. Envelopper la pâte dans du film alimentaire et laisser pendant 10 minutes au frigo. Abaisser la pâte sur le plan de travail légèrement fariné. Recouvrir le fond et les bords d’une moule à tarte beurrée avec la pâte. Piquer le fond de la tarte à plusieurs reprises avec une fourchette, couvrir avec du film alimentaire et laisser prendre une heure au frigo.

Eplucher les tiges de rhubarbe et les découper en tronçons de 4-5 cm. Faire chauffer l’eau avec le sucre dans une casserole. Pocher les tranches de rhubarbe pendant 5 minutes dans du sirop de sucre, à feu doux. Bien les égoutter.
Préparer la crème d’amandes. Fouetter le beurre avec le sucre dans un bol. Ajouter les œufs un à un et bien mélanger. Verser la farine, la poudre d’amandes et une pincée de sel et bien mélanger.

Préchauffer le four à 160°C. Disposer la rhubarbe égouttée sur la pâte en couche homogène. Verser la crème d’amandes dessus et lisser la surface.
Enfourner pendant 30 minutes, jusqu’à ce que la tarte soit bien dorée. Laisser refroidir sur une grille à la sortie du four.

2 comments:

Elena Dimitrova said...

Мира,
не съм ползвала никога ревен, макар,че имам няколко рецепти.Това растение го познавам само от книгите и информацията в интернет.Тази година даже мислех да го засея.Ако намеря някъде стъбла ще приготвя твоята рецепта.Чудесно изглежда тази тарта.
Поздрави и усмивки !

Mira said...

Благодаря, Елена! :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...