Wednesday, 20 December 2017

Розови бисквити от Реймс... почти като истински / Biscuits roses de Reims… presque comme des vrais




[БГ] Вторият специалитет на града след шампанското. Розови, леки и хрупкави.
[FR] La deuxième spécialité la plus connue de la ville après le champagne. Roses, légers et croustillants.

Смята се, че рецептата за тези бисквити е създадена някъде около 1690 година в град Реймс. По онова време хлебарите искали да създадат сладкиш, чрез който да използват остатъчната топлина на фурната след печенето на хляба. Първоначално сладките са били изпичани един път, след което са били оставяни да се доизсушат в изстиващата фурна. Също така в началото са били безцветни. По-късно е започнало ароматизирането им с ванилия. За да не се виждат семенцата ванилия, пекарите започнали да ги оцветяват в розово. И така розовите бисквити от Реймс добили популярност. И, тъй като Реймс е столицата на Шампан, бисквитите вървят чудесно с чаша шампанско или пенливо вино.

Традиционно бисквитите са по-широки и правоъгълни и слоят пудра захар е по-плътен и равномерен. Но на мен ми трябваха за основа на (поредното!) коледно пънче, затова ги направих по-скоро с формата на бишкоти.

Продукти:
(За около 50 бисквити, рецептата е от блога на Mercotte)
2 яйца
100 г ванилова захар
90 г брашно
45 г царевично нишете
5 г бакпулвер
Розова/червена сладкарска боя
2-3 с.л. пудра захар за поръсване

Плоска тава се застила с пекарска хартия.

Брашното се пресява с нишестето и бакпулвера. Жълтъците се разделят от белтъците. Жълтъците се разбиват със захарта докато побелеят и увеличат обема си. През това време се добавят на порции белтъците и сладкарската боя, до постигане на желания цвят. Добавят се брашното, нишестето и бакпулвера на три пъти, като се разбърква добре. Тестото се прехвърля в пош с гладък накрайник и бисквитите се шприцоват върху пекарската хартия. 

Оставят се да хванат коричка за 30 минути. Поръсват се със слой пудра захар преди печене.

Фурната се загрява на 170 градуса. Бисквитите се пекат в продължение на 10-12 минути (на моите 12 минути им бяха много, защото покафеняха по краищата). Изваждат се и се оставят да изстинат върху решетка.


D’après l’histoire des biscuits sur le site de la maison Fossier, la recette était élaborée vers 1690 par les boulangers de la ville qui souhaitaient utiliser la chaleur restante dans les fours après la cuisson du pain. Ainsi, ils ont créé de petits gâteaux qui, une fois cuits, ont été laissés sécher dans le four refroidissant. Cette double cuisson est à l’origine de l’appellation bis-cuit (cuit deux fois). Au début les biscuits ont été incolores. C’est quelques années après, quand les pâtissiers ont voulu les aromatiser à la vanille, la couleur rose a été rajoutée, pour camoufler les graines de vanille dans la pâte. Ainsi les biscuits rose de Reims seraient nés. Et, comme Reims est également la capitale de Champagne, les biscuits roses se marient à merveille avec du champagne ou un autre vin pétillant.
Les biscuits traditionnels sont plus larges et rectangulaires, avec une couche de sucre plus dense et régulière sur le dessus. Mais comme je voulais les utiliser pour la base d’une (autre !) bûche de Noël, je les confectionnés plutôt sous la forme de boudoirs.

Ingrédients :
(pour environ une 50aine de biscuits plutôt fins, la recette provient du blog de Mercotte)
2 gros œufs
100 g de sucre vanillé
90 g de farine
45 g de fécule de maïs
5 g de levure chimique
Colorant alimentaire rose ou rouge
2-3 càs de sucre glace

Couvrir une plaque à pâtisserie avec du papier cuisson.

Tamiser la farine avec la fécule et la levure. Séparer les blancs des jaunes. Dans un bol, faire blanchir les œufs avec le sucre pendant quelques minutes jusqu’à ce que le mélange double de volume. Ajouter les blancs un à un ainsi que le colorant rose (ou rouge) pour obtenir la couleur souhaitée (pour ma part, j’ai un peu forcé la couleur car mon colorant se décolore légèrement à la cuisson). Incorporer délicatement la farine avec le fécule et la levure et mélanger pour obtenir une pâte lisse. Transférer la pâte dans une poche à douille et former les biscuits. 

Laisser croûter à l’air libre pendant 30 minutes. Saupoudrer du sucre glace avant la cuisson.

Préchauffer le four à 170°C. Enfourner les biscuits pendant 10 à 12 minutes (12 minutes état un peu trop long pour moi, car les biscuits ont coloré sur les bords). Laisse refroidir complètement sur une grille.

2 comments:

Elena Dimitrova said...

Интересни сладки Мира.Чудесни за Коледа.Хубаво е ,че се използва остатъчната топлина от фурната за приготвяне на нещо, което ще послужи за почерпка.Благодаря сърдечно за рецептата .
Поздрави и приятна предпразнична подготовка !

Mira said...

Благодаря, Елена!
Приятна предпразнична подготовка и на теб!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...