Tuesday, 1 August 2017

Пържени зелени домати / Beignets de tomates vertes




[БГ] Класическо ястие от американския юг, вдъхновено от едноименния филм в началото на 90тте години. Хрупкава коричка и мека, кисела вътрешност.
[FR] Un plat classique du sud des Etant-Unis, inspiré du film homonyme des années 90. Une croute bien croustillante qui cache des tomates tendres et acidulées.

Помните ли филма „Пържени зелени домати“? Признавам, че почти не си спомням сюжета, но със сигурност самият филм много ми хареса навремето и помня, разбира се, ястието от заглавието. Защото кой ще седне да пържи зелени домати? Ами, оказва се, че има кой, защото това е специалитет, много характерен за южните щати на САЩ. Първият въпрос който възниква е, дали се пържат неузрели домати, или домати от сорт, който остава зелен на цвят дори и като са узрели (например, „зелена зебра“). Оказва се, че за пържене се използват твърди, неузрели домати. Тъй като са много кисели, в много случаи се препоръчва да ги поръсите с малко захар, за да се намали усещането за кисел вкус.
Идеята да пробвам някой ден да ги приготвя, ми се въртеше от доста време в главата. Тъй като нямам градина, на първо време трябваше да разреша въпроса откъде да намеря неузрели домати, понеже на пазара са винаги повече или по-малко узрели. Решението дойде по време на съботния пазар. От две-три години на пазара в наше село двама млади хора, Софи и Игор, държат щанд за плодове и зеленчуци, тяхна собствена продукция или от стопанства в околността. Отбивам се при тях всяка седмица за сезонни и пресни продукти. Поръчах им неузрелите домати и след седмица ме чакаха в кошницата, за разкош бяха и от сорта, който остава зелен и след узряването. От мен беше пърженето, като рецептата е смес от няколко, които прочетох.


Продукти:
(За 4 порции)
6 средноголеми зелени домата (неузрели)
Около 2 с.л. захар
4-5 щипки сол
1/3 чаша царевично брашно *
2/3 чаши брашно
¼ ч.л. лют пипер
2 яйца
Около 100 мл олио за пържене
За соса: кисело мляко, магданоз, майонеза (по желание)

Доматите се почистват от дръжките и се нарязват напречно на шайби с дебелина около 1 см. Поръсват се от всяка страна с малка щипка сол, захар, черен пипер, оставят се за 30 минути върху решетка. Отделената водасе се попива с домакинска хартия.
В дълбока чиния се смесват двата вида брашно, лютия пипер, щипка сол и черен пипер. Яйцата се разбиват в друга дълбока чиния.

Олиото се загрява в дълбок тиган на среден огън. Доматите се овалват брашното, потапят се в яйцето  и отново в брашното (може и в галета)
Пържат се до златисто на средно силен огън, като се обръщат по средата на пърженето.

Изваждат се и се оставят върху домакинска хартия да се отцедят от излишната мазнина. Оставят се на един ред в тавичка (за да се запазят хрупкави). Държат се на топло в печката до сервирането. Сервират се придружени от млечен сос или кетчуп.

* Аз добавих и малко царевичен грис (полента), но се оказа лоша идея, понеже грисът падаше в олиото за пържене и почерняваше. Ако нямате царевично брашно, заменете го с обикновено.

Un film est passé presque inaperçu au début des années 90, « Fried Green Tomatoes ». Il se déroulait dans le Sud des Etats-Unis et même si je ne me souviens pas aujourd’hui des détails du sujet, je me rappelle qu’il m’a beaucoup plu à l’époque. Et je me souviens aussi du plat du titre, parce que, soyons sérieux, qui fait frire des tomates ? Bein, apparemment, plein de gens, car c’est une spécialité très répandues dans les états du sud. La question principale est, naturellement, les tomates vertes sont-elles vertes car pas mûres ou vertes car c’est leur variété et elles restent de cette couleur même mûres (comme les tomates « green zebra »). Pour faire les beignets, les tomates doivent être fermes et pas mûres. Comme elles sont bien acides, beaucoup de personnes conseillent de le saupoudrer avec un peu de sucre avant la cuisson, pour adoucir le gout.
L’idée de préparer des beignets de tomates vertes me trottait dans la tête depuis un moment. Comme ne j’ai pas de jardin et faire pousser des tomates sur mon balcon est plutôt compliqué, je devais tout d’abord trouver les tomates. Ce qui n’est pas très facile, car les tomates sur le marché sont plutôt mûres. J’ai eu la solution au moment de mon marché hebdomadaire. Depuis 2-3 ans, je fréquente le stand de deux jeunes gens, Sophie et Igor, qui vendent de la production saisonnière et locale de leur exploitation. Je leur ai demandé de me garder quelques tomates vertes et une semaine plus tard, elles m’attendaient dans le panier. Il ne me restait que les frire, selon une recette que j’ai compilée de plusieurs lues sur le net.

Ingrédients :
(pour 4 parts)
6 tomates moyennes, vertes (pas mûres)
Environ 2 càs de sucre
4-5 pincées de sel
1/3 tasse de farine de maïs *
2/3 tasses de farine
¼ càc de piment de Cayenne
2 œufs
Environ 100 ml d’huile pour la friture
Pour la sauce : yaourt, persil, mayonnaise (en option)

Laver les tomates et enlever les pédoncules. Les découper en rondelles d’un centimètre d’épaisseur. Disposer les rondelles sur une grille et les saupoudrer des deux côtés avec un peu de sel, une pincée de sucre et un peu de poivre. Laisser égoutter pendant 30 minutes et enlever l’humidité avec du papier absorbant.

Dans un bol ou une assiette creuse, mélanger les deux farines, le piment, saler et poivrer. Battre les œufs dans un autre bol.

Faire chauffer l’huile dans une poêle profonde à feu moyen. Rouler les rondelles des tomates dans le mélange de farine, les tremper dans l’œuf battu et à nouveau dans la farine (ou dans de la chapelure).
Frire les beignets de tomates des deux côtés à feu moyen à vif jusqu’à ce qu’ils soient bien dorés.

Les disposer sur du papier cuisson à la sortie de la poêle pour enlever l’excès d’huile. Laisser les beignets dans une plaque de four, sans les superposer et les laisser au four à 80°C jusqu’à la dégustation. Les servir accompagnés de la sauce au yaourt ou du ketchup.

* J’ai également rajouté un peu de la semoule de maïs (polenta), mais ce n’était pas une très bonne idée, car les graines n’adhéraient pas très bien et brulaient dans l’huile. Vous pouvez également substituer la farine de maïs avec de la farine de blé.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...