Friday, 10 February 2017

Говежда яхния с вино / Daube de bœuf




[БГ] Класическа рецепта с малко екзотични нотки и шоколад за разкош.
[FR] Une version de la recette provençale avec quelques notes exotiques d’orange et gingembre et un peu de chocolat pour le brin de folie.

Традиционната рецепта е с провансалски произход и за нея е характерно дългото предварително мариноване на говеждото (телешкото) месо в червено вино с лук и подправки, след което яхнията се оставя да се готви дълго време в соса от маринатата на тих огън.
Тази е интерпретация на класическата рецепта с леко екзотичен привкус от портокалите и джиджифила и плътност от черния шоколад. Ако държите на традиционния вкус, махнете портокалите, джинджифила и шоколада и добавете малко мащерка за аромат.


Продукти:
(за 6 порции)
1,2 кг говеждо (телешко) месо, от плешката
400 г (8 средноголеми) моркова
1 с.л. олио
20 г черен шоколад (70% съдържание на какао) – по желание
Няколко стръка магданоз

За маринатата:
750 мл червено вино, среден клас
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 стрък целина
1 портокал, нетретиран
2 зърна карамфил
6-7 зърна черен пипер
1 ч.л. настърган джинджифил

Маринатата се приготвя от вечерта на предния ден. Целината се нарязва на парчета около 1 см, лукът - на едри полумесеци и портокалът – на шайби с дебелина 1 см. Парчетата целина, лук и портокал се поставят в дълбока купа, добавят се разрязаните надлъжно скилидки чесън, зърната карамфил и пипер (за по-лесно, може да ги завържете в парче марля) и настъргания джинджифил, добавя се виното. Месото се нарязва на едри парчета и се поставя в купата с марината, разбърква се добре. Покрива се с капак или фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник за 6 до 12 часа.

На следващия ден месото се изважда и отцежда, маринатата се запазва и от нея се изваждат парчетата лук, чесън, портокал и зърната карамфил и черен пипер. В дълбока тенджера (чугунена или с дебело дъно) се загрява олиото на силен огън. Парчетата месо се запечатват за няколко минути от всички страни. Изсипва се запазената марината, посолява се на вкус, огънят се намалява и ястието се оставя да къкри на тих огън за два часа. Морковите се обелват, почистват и нарязват на шайби с дебелина 0,5 см. Добавят се към яхнията и се оставя да се доготви още 45 минути на тих огън (или докато морковите се сварят). Ако сосът е в голямо количество и не много гъст, ястието може да се отхлупи, за да се изпари излишната течност. В момента, в който се снеме от огъня, се добавя начупения на парчета черен шоколад и се разбърква добре.
Яхнията се сервира поръсена със ситно нарязан магданоз и гарнитура по желание (например, пюре от карфиол за нисковъглехидратен вариант или сварени картофи) и чаша вино.


Ingrédients :
(pour 6 parts)
1.2 kg de bœuf (gîte, macreuse, basse côte)
400 g de carottes
1 càs d’huile
20 g de chocolat noir (70% de cacao), en option

Pour la marinade :
750 ml de vin rouge
1 oignon
2 gousses d’ail
1 tige de céleri
1 orange bio
2 clous de girofle
6-7 grains de poivre
1 càc de gingembre frais râpé

La veille, préparer la marinade. Découper le céleri en tronçons d’un centimètre, émincer l’oignon et découper l’orange en rondelles d’un centimètre. Disposer les morceaux de céleri, oignon et les rondelles d’orange dans un grand bol, ajouter les gousses d’ail coupées en deux dans la langueur, les grains de poivre et les clous de girofle et le gingembre râpé. Verser le vin et bien mélanger. Découper la viande en gros morceaux et les ajouter à la marinade. Mélanger, couvrir avec du film alimentaire et laisser au frigo pendant 6 à 12 heures.

Le lendemain, sortir les morceaux de viande de la marinade et les égoutter. Garder la partie liquide de la marinade, en enlevant également les graines de poivre et les clous de girofle. Dans une cocotte, faire chauffer l’huile à feu vif et y faire dorer les morceaux de viande pendant quelques minutes de tous les côtés. Verser la marinade réservée, saler, couvrir, baisser le feu et laisser mijoter à feu doux pendant 2 heures.
Nettoyer et éplucher les carottes et les découper en rondelles de 0.5 cm. Les ajouter dans la cocotte et laisser cuire pendant encore 45 minutes (jusqu’à ce que les carottes soient tendres). Si vous trouvez que la sauce est trop et pas trop épaisse, enlever le couvercle pendant le dernier quart d’heure de cuisson pour faire épaissir la sauce. Retirer du feu et ajouter le chocolat noir concasser, attendre une minute et bien mélanger le tout.
Servir le plat parsemé d’un peu de persil haché et avec un accompagnement de votre choix (chou-fleur pour une version plus basse en glucides ou pommes vapeur pour la version plus classique) et un verre de vin rouge, à boire avec modération.

3 comments:

Dani said...

Сигурна съм, че е страшно апетитно, Мира!
Готвила съм с вино и шоколад!
Поздрави!

Mira said...

Така е Дани, вино и шоколад много си вървят! :)

vesela said...

Непременно ще опитам!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...