Friday, 29 July 2016

Пай с горски плодове и хрупкава коричка / Tarte aux fruits rouges et croute croustillante





[БГ] Леко по-кисел и малко пиперлив вариант на черешовия пай на агент Дейл Купър от „Туин Пийкс”.
[FR] Version plus acidulée et un peu poivrée de la tarte aux cerises de l’agent Dale Cooper de « Twin Peaks ».


Продукти:
(за форма с диаметър 32 см, базирана на рецептата за „Черешовия пай на агент Дейл Купър”)
За тестото:
250 г брашно
100 г бадемово брашно
220 г масло
50 г пудра захар
2 яйца
Няколко капки ванилов екстракт
Щипка сол
За плънката:
1 кг (замразен) микс от горски плодове (малини, касис, къпини)
100 г кафява захар
1 шушулка дълъг пипер
Кората на един лайм
2 с.л. нишесте
1-2 с.л. кафява захар за поръсване

Приготвяне на плънката:
Плодовете, неразмразени, се поставят в тенджера заедно със захарта, настърганата кора от лайм и шушулката дълъг пипер. Оставя се да заври и да поври на тих огън около 10-15 минути, докато водата се изпари, а плодовете омекнат. Нишестето се разтваря в 1 с.л. студена вода и се добавя към плодовете. Разбърква се добре и се оставя още 2-3 минути на котлона, докато се сгъсти. Получава се много гъст сироп с плодове. Колкото сиропът е по-гъст, толкова е по-малка вероятността плънката да се разтече впоследствие. Шушулката дълъг пипер се изважда преди плънката да се изсипе в тестото.
Плънката може да се приготви от предната вечер и след като изстине напълно, да се съхрани в хладилник до използването й.

Приготвяне на тестото:
Жълтъка се отделя от едното яйце и се запазва за намазването на пая. Брашното, бадемовото брашно, захарта и солта се поставят в купа. Добавя се студеното масло, нарязано на кубчета и се претрива за 2-3 минути с пръсти, докато се получи консистенция на мокър пясък (този етап може да се извърши и в миксер, с приставка за тесто). Добавят се яйцето, отделения белтък и ваниловия екстракт и се замесва сравнително меко тесто. В зависимост от вида на брашното или големината на яйцата, може да се наложи да се добави още малко брашно или вода. Тестото се завива в прозрачно домакинско фолио и се оставя в хладилник поне за 30-40 минути (трябва да е стегнато).

Фурната се загрява на 170 градуса.

Отлежалото тесто се разделя на две части (1/3 и 2/3). По-малката се поставя във фризера за 15 минути. По-голямата се разточва върху леко набрашнения плот на кора с дебелина около 0,5 см. Прехвърля се в тавата и се облицоват дъното и стените. Стърчащите отстрани краища се изрязват. Изсипва се плодовата плънка. По-малката топка от тестото се настъргва отгоре на едро ренде. Намазва се отгоре с разбития с малко прясно мляко жълтък. Паят се посипва с около 1-2 с.л. кафява захар.

Пече се около 40-45 минути или до златисто. Изважда се и се оставя да изстине напълно преди сервиране.



Ingrédients :
(pour un moule de 32 cm, basée sur la recette de la tarte aux cerises de l’agent Dale Cooper)
Pour la pâte :
250 g de faine
100 g de poudre d’amande
220 g de beurre
50 g de sucre glace
2 œufs
Quelques gouttes d’extrait de vanille
Une pincée de sel

Pour la garniture:
1 kg de mix de fruits rouges (congelés)
100 g de sucre roux
1 gousse de poivre long
Le zeste d’un citron vert
2 càs de fécule de maïs
1 – 2 càs de sucre roux pour le dessus

Préparation de la garniture:
Mettre les fruits sans les décongeler dans une casserole avec le sucre, le zeste du citron vert et la gousse de poivre long. Porter à ébullition à feu doux et laisser cuire pendant 10 -15 minutes, jusqu’à ce que l’eau s’évapore et les fruits se ramollissent. Diluer la fécule de maïs dans 1 càs d’eau froide et verser dans la casserole. Continuer à cuire pour que le sirop s’épaissit pendant encore 2-3 minutes. Le sirop doit être assez épias pour que la farce puisse tenir à l’intérieur de la tarte. Sortir la gousse du poivre long avant de verser les fruits dans la tarte.
La garniture peut être préparée la veille. Dans ce cas, la laisser refroidir et garder ensuite au frigo.

Préparation de la pâte :
Séparer le blanc d’un des œufs et garder le jaune pour dorer la tarte ensuite. Mettre la farine, la poudre d’amande, le sucre et le sel dans un bol et ajouter le beurre froid, coupé en petits dès. Commencer à émietter le beurre avec les doigts pour obtenir une texture sablée (cette étape pourrait être aussi réalisée à l’aide d’un robot). Ajouter l’extrait de vanille, l’œuf et le blanc d’œuf et commencer à pétrir pour former une pâte souple. Il est possible que vous deviez rajouter un peu plus de farine ou de l’eau pour ajuster la consistance de la pâte. Envelopper la pâte dans du film alimentaire et la laisser reposer pendant 30 – 40 minutes au frigo.

Préchauffer le four à 170°C.
Séparer la pâte en 1/3 et 2/3. Mettre la petite part au congélateur pour 15 minutes. Etaler la plus grosse partie sur le plan de travail légèrement fariné sur une épaisseur de 0.5 cm. Transférer la pâte dans le moule et bien étaler sur le fond et les parois. Enlever les parties qui débordent. Verser la garniture aux fruits rouges. Râper par-dessus le reste de la pâte sortie du congélateur, avec une râpe large. Dorer avec le jaune d’œuf dilué avec un peu de lait. Saupoudrer la surface de la tarte avec 1-2 càs de sucre roux.

Enfourner pendant 40 – 45 minutes ou jusqu’à ce que la tarte soit bien dorée. Sortir du four et laisser refroidi sur une grille.
Servir la tarte à température ambiante.

1 comment:

Dani said...

Със сигурност е много вкусен!
Хубаво лято, Мира!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...