Thursday, 3 December 2015

Пастет от пушена скумрия / Rillettes de maquereau fumé



 
[БГ] Едно от най-лесните предястия/разядки, които съм приготвяла – 10 минути макс. Става и за никулденска гощавка, стига вие или гостите ви да не постите.
[FR] Une des amuse-bouches/entrées les plus faciles que j’ai jamais préparées – moins de 10 minutes top chrono.


 

Продукти:
(този път няма източник на рецептата, гледах няколко различни и накрая направих своя)
250 г топло пушено филе от скумрия
100 г изцедено кисело мляко (или крем-сирене)
2 с.л. заквасена сметана
Сокът на четвърт лимон
Няколко стръка копър
1 ч.л. розов пипер
Щипка лют червен пипер

Филетата скумрия се почистват от кожата и от останалите евентуално кости, поставят се в купа и размачкват с вилица. Не е задължително сместа да е гладка, аз лично предпочитам да има малки парченца. Добавят се киселото мляко, сметаната, лимоновия сок, пиперът и нарязаният на ситно копър и всичко се разбърква добре. Прибира се в хладилник до сервирането.
Поднася се с препечени филийки и резен лимон.

 
Ingrédients :
(pour une fois, il n’y a pas de source de la recette, j’ai regardé quelques-unes et à la fin, j’ai concocté la  mienne)
250 g de filets de maquereaux fumés
100 g de yaourt à la grecque
2 càs de crème fraiche
Le jus d’un quart de citron
Quelques brins d’aneth
1 càc de baies roses
Une pincée de piment d’Espelette

Enlever la peau et les arrêts (s’il y en a) des filets et mettre les maquereaux dans un bol. Bien les émietter avec une fourchette. Il n’est pas obligatoire d’en faire un mélange bien lisse, j’ai préféré laisser des petits morceaux. Ajouter le yaourt, la crème fraiche, le jus de citron, les baies roses, le piment et l’aneth finement ciselé. Mélanger bien le tout et réserver au frigo jusqu’au moment de la dégustation.
Servir avec du pain grillé et un quartier de citron.

2 comments:

Dani said...

Страхотни снимки, Мира!
И чудесно предложение!
Хубав петък :)

Mira said...

Дани, благодаря ти!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...