Wednesday, 12 August 2015

Тарта с кайсии / Tarte aux abricots




[БГ] Лятна и почти класическа тарта.
[FR] Une tarte indémodable et estivale.

Като си гледам архива на публикациите от тази година, май рядко надхвърлям 1-2 месечно. Това не значи, че не готвя, обаче. Ако бях спряла и готвенето, домашните досега щяха да са надали радостни викове и да са преминали изцяло на паста, пица, хамбургери и табуле вместо да се мъчат с разни тиквички, патладжани и разни нестандартни неща в чинията. Сметана с уазаби? Ама че гадост!

Та, освен, че продължавам да готвя, от време на време, правя и десерти. Докато сезонът на кайсиите беше в разгара си, успях да направя два пъти тази тарта, която обра овациите с плодовия си аромат и сравнително малкото количество захар. Вторият път плънката малко се поразтече, очаквано, понеже точно тогава бях предвидила и фотосесията. Затова, ако решите да направите рецептата и ви се намират все още кайсии под ръка, оставете плънката да се сгъсти малко повече.

Всеки път като се захвана да роня маслено тесто в купата, се заричам, че е крайно време да си купя миксер с приставка за тесто. След което идва и вторият въпрос – а къде ще го сложа?


Продукти:
(за форма с диаметър 28 см, рецептата е с леки модификации от сп. Saveurs, брой 221, юли 2015)
За тестото:
200 г брашно + 1 с.л. за поръсване
30 г бадемово брашно
100 г масло
1 жълтък
4 с.л. захар
½ ч.л. сол
1 ч.л. ванилов екстракт
За плънката:
1 кг кайсии
40 г захар + 3 с.л. за поръсване (количеството може да се увеличи или намали, в зависимост от сладостта на плодовете)
1 ч.л. ванилов екстракт
3 с.л. филирани бадеми

Приготвяне на тестото: Брашното се смесва с бадемовото брашно, солта и захарта. Добавя се студеното масло, нарязано на дребни кубчета. Маслото се претрива с пръсти, заедно с брашното, докато се получи консистенция на мокър пясък. Добавят се жълтъка и ваниловия екстракт и се замесва сравнително твърдо тесто. Тестото се събира на топка, завива се в прозрачно фолио и се оставя да стегне за 30 минути в хладилника.

Приготвяне на плънката: Кайсиите се измиват, разделят на половинки и се почистват от костилките. 12 половинки се отделят, а останалите се слагат в тенджера, поръсват се със 40 г от захарта и ваниловия екстракт и се загрява на тих огън в продължение на 15 минути. Кайсиите пускат течност и омекват, получава се нещо като полусварено сладко. Ако течността е много, оставете на огъня за още няколко минути, докато по-голямата част от водата се изпари. Оставя се да изстине.

Приготвяне на тартата: Фурната се загрява на 170 градуса (с вентилатор). Тестото е изважда от хладилника и се разточва до дебелина 7-8 мм върху леко поръсения с брашно плот. С разточеното тесто се облицоват дъното и стените на формата. Дъното се набожда на няколко места с вилица. Плънката се разпределя във формата и отгоре се поставят суровите 12 половинки от кайсиите. Поръсва се с останалите 3 лъжици захар. Пече се за около 40 минути, като 5 минути преди края се поръсва с филираните бадеми и се връща да се допече.

Оставя се да изстине върху решетка. Сервира се студена, а поне според мен, е още по-вкусна на следващия ден.

En regardant l’archive de mes publications depuis le début de l’année, je me rends compte que je dépasse rarement 1-2 par mois. Ce qui ne veut absolument pas dire que je ne cuisine guère. Si j’avais arrêté de le faire, la famille aurait pousse des cris de joie à l’opportunité de se rabattre sur des pâtes, pizzas, hamburgers et taboulé à la place de se  faire torturer avec des courgettes, aubergines et d’autres préparations exotiques dans l’assiette. Chantilly au wasabi ? Quelle horreur !

Donc, non seulement je continue à cuisiner, mais de temps en temps je prépare même des desserts. Pendant la saison (assez courte) des abricots, j’ai pu faire cette tarte qui a beaucoup plu à la maison, car fruitée et pas très sucrée. La deuxième fois la garniture était malheureusement un peu liquide et coulait légèrement. Dommage, car c’était la tarte prévue pour la session photo. Morale : n’hésitez pas ç laisser réduire un peu la compotée d’abricots, si jamais vous décidez à faire la recette.

Comme chaque fois, quand je prépare une pâte sablée en malaxant le beurre et la farine du bout des doigts, je me dis qu’il est temps d’acheter un robot avec une accessoire spéciale pâte. Et tout de suite la deuxième question : et je le mets où ?

Ingrédients :
(pour un moule de 28 cm, la recette est adaptée du magazine Saveurs, n°221, juillet 2015)
Pour la pâte :
200 g de farine + 1 càs pour le plan de travail
30 g de poudre d’amandes
100 g de beurre
1 jaune d’œuf
4 càs de sucre
½ càc de sel
1 càc d’extrait de vanille
Pour la garniture :
1 kg d’abricots
40 g de sucre + 3 càs pour le dessus (à ajuster selon le gout)
1 càc d’extrait de vanille
3 càs d’amandes effilées

Préparation de la pâte : dans un bol, mélanger la farine avec la poudre d’amandes, le sel et le sucre. Ajouter le beurre froid, coupé en petits dès et écraser le beurre avec la farine avec le bout des doigts afin d’obtenir une consistance de sable humide. Ajouter le jaune d’œuf et l’extrait de vanille et travailler rapidement pour avoir une pâte homogène. Former une boule, l’envelopper avec du film alimentaire et laisser reposer au moins 30 minutes au frigo.

Préparation de la garniture : laver et dénoyauter les abricots. Réserver 12 oreillons et mettre le reste dans une casserole. Saupoudrer avec 40 g de sucre, ajouter l’extrait de vanille et faire chauffer au feu doux. Laisser compoter pendant environ 15 minutes. Les abricots vont rendre de l’eau, si la quantité de liquide est trop importante, laisser réduire encore un peu. A la fin, la garniture de la tarte doit ressembler à une confiture un peu liquide. Laisser complètement refroidir.

Préparation de la tarte : Préchauffer le four à 170°C (chaleur tournante). Sortir la pâte du frigo sur un plan de travail légèrement fariné. Etaler la pa^te sur une épaisseur d’environ 7-8 mm et foncer le moule. Piquer le fond de la tarte avec une fourchette et étaler dessus la compotée d’abricot. Disposer les 12 oreillons d’abricots frais et parsemer avec le reste du sucre.

Enfourner la tarte pendant environ 40 minutes. 5 minutes avant la fin de cuisson, parsemer avec les amandes effilées. Laisser la tarte tiédir sur une grille. D’après moi, la tarte est encore meilleure le lendemain.

4 comments:

Гергана Лазарова said...

Кайсиева фантазия... Ще стана крадец на кайсиеври тарти. :)
Страхотна е, Мире!
Поздрави! :)

Cake And Pancake said...

Мира, тартът е страхотен, но и синята чиния е невероятна!
Ако може едно парче точно в тази чиния, но не обещавам да я върна :)
Поздрави и усмивки!

Роси said...

Така е понякога,точно за фотосесията нещо ще стане не съвсем по план,колкото да те ядоса.Разбира се вкусът си е вълшебен и така,ама ние нали все искаме всичко да е нагласено до косъм :) .
Мира,аз си правя масленото тесто в купата на блендера-супер бързо става.С бъркалките на миксера за тесто също съм правила,но ми е по-бавно с тях.
Тартата е много апетитна и снимките-страхотни!
Сърдечен поздрав с усмивка!

Milena Poptoleva said...

Мира и аз искам парченце,но със сигурност вече е останал само спомен от тази кайсиева фантазия.....Така,че прати ми само чинийка,аз ще се пробвам за тартата:)
Весел празник!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...