Sunday, 25 January 2015

Пилешки шишчета с песто / Brochettes de poulet au pesto




[БГ] Лесни и бързи, особено за лятото.
[FR] Faciles et rapides, surtout en été.

Януари почти превали, а мармотникът е още във ваканция. Най-вече, защото моя милост още не може да се пребори с остатъка от коледно-новогодишния мързел. Краят на миналата година ми беше изключително натоварен в професионално отношение. След изключих на обед на 24 декември компютъра в офиса, се отдадох на заслужена десетдневна почивка с елементи на хапване, пийване и приятни занимания. Готвех аламинути, излизахме семейно на кратки разходки, прочетох 3 книги и изгледахме всичките серии на „Хобитът” и „Властелинът на пръстените” в дълъг вариант. Според Камбанката, това е най-хубавата коледна ваканция досега. В превод разбирайте: „лудата ми майка не ни помъкна по изложби и замъци”.

Но всичко хубаво има край, и в началото на януари работата започна отново. По същия начин, по който приключи в края на декември. Та затова и мармотникът беше оставен временно на заден план. Днешния пост го пиша с малки прекъсвания вече три седмици. С този ритъм, ще успея да го публикувам някъде към Великден. Тъкмо за времето, когато снегът ще се е стопил, дърветата ще са се разлистили, слънцето ще е отново на линия и ще може да извадим скарите.


Ако все пак успея да натисна „публикувай” тази вечер, когато барбекюто е прибрано на сигурно в мазето, няма страшно! Шишчетата могат да се опекат и на грил-тиган, скара или фурна.

Продукти:
(за 4 порции, рецептата е от блога Cooking LSL)
4 пилешки филета
4 с.л. босилеково песто (аз ползвах готово)
2 – 3  с.л. зехтин
Сокът на половин лимон

В купа се смесват пестото, зехтинът и лимоновия сок. Подправя се с черен пипер и се разбърква. Добавя се пилешкото, нарязано на хапки и се разбърква добре.

Купата се покрива с прозрачно фолио и се оставя в хладилника за 4 часа (или една нощ).

Дървените шишчета се накисват във вода за няколко минути. Хапките пилашко се нанизват на шишчетата и се пекат на скара, грил-тиган, плоча или фурна на 200 градуса за около 10 – 15 минути, като се обръщат редовно.

Сервират се с песто, млечен сос и гарнитура по желание.


Janvier touche presqu'à sa fin et les marmottes hibernent. Surtout à cause de mon incapacité de vaincre les résidus de ma flemme survenue au moment de Noël. L’année dernière était très chargée au niveau professionnel et m’a laissée un peu sur les rotules. Après avoir éteint l’ordinateur au bureau à midi le 24 décembre, j’ai foncé la tête baissée dans un repos bien mérité, contenant de la bonne chair, quelques bonnes bouteilles et plein d’activités agréables. Je ne cuisinais que des plats simples et rapides, je suis sortie en familles faire de courtes promenades autour de notre ville, j’ai lu 3 livres er nous avons (re)vu tous les films des trilogies « Le Hobbit » et « Le Seigneur des anneaux », en version originale et longue, s’il vous plaît ! D’après Clochette, « ce sont les meilleures vacances de Noël ». Ce qui veut dire, « ma folledingue de mère ne nous a pas fait visiter des expositions et des châteaux ».

Mais comme toute bonne chose a une fin, la rentrée est passée par là et mon année au travail a bien démarrée de la même façon dont elle s’est terminée en décembre. Voilà pourquoi les marmottes ont été un peu délaissées. J’ai même commencé à écrire ce post depuis 3 semaines environ. A ce rythme, j’arriverais à le publier vers Pâques. Ce qui ne serait pas forcément une mauvaise chose : la neige aurait fondu, les arbres seraient de nouveau verts, le soleil serait au rendez-vous (avec un peu de chance) et il serait temps de ressortir le barbecue.

Si j’arriverai quand même à appuyer sur « publier » avant ce soir, quand le barbecue et bien rangé dans la cave, pas de problème ! Les brochettes peuvent aussi être cuites sur un gril, plancha ou au four.

Ingrédients:
(pour 4 parts, la recette vient du blog Cooking LSL)
4 blancs de poulet
4 càs de pesto (acheté en grande surface)
2 – 3 càs d’huile d’olive
Le jus d’un demi-citron

Dans un bol, mélanger le pesto, l’huile d’olive et le jus de citron, poivrer. Ajuter les blancs de poulets, coupés en morceaux de la taille d’une bouchée et mélanger, afin de bien les couvrir de la marinade.

Couvrir le bol avec du film alimentaire et laisser mariner 4 heures (ou une nuit) au frigo.

Faire tremper les piques à brochettes dans de l’eau pendant quelques minutes. Embrocher les morceaux de poulet et cuire les brochettes sur un barbecue, à la plancha, sur un gril ou au four pendant 10 – 15 minutes, en les retournant régulièrement.

Servir chaudes, accompagnées de pesto, de la sauce au yaourt et quelques légumes grillés.

4 comments:

Dani said...

Радвам се на хубавата ти ваканция, Мира!
И ти пожелавам да ти се случват по-често такива :)
А шишчетата сигурно са вкусни с това песто!
Прегръдка!

pep-4o said...

Печено пилешко филе с песто е любимо и у нас :)
Как ми напомняш, че скоро не съм правила, а сега мога да разнообразя и на шишчета :)
Поздрави, Мира и хубава нова седмица!

tillia said...

Чудесно прекарана ваканция! За всичко останало ще си му дойде времето! :)
Идеално предложение за една лека храна!
Успешна нова седмица, Мира!

krasi_mm said...

Коледния мързел още ме държи:)))) Ама шишчетата са супер. В къщи често прекаляваме с босилковото песто, така че ни е любим вкус!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...