Sunday, 15 December 2013

Кафяви базелски сладки (Basler brünsli) / Bruns de Bâle (Basler brünsli)



[BG] С аромат на карамфил и без глутен -  коледни сладки от Базел.
[FR] Aromatisés au clou de girofle et sans gluten – biscuits de Noël de Bâle.

Обикновено успявам да намеря допълнителна информация или интересни факти от историята на едно или друго ястия. Единственото, което успях да намеря за тези бисквити е, че са швейцарски и, по-специално, от околностите на град Базел. Рецептата е доста интересна, с доста добре изразения аромат на карамфил е хрупкавите бадеми вътре и захарта отвън. Бяха леко твърде сладки за моя вкус, но май бях единствената, която се оплака, докато околните се връщаха към кутията за още една бисквита.

Мисля, че биха издържали около седмица – две в затворена метална кутия, понеже са доста сухи, но, признавам, не намерих по-точни указания за трайността на съхранението им.


Продукти:
(за около 45 – 50 сладки, в зависимост от големината, рецептата е с малки промени от сайта на Saveur)
340 г фино бадемово брашно
2 чаши кафява захар + ½ чаша за разточване
250 г черен шоколад (70% съдържание на какао)
2 ½ ч.л. канела
½ ч.л. смлян карамфил
1 ½ с.л. кирш (черешово бренди)
3 белтъка от големи яйца
(2 с.л. брашно при нужда)

Шоколадът се нарязва на ситно. Смила се за кратко в блендер и се прехвърля в купа. Към него се добавяват бадемовото брашно, захарта и подправките. Разбърква се добре. Прибавят се белтъците и черешовото бренди и се замесва меко тесто. Ако тестото е влажно и лепкаво, може да се добавят 1 – 2 с.л. брашно.

Голямо парче пекарска хартия се посипва с тънък слой захар. Половината тесто се прехвърля върху нея, отгоре се поставя втори слой пекарска хартия и тестото се разточва между тези два листа до дебелина около 0,8 см. Горният лист се маха и от тестото се изрязват бисквити с желаната форма (аз избрах звезда). Бисквитите се прехвърлят върху тава, застлана с пекарска хартия. Повтаря се с втората половина от тестото. Така оформените бисквити се оставят да изсъхнат за 3 часа на стайна температура.

Фурната се загрява на 150 градуса. Бисквитите се пекат в продължение на 12 – 13 минути (или докато се надуят леко). Оставят се да изстинат върху решетка. Съхраняват се в добре затворена метална кутия.


Habituellement j’arrive à trouver des informations supplémentaires concernant l’histoire d’un mets. Même si j’ai trouvé pas mal de recettes pour ces biscuits, je n’ai presque rien trouvé concernant leur origine, si ne c’est qu’ils viennent de la ville de Bâle en Suisse. Ces gâteaux sont assez originaux, avec leur gout assez prononcé de clou de girofle et le croquant des amandes et le sucre. Ils étaient un peu trop sucrés à mon gout, mais je crois que j’étais la seule à m’en plaindre pendant que les autres revenaient vers la boîte pour y piocher un autre biscuit.

Je pense qu’ils peuvent aussi se garder bien pendant au moins une ou deux semaines, car ils sont assez secs, même si je n’ai pas trouvé des indications quant à la durée de leur conservation.


Ingrédients :
(pour environ 45 – 50 biscuits selon la taille de l’emporte-pièce, la recette est légèrement modifiée du site Saveur)
340 g de poudre d’amandes
2 tasses de sucre roux + ½ tasse pour la confection
250 g de chocolat noir (70% de cacao)
2 ½ càc de cannelle
½ càc de clou de girofle moulu
1 ½ càs de kirsch
3 blancs de gros œufs
(2 càs de farine, si besoin)

Concasser le chocolat et le mixer rapidement dans un blender afin de ne pas avoir de gros morceaux. Verser le chocolat dans un bol et ajouter la poudre d’amandes, les 2 tasses de sucre et les épices. Mélanger bien. Ajouter les blancs d’œufs et le kirsch et malaxer rapidement pour obtenir une pâte assez souple. Si la pâte est trop humide et collante, ajouter 1 – 2 càs de farine.


Saupoudrer une feuille de papier sulfurisé avec la moitié du reste du sucre. Disposer la moitié de la pâte dessus et couvrir avec une autre feuille de papier. Abaisser la pâte entre les deux feuille jusqu’à obtenir une épaisseur de 0.8 cm. Découper des biscuits avec un emporte-pièce (j’ai choisi l’étoile) et les disposer sur une plaque couverte de papier sulfurisé. Répéter avec le reste de la pâte. Laisser sécher les biscuits pendant 3 heures à température ambiante.

Préchauffer le four à 150°C. Cuire les biscuits pendant 12 – 13 minutes ou jusqu’à ce qu’ils soient légèrement gonflés. Les laisser refroidir complètement sur une grille et les conserver dans une boite métallique.

5 comments:

Гергана Лазарова said...

И аз си грабвам едничка, пък докато ти говориш, Мира, ще си отркадна още една. :)
Шегувам се, прекрасни са! :)
Поздрави!

krasi_mm said...

Страхотни са, Мире! И снимките също.

Мъх said...

Те даже блестят;)
Чудесни са, Мира!

Mira said...

Гери, Краси, Мъхче, благодаря ви! :)
Хубава нова седмица!

Йоланта Делибозова said...

Истински бижута! Толкова е красиво тук. Весели празници,Мира.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...