Tuesday, 3 December 2013

Печен лаврак с подправки / Bar grillé aux épices





[BG] Бърза, лесна и ароматна тренировка за Никулден.
[FR] Une recette facile et rapide, pleine de saveurs.

Една от дългия брой кулинарни области, в които ми трябва още да се усъвършенствам, е приготвянето на риба и червено месо. И по-точно начина им на печене, така че да останат сочни и ароматни. Полека-лека започвам да задобрявам, макар и пътят към съвършенството да е дълъг и трънлив. Същевременно с това допълвам списъка на лесни и бързи рецепти. Друго предизвикателство в кухнята за мен е да се науча да приготвям различни видове риба. Полека-лека започвам да излизам от вечния цикъл на скумрия, риба треска и сьомга и се впускам в приключения с главни действащи лица лаврак, ципура или камбала.

Долната рецепта е бърза и лесна. Става готова за около час, а през това време можете да приготвите гарнитурата и да седнете с чаша на аперитив, докато рибата се пече. Интересното в рецептата е не толкова пълненето на рибата с магданоз и лимон, а участието на семена от резене (фенхел), които добавят дискретен  анасонов аромат към доминиращата нотка на пипера. Разбира се, може да ги пропуснете, ако нямате налични, или просто не харесвате аромата на анасон. Това е и чудесен вариант за Никулден, ако, като мен, не харесвате сладководна риба.

Продукти:
(за 4 порции, рецептата е с малки промени от сп. Saveurs, брой 205, октомври – ноември 2013)
2 броя пресен лаврак, около 0,9 – 1 кг, изчистен от вътрешностите и люспите
1 ч.л. семена от фенхел (резене)
1 с.л. розов пипер
1 с.л. черен пипер, разтрошен в хаванче
1 с.л. едра сол
6 стръка магданоз
2 резена лимон
1 с.л. зехтин



Рибите се почистват от перките, измиват се добре и се подсушават. С остър нож се правят по два плитки разреза от всяка страна. Семената от фенхел се смесват с двата вида пипер и солта. С тази смес се поръсват рибите отвътре и отвън, като се слага по малко и в разрезите. Във вътрешността на всяка риба се слагат по 3 стръка магданоз и резенче лимон.

Рибите се поставят в тава, застлана с пекарска хартия, поръсват се със зехтина и се оставят за 30 минути в хладилник.

Фурната се загрява на 180 градуса. Рибите се пекат в продължение на 20 – 25 минути. 

Сервират се горещи, с гарнитура по желание (при мен – с пюре от картофи, моркови и ряпа) и чаша вино.


Un des domaines culinaires dans lequel je devrais encore progresser est la cuisson des viandes rouges et des poissons pour qu’ils restent juteux et moelleux. Comme le vin, je m’améliore avec les temps, même si le chemin vers la perfection est long et semé d’embuches. Je profite également de mes essais pour compléter la collection des recettes simples et rapides. Apprendre à cuisiner des variétés différentes de poisson est un autre défi. Petit à petit je sors du sentier battu du saumon, du maquereau et du cabillaud pour m’aventurer avec des bars, des soles et des daurades.
Cette recette est simple et rapide. Elle se prépare en une heure environ, pendant laquelle vous pouvez préparer la garniture et même s’assoir pour prendre l’apéritif pendant que le poisson cuit. Le petit plus sont les graines de fenouil qui rajoute une note délicate d’anis par-dessus le parfum plus corsé et dominant du poivre. Et elle tombe au point nommé pour la Saint-Nicolas, le jour où en Bulgarie traditionnellement l’on prépare du poisson.

Ingrédients :
(pour 4 personnes, la recette est légèrement modifiée du magasine Saveurs, n° 205, octobre – novembre 2013)
2 bars (environ 0.9 – 1 kg), préparés et vidés par le poissonnier
1 càc de graines de fenouil
1 càs de poivre noir concassé
1 càs de baies roses
1 càs de gros sel
2 quartiers de citron
6 brins de persil
1 càs d’huile d’olive

Nettoyer, laver et sécher les poissions. Faire deux incisions superficielles de chaque côté des poissons. Dans un bol mélanger le poivre, le sel, les graines de fenouil et les baies roses. Parsemer l’intérieur et l’extérieur des poissons, en mettant un peu dans les incisions avec le mélange d’épices. Disposer un quartier de citron et trois brins de persil dans chaque poisson. 

Disposer les bars dans un plat couvert du papier sulfurisé, arroser avec l’huile d’olive et laisser au frigo pendant 30 minutes.

Préchauffer le four à 180°C. Enfourner les bars pendant 20 à 25 minutes. 

Servir chauds avec une garniture au choix (pour ma part, j’ai opté pour celle proposée dans le magasine : purée de pommes de terre, navets et carottes) et un verre de vin.

5 comments:

Мъх said...

Мира, обожавам да гледам красиви снимки на риба, защото нкога не мога да направя такива-поне засега;) А тази изглежда и много ароматна освен красива. Хубава вечер. Може пък точно тя да се гласи за Никулденската ни трапеза;)

Dani said...

Мира, обичам ароматът на фенхел!
И съм сигурна, че така приготвената риба е чудесна!
Поздрави!

Maria Pepeldjiyska said...

Мира, чудни рибоци, аз правя подобни , но виж - твоята рецепта е по-богата и ще пробвам.
С усмивка
мария

Candy said...

Рибата съм сигурна, че е вкусна, обаче снимките са върха! Много красиви! Поздрави!

Mira said...

Мъхче, Дани, Мария Кенди, много ви благодаря за добрите думи!
Надявам се, че сте изкарали чудесен празник :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...