Monday, 28 November 2011

Шоколадови бисквити с грейпфрут и анасон / Cookies au chocolat, pamplemousse et anis étoilé


Такааа... След празничната интерлюдия дойде времето за продължението на историята с коричките от грейпфрут. Те дадоха началото на серията коледни печива, които ще изпробвам (или просто повторя) тази година за празниците.
Долните шоколадови бисквитки ги направих миналата година 1-2 дни преди Коледа и останах очарована. Признавам, че отначало подходих доста скептично, заради наличието на анасон, тъй като не го харесвам. Но се допълва чудесно с шоколада и грейпфрута.

Thursday, 24 November 2011

Kir Royal или Десет години по-късно / Kir Royal revisité ou Dix and plus tard


На този ден преди 10 години в София валеше първия за годината сняг. На отиване към цветарницата сутринта с ПП се бихме със снежни топки.
На този ден преди 10 години, следобед в райсъвета на „Леге” с ПП си казахме „да” за добро и лошо, за здраве и болест, за радост и мъка... И вече 10 години рамо до рамо, вървим заедно в една посока. Дано издържим поне още няколко пъти по толкова!

Wednesday, 23 November 2011

Седем цвята за седем години / Sept couleurs pour sept ans

Devil’s food къпкейкове с глазура от крем-сирене


Камбанката стана на седем. Отмина времето на крехкото бебе или щъкащото нагоре-надолу малко дете. Вече е почти госпожица с ясно изразени вкусове за храна, дрехи, книги, забавления. С много приятелки и май поне няколко обожатели.

Както всяка година, и тази пак събирах поръчки за торта. И пак поръчката беше за торта-дъга... с шоколад. Не че съм коравосърдечна майка, но опитът ми с торта-дъга от преди 2 години завърши с категоричен отказ от страна на ПП да изяде повече от половин парче, изчовъркване на крема от страна на Камбанката и неуспешен опит за изяждане на почти цяла торта от моя страна (нa, няколко пъти все пак, лол!). Затова и се отнасям доста скептично към следващите поръчки от този тип. Реших да заобиколя проблема като предложа като заместител шоколадови мъфини с глазура във всички цвeтове на дъгата – Devils Food къпкейкове.

Monday, 21 November 2011

Захаросани корички от грейпфрут в шоколад / „Orangettes” de pamplemousse


Традиционно във Франция захаросаните портокалови корички се покриват с шоколадов кувертюр (наричат се „orangettes”(„оранжет”)). Много са популярни по Коледа, Великден, или просто без повод. Преди 2 години в любимия ми бутик на Пиер Ерме видях, че се продават, но във вариант със грейпфрут. Опитах ги... и се влюбих. За мое най-голямо съжаление, се оказа, че е временна колекция и така и не успях да ги намеря отново.

Saturday, 19 November 2011

Пълнени чушки с киноа / Poivrons farcis au quinoa


Едва ли ще учудя някого с идеята за пълнени чушки. Аз лично, обикновено ги предпочитам постни. Както и сърмите, но това е предмет на друг разговор.
Признавам, че  долната рецепта беше всъщност резултат на пропуск в списъка с покупките, в следствие на което се оказах с желание за пълнени чушки, но с голяма липса на ориз в шкафа. Затова се спрях на съседния буркан, който съдържаше киноа. Преди време бях пробвала да напълня тиквички с червена киноа. Сега се оказа, че и бялата не й отстъпва на вкусови качества. Затова, ако някой ден имате същата дилема като мен, а пакетът с ориз е празен, не се колебайте за алтернатива... стига да имате киноа под ръка.

Thursday, 17 November 2011

Макарони с хибискус и ванилов ганаш / Macarons à l’hibiscus et ganache à la vanille


Не бях правила макарони от края на май насам. Трябваше да проверя дали не съм забравила макаронажа (разбъркването на белтъчния сняг с бадемовото брашно и пудрата захар). Само дето не можех да реша каква комбинация от вкусове да пробвам. Решението дойде на работа, докато пиех чай от папая и хибискус, попълвайки безкрайна екселска таблица. Имах пакетче изсушен цвят от хибискус вкъщи, нещо, което не може да се каже за папаята. Затова като допълващ елемент се спрях на нещо по-класическо, но също толкова вкусно– ганаш от бял шоколад и ванилия.

Sunday, 13 November 2011

Паста с тиква и червени боровинки / Pâtes au potiron et cranberries


Жокер : днешната рецепта е лесна и бърза. Какво изниква в съзнанието при тези две определения? Паста, разбира се. Е, ако приготвяте домашна прясна паста, ще е малко по-трудна и малко по-бавна.

Thursday, 10 November 2011

Есенни награди

Есен е. Вали дъжд. Денят е кратък и ти се иска да се свиеш на топло и да заспиш зимен сън. Вместо това, се налага сутрин да изпълзиш изпод юргана и да отидеш на работа. По средата на такава седмица, при мен долетяха две награди, които много ме зарадваха.

Wednesday, 2 November 2011

Каналът Св Мартин и Латинският квартал / Canal Saint-Martin et Quartier Latin

Каналът св. Мартин / Canal Saint-Martin

Ако сте в Париж и вече сте видели основните забележителности, или просто не искате да се бутате сред тълпите туристи, каналът св.Мартин е чудесно място за разходка и отмора. А защо не и за пикник, когато времето е подходящо (както правят много парижани). 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...