Monday, 31 October 2011

Домашна зърнена закуска / Céréales du petit-déjéuner maison


Обичате ли мюсли? Ако отговорите положително, четете нататък. Ако ли не, също може да прочетете поста. И за да отговоря на зададения въпрос, аз обичам мюсли. И корнфлейкс. И rice crispies, и frosties, въпреки че гледам да ги ограничавам и най-често сутрин похапвам препечени филийки. Но пък веднъж седмично си позволявам нещо хрупкаво, удавено в прясно мляко.

Friday, 28 October 2011

Канелено-тиквени ролца / Mini-rouleaux à la cannelle et au potiron



Краят на октомври е и отвсякъде надничат тикви – от пазара, от витрините на магазините, от блоговете... И за да не остана по-назад, ще се включа и аз в о-о-о-оранжевата вълна.
Винаги оставам изумена от множеството начини, по които може да се приготви тиквата и се забавлявам да ги пробвам един след друг. Особено по това време на годината, когато тече подготовката да Хелоуин, в американските и английски сайтове и блогове е същински рог на изобилието от идеи. В интерес на истината, Хелоуин така и не успя да се наложи във Франция. В началото, когато дойдох, имаше някакви опити, най-вече с търговска цел, които отмряха след 3-4 години. Сега май само в Париж има бегли следи от Хелоуин.
Независимо от това, днешната рецепта може да се приготви по всеки друг повод – Последният четвъртък на месеца, Денят на намалението на зимни ботуши или просто Неделната закуска на семейството (както беше и в моя случай). Няколко пъти досега бях приготвяла канелени рулца, много приличащи на кифличките на Карлсон (или по-скоро на майката на Дребосъчето), които много ми (ни) допадат. Идеята да им се добави тиква е просто чудесна, а това, че могат дори и да се оставят да втасат през нощта в хладилника, ме направи върл почитател на тази рецепта.

Sunday, 23 October 2011

Пица със скариди и песто / Pizza aux crevettes et pesto


През ваканцията от чисто любопитство  използвах случая да погледам малко Фиеста ТВ. В единия от случаите попаднах на предаването на една от звездите на Food Network, Рейчъл Рей, Rachael Reys Tasty Travels. Епизодът, който гледах, беше посветен на Анкъридж, Аляска и в един от представените ресторанти споменаха за пица със скариди и песто. Идеята ми допадна и реших да видя дали ще допадне и вкъщи. При това дори е и лесна – ако имате вече готово тесто, пицата се намазва за 5 минути, пече за 10 и излапва дори за по-малко.

Monday, 17 October 2011

Чийзкейк „Хубавата Елена” / Cheesecake „Belle Hélène”


Днес (всъщност, вчера), мармотникът стана на две годинки. Което е голяма изненада най-вече за мен, тъй като не предполагах, че ще успея да удържа толкова дълго да водя този блог, както и да имам толкова много (и, надявам се) редовни читатели! Благодаря ви за присъствието, видимо или невидимо, за коментарите и отзивите. Защото те ми помагат да продължавам напред и ме уверяват, че написаното от мен докосва, макар за малко и кратко поне няколко души преди да замине някъде в цифровото пространство под формата на анонимни байтове.

Friday, 14 October 2011

Пица със смокини и сирене / Pizza aux figues et chèvre frais

Пица с карамелизирани смокини и козе сирене


Признавам си честно, че не съм от най-търпеливите. Затова и не обичам рецепти с много изчакване, каквито са например, всички теста с мая. Трябва през времето за „инкубация” да може да се прави нещо друго – четене, спане, филм. Затова напоследък все повече започнах да се спирам на рецепти за тестени изделия, които втасват цяла нощ в хладилника. Именно с това ме привлече и тестото за днешната пица. Досега винаги се доверявах на готово замразено тесто, но откакто открих това, вече друго вкъщи няма да влезе. 

Thursday, 6 October 2011

Чапати и масур дал / Chapati et masoor dal



От известно време насам ми се беше приял дал (или казано на прост език, индийска къри яхния от различни видове варива). Сега, след като лятото си отиде (поне при нас), стана време тараторът и салатките да отстъпят място на нещо по-топло.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...