Sunday, 31 July 2011

Шоколадови кроасани / Croissants au chocolat


Както вече се разбрахме, стандартните френски кроасани, които може да си купите от всяка хлебарница, са без пълнеж. Разбира се, винаги може да си ги намажете с конфитюр или течен шоколад, но вкъщи, лол! Дотолкова съм свикнала с идеята, че кроасанът е натюр, а за нещо с пълнеж трябва да се обърна към шоколадовите хлебчета, или тези със стафиди, че и през ум не ми минава да търся кроасани с шоколад вътре. Вътре не, но защо да не сложим шоколад направо в тестото?

Wednesday, 27 July 2011

Домати по провансалски / Tomates à la provençale


Както вече няколко пъти имах случай да спомена, много харесвам кухнята от южна Франция, с нейните подправки, зеленчуци и ястия, напомнящи за лятото.
Доматите по провансалски са много популярни по всяко време на годината, особено лятото, когато придружават хубаво парче месо на скара и чаша охладено розе. Рецептата е лека, бърза и изключително лесна. Единственият недостатък (все пак трябва да има и такъв) е, че за приготвянето им трябва да се включи фурната – нещо не особено приятно в юлските жеги. Тъй като последните дни тук температурите бяха по-подходящи за шкембе чорба, отколкото за салата и сладолед, фурната за провансалските домати беше добър начин да затопля домашната атмосфера.

Thursday, 21 July 2011

Шоколад, череши и малини / Chocolat, cerises et framboises

Шоколадова тарта с череши и малини и хрупкав топинг


Сезонът на черешите вече отминава. За голямо мое съжаление, понеже са един от любимите ми плодове. Харесвам ги на сладко, сладкиши, натюр, сладолед, сос... а шварцвалдската черешова торта ми е (все още) несбъднат блян.
Отдавна ми се искаше да направя черешов пай и си събирах прилежно рецепти цяла зима. Накрая се спрях на една за пай с хрупкав топинг, от блога One Perfect Bite. Но ми се искаше да добавя и шоколад, за най-голямо разочарование на ПП, който не обича съчетанието на шоколад и плодове. Все пак добавих шоколад в тестото и поизмених леко оригиналната рецепта. Резултатът е, че вече ПП обича комбинацията от шоколад и череши.

Thursday, 14 July 2011

На гости на Мина за 14 юли / En visite pour le 14 juillet


Днес съм на гости при Мина от Angellove’s Cooking. Сигурно вече я познавате от гостуването й на страниците на BBC Good Food, а ако ли не, непременно се отбийте в блога й за вкусни и интересни рецепти, зареждащи с много настроение.
Сърдечно ти благодаря за поканата, Мина! За мен беше голямо удоволствие да ти гостувам!


Aujourd’hui je suis en visite dans le blog de Mina, Angellove’s Cooking. C’est un blog bilingue (bulgare et anglais) plein de jolies recettes et beaucoup de bonne humeur !

Friday, 8 July 2011

Пиле с кокосово мляко / Poulet au lait de coco


Напоследък малко зарязах блога. Май ме настигна закъсняла пролетна умора, комбинирана с известна доза мързел и тържества по случай края на учебната година. Мислех, че като поразредя писането, ще ми остане време вечер за четене, блогове и Тейстспотинг, наваксване с боливудски филми с Шах Рук Хан или сериала „Игра на тронове”... Но в продължение на няколко вечери се оказвах в 22ч в леглото, клюмайки над книгата. Вече понаспала се, ще използвам случая да заместя неизгледаните боливудски филми с една индийска рецепта.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...