Wednesday, 25 May 2011

The name of the game? - Mac Attack #19 / Макарони за мача / Macarons pour le match

Beer reduction and salted caramel macarons with toasted peanuts or sunflower seeds


My, that was tough!  This month’s MacTweets challenge was called “Take me out to the ball game” and involved an inspiration from all the snacks sold at the stadium or prepared at home before the game (baseball, football, rugby or cricket) – hot-dogs, fizzy drinks, popcorn, fries… you get the picture! The thing is, I’ve never been to a game in my life. Never, truly. I don’t even watch sports on the TV… well, apart from figure skating.
So, what I would like to dig my fingers into if someday I’ll have to watch twenty guys chasing one ball on the green grass (yeah, being a European I understand football better than baseball)? The answer was fast to come. Beer! Peanuts! Once I had it all thought through, I remembered the mini stalls full of roasted sunflower seeds in my hometown of Sofia close to the stadiums when a game was played. So, I added a few – the Bulgarian touch to the French patisseries.

Monday, 23 May 2011

Бухтички с рикота / Beignets à la ricotta

Baci di ricotta

По принцип избягвам да пържа на маслена баня, защото се отразява твърде добре на окръжността, която пазя (така де, някои пазят линия... а моята просто е по-дебела, лол!). Поради това, вкъщи рядко приготвям пържени картофи, тиквички, филийки, понички и бухти, макар че много ги обичам(е).  Затова и домочадието много се радва, когато реша да ги поглезя с нещо „по-така”. Рецептата за тези понички идва от сайта на Найджела Лоусън и е почти непроменена, само увеличих количеството канела, понеже от предна рецепта установих, че канелата се връзва прекрасно с рикота. За моя най-голяма радост, са и бързи и лесни за приготвяне, идеални за някоя студена и мъглива неделна сутрин, когато ви се прииска да събудите любимите си хора с целувки с рикота.

Приятелска награда

С голямо закъснение, но и с голямо удоволствие бих искала да благодаря на Еликсир за наградата за приятелство!
Еликсир, благодаря ти от сърце!



От своя страна, бих искала да я споделя с:
Диди - "Готвенето е забавно"
Милена - "Сладко царство"

Буба - "Delish Hellish"
Мария - "Цветно с Пепеляшка"
Илиана - "Щъркелово гнездо"

Saturday, 21 May 2011

Чийзкейк с бял шоколад и малинов сос със шампанско/ Cheesecake au chocolat blanc et coulis de framboises au champagne


Една от кулинарните техники, която засега не виждам как ще мога да усвоя, е украсата на сладки и торти. Не защото не искам, а защото няма кой да ги похапва. Засега правя „истински” торти два пъти в годината  - за моя рожден ден и за този на Камбанката. В такива случаи, като суща добра фея събирам желания, а после решавам кое от тях мога да изпълня. Така постъпих и тази година, за рождения ден на ПП. Полученият отговор беше „Чийзкейк, като миналогодишния!” (тоест, с малини, бял шоколад и шампанско).  На такава молба, обаче, трудно откликвам, защото... ще го направя отново, но какво ще снимам и публикувам? Затова събрах желаните продукти, поразбърках ги, добавих нещо от себе си и излезе чейзкейк с бял шоколад и малинов сос с шампанско и дълъг пипер.

Честит рожден ден, ПП!

Tuesday, 17 May 2011

Аспержи със шафранов сос Холандез / Asperges à la sauce hollandaise safranée


Поводите за тази рецепта са два : открих сезона на аспержите (зелените, за предпочитане) и най-накрая се престраших да направя собственоръчно сос, вместо да прибягвам до замразените в кутийка. А това си е постижение! Всъщност, тънкият момент е разбиването на жълтъците – водната баня трябва да е гореща, но не и вряща, иначе ще се пресекат. Ако нямате шафран под ръка, може да го пропуснете – получава се сос Холандез натюр.

Saturday, 14 May 2011

Ванилов чийзкейк с нар / Cheesecake à la vanille et grenade


Преди време купих сок от нар, уж да го използвам за едно печено месо. Месото го опекох в крайна сметка по друга рецепта, а сокът остана в хладилника. Заедно с две опаковки крема сирене. Какво по-добро извинение за един импровизиран чийзкейк? Украсата отгоре е вдъхновена от чийзкейка в „Старбъкс”, чиято рецепта издирвам безуспешно поне от две години насам. Но пък и домашните ме заместители междувременно не са за изхвърляне.


Saturday, 7 May 2011

Крекери със зехтин и розмарин/Crackers à l’huile d’olive et romarin


Видях рецептата преди известно време, пусната от портебителката с псевдоним xenia в готварския подфорум на БГ-Мамма. След 1-2 пъти успях да я адаптирам по мой вкус и да правя тези дребни и лесни  солени крекери от време на време за аперитив. Хубавото е, че вкусът може да варира – оригиналът е с ленено семе, но може да се използват всякакви други видове семена и ароматни треви.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...