Friday, 22 April 2011

Mac Attack 18

Dark chocolate macarons with white chocolate and hibiscus ganache, strawberry and champagne jelly


I’ve been following for some time now the monthly MacAttack challenges hosted by Jamie and Deeba at MacTweets and gathering my courage to join the web macaron community. This month’s challenge was dedicated to Easter and entitled “Everything is coming up chocolate”, gorgeously, decadently chocolate. Being a self-proclaimed, full-time chocaholic I just couldn’t help it, had to participate. After all, one has to try to live up to their reputation.

Wednesday, 20 April 2011

Во льо Виконт и пролетна салата / Vaux Le Vicomte et salade printanière


Последният път, когато бяхме решили да посетим замъка Во льо Виконт, се оказа, че е затворен заради сватбеното тържество на отчаяната домакиня Ева Лонгория и баскетболиста Тони Паркър. Трябваха ни три години да се съвземем от това разочарование! Но накрая, покрай на един наш приятел, живеещ в Холандия, успяхме все пак да стигнем до него, в един облачен и леко дъждовен неделен ден. Замъкът е прекрасен и, признавам, допадна ми дори повече от Версай.

Wednesday, 13 April 2011

Спаначено руло с прясно сирене / Rouleau d’épinards au fromage frais


Тази пролетна рецепта я видях първо като линк в Тейстспотинг, а линкът ме отведе в блог на италиански език. За зла беда, италианският не ми е сред силните страни, да не кажа, че въобще не ми е страна. Май, фразите ми се изчерпват с "Мамма миа!" и "Пица!" (при това, без ръце, лол!). Дори не можех да използвам жокера „Обади се на приятел”, защото една от най-добрите ми приятелки, професионална преводачка от езика на Данте, беше неоткриваема по Скайп. Наложи се да се обърна към електронния преводач на любимата ми търсачка. По принцип избягвам да използвам техните услуги за директни преводи на български, но минавайки през популярен език като английския, се получи що-годе сносен превод, без недомислици от типа на „Вратовръзка кълки Турция заедно” (тоест, „Завържете пуешките бутчета”).

Sunday, 10 April 2011

Бриош с маскарпоне / Brioche au mascarpone


Тестото с мая в продължение на известно време беше един голям препъникамък за моите кухненски изяви. Първата си сериозна питка (тип „Слънце”) реших да замеся за прощъпулника на Камбанката преди малко повече от 5 години. Преди това, обаче, реших да изрепетирам упражнението, за да не се излагам пред гостите. И добре, че го направих, защото питката не бухна и имаше консистенцията на средномека дървесина. Впоследствие се оказа, че маята ми е била с изтекъл срок на годност година преди това. Полека-лека, по метода на пробата и грешката, се научих да докарвам що-годе прилични печива. Следващият етап ще бъде да успея да докарам козунак на конци.
Днес като предвеликденско печиво ви предлагам два вида бриош, френският братовчед на козунака. 

Friday, 8 April 2011

Салата с цикория, цитруси и авокадо/Salade d’endive aux agrumes et avocat


Запролети се, слънцето изгря, зюмбюлите и лалетата на терасата цъфнаха и извадих тениските. Затова бързам да пусна последната „зимна” рецепта и запрятам ръкави за предвеликденските печива.

Friday, 1 April 2011

Първоаприлски макарони / Macarons d’avril

Макарони от Амиен


Изненадаааа! По случай първи април днес ще изляза от белтъчено-целувчено-черупчесто-креместите сладки и ще ви представя едни техни братовчеди от Пикардия. Пак са макарони, но от друг вид.
Както разказвах преди време, съществуват различни видове макарони. Най-популярни са парижките, наречени още „френски” в  българското (и не само) Нет пространство, може би защото са най-известни отвъд пределите на Франция. Но за радост на почитателите на белтъка и бадемовото брашно, има още няколко вида от тези сладки.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...