Monday, 28 February 2011

Макарони с козе сирене и червени боровинки / Macarons au fromage de chèvre frais et cranberries


Днешните макарони са с първомартенският ми поздрав към вас (подранил с един ден). Опитах се да ги докарам в цветовете на празника, но боята ми доста избледня при печенето.
Независимо от това ви казвам –
Честита Баба Марта! Да сте здрави и засмени, бели и червени!

Saturday, 26 February 2011

Молекулярна гастрономия II / Gastronomie moléculaire II

Панна кота с личи и перли от сироп от рози


След първия, що-годе успешен, опит, дойде ред и на втория дубъл на опитите с молекулярна кухня. Този път реших да опитам сферификацията и желиране с агар-агар вместо с традиционния желатин. Перлите на снимките са направени с помощта на натриев алгинат. Това е желиращ агент, който се втвърдява в присъствието на калциеви соли. Това му свойство позволява образуването на външната обвивка, докато съдържанието вътре остава течно. Тъй като тези екзотични съставки надали се намират в кухненския ви шкаф, може да приготвите панна котата с подходящото количество желатин и традиционната технология и да я сервирате със сироп от малини.

Friday, 25 February 2011

Ризото с киноа и гъби/Risotto au quinoa et champignons


Идеята за тази вариация я видях в едно кулинарно предаване по тукашния готварски канал Cuisine TV, където водещата приготви ризото със спелта и маслини. Година или две по-късно, се озовах в търсене на рецепта за киноа и си казах „защо не?”. Резултатът се оказа доста успешен. Използвах стандартната технология за ризото, но с по-дълго време за варене на киноата в сравнение с ориза (поне моят сорт трудно увря).

Tuesday, 22 February 2011

Malabar chicken


Малабар е район в югозападна Индия, на територията на щата Керала. Самата Керала е известна като „земята на подправките”. Кухнята е ароматна, но не и силно люта, използват се подправки като канела, кардамон, джинджифил, кимион, куркума. Широко застъпена е употребата на кокосови орехи, кашу и тамаринд (източник). 

Saturday, 19 February 2011

Салата с резене и червени портокали/Salade de fenouil et orange sanguine


След като в продължение на 3 години отбивах въпросите на познати и приятели защо нямам профил във Фейсбук с извинението, че съм твърде асоциална за да участвам в социални мрежи, онзи ден отворих заглавната страница на Лицевата книга. Отворих я, съзерцавах я продължително, обядвах, погледнах пак страницата за регистрация, помотах се, пак разгледах страницата, опитах се да се регистрирам, зададох си няколко екзистенциални въпроса (за пореден път)... и около 6 часа по-късно създадох и профил на мармотника.
Но това няма особена връзка с днешната рецепта. Днес ще ви разкажа за една салата и един зеленчук с по-необичаен вкус - резене, известно още като „фенхел” или „финокио.

Monday, 14 February 2011

Макарони с горгонзола/Macarons au gorgonzola


Много харесвам сладко-солените комбинации. Заради това отдавна ми се щеше да пробвам макарони със солен пълнеж. Имах изостанали белтъци и реших да видя как ли ще изглеждат макарони със пълнеж от синьо сирене. Спрях се на горгонзола, понеже е доста по-меко и креместо от рокфора. И, понеже не ми се чакаше 5 дни да втечнявам белтъците в хладилника (което само по себе си е добро решение, когато човек е на работа), използвах бързата процедура – 1 ден в хладилника (все пак започнах по „класическия” метод), после размислих и ги извадих да престоят един ден на плота в кухнята. Реших и да дам втори шанс на френската целувка, и, признавам, този път ми харесаха повече. За сравнението ми на двата метода, може да прочетете повече тук.

Thursday, 10 February 2011

Руло "Червено кадифе"/Red Velvet roll


Както споделих преди време, много харесвам сладкишите от типа „Червено кадифе”. Затова от време на време опитвам да ги претворя в различни варианти, запазвайки специфичните за рецептата продукти, а именно – какао, бял оцет и, доколкото мога, buttermilk или негови заместители. Затова след една торта Червено кадифе за рождения ми ден преди 2 години (неснимана в привлекателен вид, но за сметка на това изядена с удоволствие), дойде ред на чийзкейка „Червено кадифе”, мадлените „Червено кадифе”, макароните „Червено кадифе” (това беше провал, но ще трябва да ги пробвам пак), паннакотата „Червено кадифе” (която правих преди време, но която трябва да седна да напиша) и... рулото „Червено кадифе”, което приготвих за посрещането на Нова година, но което едва сега намирам врема да публикувам. Заради ярко червения си цвят, сладкишът може да бъде приготвен и по случай на наближаващия св. Валентин (за празнуващите) или по друг повод (за непразнуващите).

Tuesday, 8 February 2011

Сладкиш „Наполитен”/Napolitain maison


Не се подвеждайте от името, сладкишът не идва от Неапол. Името му, обаче, има далечна връзка с града под Везувий. Историята разказва, че през 19ти век, италианският производител на сладолед на има Тортони, установил се в Париж, предлага сладолед в правоъгълна форма, състоящ се от три слоя с различни аромати. Този сладолед се реже напречно и оттам идва името му, tranche napolitaine („неаполитански резен”). През 1959 година, един френски производител на бисквити и готови кейкове за масова консумация разработва сладкиш, състоящ се от три слоя (два ванилия и един с шоколад, слепени помежду им с шоколадов крем). Поради приликата със сладоледения неаполитански резен му дават името „Наполитен” (неаполски сладкиш, в свободен превод). 

Monday, 7 February 2011

Хляб с рикота/Pain à la ricotta


Намерих рецептата при странстванията си от сайт на сайт, от блог на блог. Комбинацията от рикота и канела в хляб изненадва отначало, но се оказва учудващо добра. Канелата придава специфичен аромат, който прави хляба изключитално подходящ за сутрешните филийки с конфитюр за закуска.

Thursday, 3 February 2011

Макарони с какао и портокалов мус/Macarons au cacao et mousse à l’orange


В книгата „Приказки за страната Алабашия” на Карл Сандбърг (която много харесвах като дете), една от историите започва с предупреждението никога да не изритваме обувката си към луната, когато тя прилича на крак на младо момиче, нетърпеливо да отиде на танци. Защо ли? Защото тогава Луната ще обуе обувката и ще започне да танцува, подлудявайки цялото население.

Крем сладко от червени протокали/Crème à l’orange sanguine


Сигурно знаете лексиконната фраза, която звучи супер-мега-яко, когато си на 14, но от обратната страна на 35 изглежда почти нелепо : „Ако животът ти поднесе лимони, направи си лимонада!”.  
На мен, обаче, животът (в лицето на ПП) преди две седмици ми поднесе не лимони, а 2 килограма червени портокали (вместо отбелязаните в списъка за пазар 3 броя). Какво да правим в този случай? Оранжада? Не, крем-сладко от червени портокали, вариантът на небезизвестния Lemon curd.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...