Tuesday, 25 January 2011

Гаспачо с манго/Gazpacho à la mangue



Още една от серията „леки супи за след празниците”. Освен че съдържа  един от предпочитаните ми плодове (мангото), се прави лесно и бързо и зарежда със свежест и витамини.

Friday, 21 January 2011

Коледни макарони/Macarons aux épices de pain d’épices

... с медно-шоколадов ганаш


Различните страни имат разнообразни коледни сладкиши, съдържащи в себе си аромата на празника – канела, карамфил, джинджифил, кардамон – щолен, различни кейкове и пайове, меденки... Във Франция един от еквивалентите на този тип сладкиши е „pain d’épices” (буквално „хляб с подправки”). Плътен и сладък, тип кекс, на основата на мед, анасон, канела, карамфил, индийско орехче и джинджифил. Допълнително може да съдържа ябълки, шоколад, портокалови корички. Може да се похапва самостоятелно като добавка към кафето, или препечен да послужи за канапе на патешкия дроб (фоа гра).
Тъй като имах разделени белтъци, пък и да съм в духа на празника, реших да направя макарони с подправките за pain d’épices.

Tuesday, 11 January 2011

Супа от пащърнак с ябълки/ Velouté de panais à la pomme

... и хрупкави бисквити с черен сусам

Едно леко предложение за разтоварване след празниците. Всъщност, опитах пащърнак за първи път едва преди 1-2 години. Винаги си го бях представяла като хрян, но се оказа леко сладък морков с приятен земен привкус.

Tuesday, 4 January 2011

Шоколадов крем с канела/Pots de crème au chocolat et cannelle


Исках да направя макарони за коледните празници. Дотук добре, но за тях отиват белтъци, а какво да направя със жълтъците? Сетих се за различните видове крем, при които се използват само жълтъци. В духа на коледния сезон, реших кремът да е шоколадов, с някакава добавка, която да напомня зимните празници, снега навън, горещия шоколад и светлините по елхите. Колебаех се между портокал, канела и розов пипер и подложих на семейно гласуване. Канелата беше избрана с 2 на 1 гласа.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...