Thursday, 6 October 2011

Чапати и масур дал / Chapati et masoor dal



От известно време насам ми се беше приял дал (или казано на прост език, индийска къри яхния от различни видове варива). Сега, след като лятото си отиде (поне при нас), стана време тараторът и салатките да отстъпят място на нещо по-топло.

Най-добрият придружител на различните видове дал е чапати – тънка питка от пълнозърнесто брашно. Чапати е най-разпространеният вид хляб. Консумира се в ежедневието, тъй като се приготвя много бързо и лесно, за разлика от наана, който е „по-празничният” хляб. Пълнозърнестото индийско брашно, атта, от което се приготвя чапати, е по-ситно от европейското, затова може да се замести с равни количества пълнозърнесто и бяло брашно. Разбира се, винаги може да постъпите като мен и да си използвате нормално пълнозърнесто брашно.
Рецептата за дал е на базата на оранжева леща (masoor dal). Донякъде напомня рецептата за масала дал, която правих преди време. Днешната е адаптирана от книгата на английския ми кулинарен гуру Гордън Рамзи, „Great Escape”. Това е вариант на класическа яхния, dal baati, от Раджастан. Аз добавих само малко зеленчуци към основата.

Продукти:
(1 чаша = 250 мл)

За 10 броя чапати:
(Рецептата е адаптирана от книгата „The Ultimate Indian Cookbook”, автор М. Балджекар)
1 чаша пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сол
¾ чаши вода

За яхнията дал:
(адаптирана от "Great Escape”, автор Г. Рамзи)
1 чаша оранжева леща
3 чаши вода
1 глава лук
1 морков
1 средна тиквичка
1 малък патладжан
2 бр. карамфил
½ пръчка канела
1 см пресен джинджифил, обелен и нарязан на ситно
2 скилидки чесън
2 с.л. гий (пречистено масло)
400 г домати от консерва, нарязани на ситно
2 ч.л. гарам масала
1 ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. куркума
½ ч.л. сол
50 мл нискомаслена течна сметана
Ситно нарязан кориандър

Приготвяне на яхнията дал:
Лещата се измива и слага да ври във водата с добавените зърна карамфил и пръчката канела. Като заври, с лъжица се отстранява пяната. Покрива се и се оставя да ври около 15 минути на тих огън. При нужда времето за варене може да се увеличи, или да се добави още вода. В края на варенето почти цялата вода трябва да се е изпарила.
Джиндифилът и чесънът се смилат в блендер. Лукът се нарязва на ситно. Морковът, тиквичката и патладжана се почистват и нарязват на дребни кубчета. Маслото се загрява в дълбок тиган или тенджера. Добавят се лукът и зеленчуците и се задушават за няколко минути, докато лукът стане прозрачен. Прибавят се смлените джинджифил и чесън, гарам масалата, лютият пипер и куркумата. Запържва се за 1-2 минути и се добавят доматите. Оставя се да ври за 2-3 минути. Добавя се сварената леща. Подправя се със сол и се оставя да ври в продължение на 5-10 минути, докато се сгъсти. Добавя се течната сметана и се разбърква добре. Преди поднасяне се поръсва със ситно нарязан пресен кориандър. Сервира се с чапати.

Приготвяне на чапати:
Брашното се пресява в купа със солта. Водата се прибавя на порции и се замесва твърдо и гладко тесто, което не трябва де лепне по ръцете. Тестото се меси в продължение на 7-10 минути. Готовото тесто се разделя на 10 топки, покрива се с влажна кърпа и се оставя да почине около 20-30 минути (време, достатъчни да приготвите кърито).
Незалепващ тиган с дебело дъно се загрява на умерен до силен огън. Всяка топка се разточва на тънка питка (около 2-3 мм дебелина) върху леко набрашнения работен плот. Питката се поставя в горещия тиган и горната повърхност се натиска леко на няколко места с гърба на лъжица. По този начин се образуват характерните мехурчета на повърността. Всяка питка се пече около 2 минути от всяка страна (до покафеняване). Готовите питки се прехвърлят в чиния и се покриват с алуминиево фолио, за да запазят топлината и мекотата си. Сервират се горещи.


Cela faisait un petit moment que je n’avais pas préparé des plats indiens. Maintenant que l’été a l’air d’être définitivement parti, il est temps que les salades et le tarator (soupe froide de yaourt et concombres) laissent la place aux plats plus chauds et consistants.
Le meilleur accompagnement de différentes variantes de dal est le chapati – une fine galette non-levée de farine complète. C’est le pain du quotidien indien, plus facile et rapide à préparer que le naan.
La recette du dal (curry de lentilles corail, masoor dal) ressemble un peu au masala dal que j’avais préparé il y a quelque temps. Elle est adaptée d’une recette plutôt classique de Rajastan, dal baati, que j’ai trouvée dans un livre de mon guru culinaire britannique, Gordon Ramsey.

Ingrédients :
(1 tasse = 250 ml)

Pour 10 chapatis :
(Recette adaptée du livre « The Ultimate Indian Cookbook » de M. Baljekar)
1 tasse de farine complète
1  càc de sel
¾ de tasse d’eau

Pour le curry de lentilles, le dal :
(Recette adaptée du livre «Great Escape » de G. Ramsay)
1 tasse de lentilles corail
3 tasses d’eau
1 oignon
1 carotte
1 courgette moyenne
1 petite aubergine
2 clous de girofle
½ bâton de cannelle
1 cm de gingembre frais, pelé et haché
2 gousses d’ail
2 càs de ghee (ou beurre clarifié)
400 g de tomates concassées en conserve
2 càc de garam masala
1 càc de piment rouge
1 càc de curcuma
½ càc de sel
50 ml de crème liquide légère
Coriandre haché

Préparation du dal :
Laver les lentilles et les faire cuire dans l’eau avec les clous de girofle et le bâton de cannelle. Quand l’eau commence à bouillir, enlever l’écume qui se forme à la surface. Couvrir et laisser cuire au feu doux pendant environ 15 minutes. En cas de besoin, rajouter un peu d’eau ou allonger le temps de cuisson. A la fin presque toute l’eau doit être évaporée.
Hacher dans un robot le gingembre et l’ail. Couper  finement l’oignon. Laver et nettoyer les légumes et les couper en petits dès. Faire chauffer le beurre dans une casserole. Ajouter l’oignon et les légumes et les faire suer pendant quelques minutes, sans coloration. Ajouter le gingembre et l’ail haché, le garam masala, le piment et le curcuma. Laisser cuire pendant 1-2 minutes et ajouter les tomates. Faire cuire pendant 2-3 minutes. Verser les lentilles cuites. Saler et laisser mijoter à feu doux pendant encore 8-10 minutes afin que le curry épaississe. Verser la crème liquide et bien mélanger. Parsemer de coriandre finement haché. Servir chaud, accompagné de chapati.

Préparation des chapatis :
Tamiser la farine dans un bol avec le sel. Ajouter l’eau en petites portions et commencer à pétrir afin d’obtenir une pâte lisse et ferme qui ne colle pas aux mains. Diviser la pâte en 10 morceaux et en former des boules. Couvrir d’un linge humide et laisser reposer pendant 20-30 minutes (le temps nécessaire pour préparer le curry).
Faire chauffer une poêle antiadhésive à fond épais sur feu moyen à vif. Fariner le plan de travail. Rouler chaque boule de pâte avec un rouleau à pâtisserie afin d’obtenir une galette fine d’environ 2-3 mm d’épaisseur. Mettre la galette dans la poêle chaude. Appuyer avec le dos d’une cuillère  la surface de la galette à plusieurs endroits pour former les bulles caractéristiques. Cuire environ 1-2 minutes de chaque coté (ou jusqu’à ce que la galette soit bien dorée). Transférer les galettes cuites sur une assiette et les couvrir de papier aluminium pour garder la chaleur et le moelleux. Les servir bien chaudes avec un curry.

10 comments:

Жани said...

Много ми допадна сосчето, така ми се дояде нещо индийско. Опртеделено ме спечели с тази рецепта :)))))!
Прегръдки и усмихнат утрешен ден!

pep-4o said...

На мен чапатите :) много ми харесват.
А "яхнията" нали е само от зеленчуци :)) ще я оставя на Жани.

Много апетитни снимки, Мира!

Хубав петък и още по-хубави почивни дни на теб!

Vesi said...

Винаги съм искала да пробвам индийска кухня и твоето предложение изглежда много вкусно. Определено ще го пробвам!

Dani said...

Мира, чудесни, сгряващи снимки:)
И вкусни чабати!!!!!!
Не че ястието не ми харесва:)
Прегръдки и хубава вечер!

Nadia said...

Представям си колко ароматно ухае това ястие. Индийската кухня ми е много любима и смятам скоро да се възползвам от предложената рецепта.
Поздрави :)

Еликсир said...

Мира,цялата рецепта,и на гозбичката,и на питките,ми изглежда много екзотично,а с тези подправки си представям как ухае!
Презентацията е много колоритна!

Хубави почивни дни!
Роси

Гуинет said...

В тази студена сутрин как ме сгря твоята индийска рецепта:)) Чудесно предложение и красива презентация. Време е да си купя индийски подправки и да подерзая в кухнята с една точка на челото:)) Хубави почивни дни, Мира! Поздрави!

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Mira said...

Жани, Пепи, Веси, Дани, Надя, Роси, Гуинет, благодяра ви за похвалите! :)
Пеп, ти в Индия май гладна ще си останеш, при всички тези веге ястия ;).
Наде, ще се радвам, ако рецептата ти допадне :)
Гуинет, червената точка не е задължителна, както и босите крака пред печката, но индийските подправки със сигурност са :))), при това колкото повече, толкова по-добре :).
Хубава нова седмица на всички!

Мъх said...

На мен лично ми е много уютно в индийската кухня и ми се прииска сега и веднага:-)
Страхотни снимки и рецепти.
Благодаря!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...