Tuesday, 9 August 2011

Кръмбъл с тиквички и аспержи / Crumble aux asperges et courgettes



Кръмбълът е сладък. Обикновено. Кръмбълът с червени плодове, хрупкава коричка и гъст, сладък сос, изтичащ между хапките, придружен от топка сладолед, е събрал в себе си квинтесенцията на лятото.
Но, понеже гледам да не правя нещата като хората, какво ще кажете да ви поднеса един солен кръмбъл?
Продукти:
(адаптирана от блога JulsKitchen)

250 г зелени аспержи
1 тиквичка
1 топка моцарела
1 парче нелюто чоризо (или пушена наденица)
150 г брашно
150 г бадемово брашно
100 г студено подсолено масло
3-4 с.л. настърган пармезан
1 ч.л. суха салвия
Сол и черен пипер

Аспержите се почистват от дървесната част и се нарязват на парчета с дължина около 2 см, като върховете се запазват цели. Тиквичката, моцарелата и обеленото чоризо се нарязват на кубчета. Аспержите, тиквичките, чоризото и моцарелата се поставят в леко намазана със зехтин дълбока тава.

Двата вида брашно се поставят в купа, добавят се настъргания пармезан и салвията. Прибавя се нарязаното на кубчета студено масло. Маслото се изронва с пръсти в брашното, докато се получи консистенция на мокър пясък. Сместа се резпределя върху зеленчуците в тавата.
Фурната се загрява на 180 градуса. Кръмбълът се пече в продължение на 35-40 минути (или до зл,тесто). Сервира се топъл.

Le crumble se mange sucre. La plupart du temps. Le crumble aux fruits rouges, chaud, avec le coulis légèrement débordant sur les cotés et une boule de glace, est une quintessence de l’été.
Mais comme je ne fais pas les choses comme tout le monde, que diriez-vous si aujourd’hui je vous ferais gouter à la version salée ?

Ingrédients :
(adaptée du blog Juls’ Kitchen)

250 g d'asperges vertes
1 courgette
1 boule de mozzarella
1 morceau de chorizo ​doux
150 g de farine
150g de poudre d'amandes
100 g de beurre salé froid
3-4 cuillères à soupe de parmesan râpé
1 cuillère à café de sauge séchée
Sel et poivre

Nettoyer les asperges, enlever le bout fibreux et les découper en morceaux d'environ 2 cm de long, en gardant les pointes. Découper la courgette, la mozzarella et le chorizo ​​pelé en cubes. Les mettre dans un plat à gratin légèrement huilé avec de l’huile d’olives.

Mettre la farine et la poudre d’amandes dans un bol, ajouter du parmesan râpé et la sauge. Ajouter le beurre froid coupé en dés. Emietter le beurre du bout des doigts jusqu'à ce que la consistance ressemble à celle de sable humide. Disposer la pâte à crumble sur les légumes dans le plat.
Préhauffer le four à 180°C. Faire cuire le crumble pendant 35-40 minutes (où jusqu’à ce qui soit doré). Servir tiède.

7 comments:

Dani said...

Мира, изглежда много апетитно :)
А и всяко правило си има вкусни изкушения!
Поздрави и хубав ден!

Павлина Петкова said...

Здравей, този път и аз ще напиша нещо! Невероятно предложение.Харесвам този блог много и особено всички десерти. Пожелавам ти невероятен ден!

Mарияна said...

Много интересно предложение, с удоволствие ще го пробвам за бърза и лека вечеря!

Аелис said...

Мира, много интересно предложение!И каква хубава коричка си има само...
Поздрави и хубав ден!

Гуинет said...

Мира, идеята за този солен крамбъл много ми допадна. Снимките са чудесни и изкушаващи. Отивам да си набавя необходимите продукти, а ти намини при мен, за да си вземеш нещо твое:)
Поздрави!

Mira said...

Дани, много ми хареса мисълта ти за изкушенията :)
Павлина, благодаря ти за милите думи! Радвам се, че ти харесва да се отбиваш при мен :)
Марияна, Аелис, Гуинет, благодаря ви много! Сърдечни поздрави на всички и хубав край на седмицата!

Rosita Vargas said...

Изискан орех торта изглежда перфектно и вкусни, торта достойни за копиране, обичам вашите рецепти и снимки много красиви, топли прегръдки.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...