Wednesday, 27 July 2011

Домати по провансалски / Tomates à la provençale


Както вече няколко пъти имах случай да спомена, много харесвам кухнята от южна Франция, с нейните подправки, зеленчуци и ястия, напомнящи за лятото.
Доматите по провансалски са много популярни по всяко време на годината, особено лятото, когато придружават хубаво парче месо на скара и чаша охладено розе. Рецептата е лека, бърза и изключително лесна. Единственият недостатък (все пак трябва да има и такъв) е, че за приготвянето им трябва да се включи фурната – нещо не особено приятно в юлските жеги. Тъй като последните дни тук температурите бяха по-подходящи за шкембе чорба, отколкото за салата и сладолед, фурната за провансалските домати беше добър начин да затопля домашната атмосфера.


Продукти:
(за 4 порции)
4 големи, добре узрели домата
6 с.л. галета (част може да се замени с овесени или пшенични трици)
2 скилидки чесън
1 с.л. ситно нарязан магданоз
½ ч.л. сух розмарин
½ ч.л. мащерка
½ ч.л. майоран
½ ч.л. риган
½ ч.л. салвия
2 с.л. зехтин
Сол, захар, черен пипер

Доматите са разрязват напречно, посоляват се и се оставят в тавичка за няколко минути. В купа се смесват подправките (без магданоза), пресованият чесън и галетата.

Фурната се загрява на 200 градуса. Доматите се подреждат в тава, застлана с пекарска хартия или силиконова подложка. Поръсват се с малка щипка захар, за да се отнеме киселинността им. Отгоре се поръсват с около 1 с.л. от сместа подправки и галета, нарязаният магданоз и тънка струйка зехтин. Пекат се около 20-25 минути (или докато се зачервят леко).
Сервират се като гарнитура на печено или скара, придружени с чаша охладено розе (в разумни количества).


Je ne sais pas si j'ai déjà eu l'occasion de le dire, mais j'aime bien la cuisine du sud de la France, avec ses herbes, légumes et plats qui ont un air de vacances.
En été je prépare souvent des tomates à la provençale. J’apprécie beaucoup cette recette simple, rapide et facile. C’est vrai qu’il est rare que je poste de recettes traditionnelles françaises dans le blog, mais aujourd’hui, je voudrais faire connaitre les tomates à la provençale à mes lecteurs bulgares.  De plus, pendant ces derniers jours la température dehors se prêtait plus à une soupe bien chaude qu’à la glace/salade. Donc, le four en route pour faire cuire les tomates était un bon moyen pour réchauffer le foyer familial.

Ingrédients
(Pour 4 parts)
4 grosses tomates bien mûres
6 càs de chapelure (une partie peut être remplacée par du son d'avoine ou de blé)
2 gousses d'ail
1 càs de persil haché
½ càc de romarin séché
½ càc de thym
½ càc de marjolaine
½ càc d’origan
(ou tout simplement, remplacer les herbes par 2 càs d’herbes de Provence)
½ càc de sauge
2 càs d'huile d'olive
Sel, sucre, poivre

Couper les tomates en deux dans le sens de la largeur. Les saler et laisser dans un plat pendant quelques minutes. Dans un bol, mélanger toutes les herbes (hormis le persil), l'ail écrasé et la chapelure.

Préchauffer le four à 200 degrés. Disposer les tomates dans un plat, recouvert de papier de cuisson ou plaque en silicone. Saupoudrer chaque moitié de tomate avec une petite pincée de sucre afin d’enlever leur acidité. Saupoudrer ensuite d’environ 1 cuillère à soupe du mélange d’herbes et de chapelure, le persil haché et un filet d'huile d'olive. Faire cuire 20-25 minutes (ou jusqu'à ce qu’elles soient légèrement dorées).
Servir comme garniture d’un rôti ou une grillade, accompagné d’un verre de rosé bien frais (avec modération).

8 comments:

pep-4o said...

Мирка, много ми харесва гарнитурата към тези домати :)))
Чудесни са, не ме слушай, заслужават внимание и да ги опита човек.
Поздрави и хубава вечер, да ти пратя малко топло време натам?

Lina said...

Звучи страхотно, много ми допада този тип кухня и в най-скоро време ще ги пробвам. Поздрави от мен

Dani said...

Мира, и аз като Пепчо много щедро ти изпращам от топлината :)
Много ароматни доматки ни предлагаш!
Прегръдки и морски полъх!

КАТЕРИНА said...

Много хубава рецепта!На една вълна сме и аз днес ще представя пълнени домати!С удоволствие ще пробвам твоята!Поздрави и хубав ден:)

Таня said...

Много интересна рецепта :)) Обичам всякакви пълнени зеленчуци, а за домати да не говорим. Ще пробвам в най-скоро време. Мен горещината, която идва от фурната не ме плаши:D
Поздрави!

Еликсир said...

Звучи и изглежда интересно и ароматно с толкова много билки!

Поздрави,скъпа Мира!

Mira said...

Пепи, Лина, Дани, Катерина, Таня, Еликсир, благодаря ви!
Пепи, Дани, благодаря за топлото време :) Вече пристигна и дори изгря слънце :). През последните 2 седмици си беше направо есен - дъждовно и 18-19 гладуса, брррр!
Катерина, ще се отбия при теб да видя пълнените домати. Също като Таня харесвам всякакви пълнени зеленчуци :)
Поздрави и хубава нова седмица!

Iliana said...

Страхотна рецепта. Много ми допадна. Ще пробвам :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...