Friday, 31 December 2010

Честита Нова 2011 година!/Bonne année 2011 !


В последния ден на старата година бих искала да ви пожелая на първо място здраве, на вас и на любимите ви хора, а също така и много поводи за усмивки, любов и успехи във всички отношения през Новата година! Нека да е благосклонна към вас и да ви зарадва с късмет и сбъднати мечти, приятели!
Щастлива Нова година!

Wednesday, 29 December 2010

Блини/Blinis


По време на празниците в края на годината, домашната консумация на пушена и маринована сьомга значително се покачва. Във Франция обикновено пушената сьомга се сервира върху канапе от... руски блини, придружена от заквасена сметана, копър и лимон.

Monday, 27 December 2010

Верини със скариди, авокадо и розов грейпфрут/Verrines au crevettes, avocat et pomelos roses


Напоследък публикувах доста рецепти за десерти (което само по себе си е учудващо, тъй като сладкарството изобщо не е сред силните ми страни), затова ще поразредя тук-таме с неща от останалата част от менюто.

Saturday, 25 December 2010

Честита Коледа/Joyeux Noël


Честита Коледа на всички! С пожелания за много светлина, любов и уют в домовете ви, празнично настроение, радост и късмет!
Весели празници!

Joyeux Noël, plein d'amour et de lumière, beaucoup de joie et bonheur!
Bonnes fêtes!

Thursday, 23 December 2010

Бисквити с портокал и кардамон/Biscuits à l’orange et à la cardamone



От няколко години насам пробвам различни печива за Коледа – меденки, серия биксвити и някой по-солиден кейк (английски коледен кейк, щолен и подобни). С изключение на меденките, се старая всяка година да пробвам резлични рецепти. Тазгодишното ми откритие са бисквитките с портокал и кардамон – идеално съчетаващи коледния цитрусов вкус с леко острия и екзотичен кардамон. Рецептата е от сайта на Бон Апети, със съвсем малко модификации.

Tuesday, 21 December 2010

Обърнати тарталети с карамелизирани круши/Tartelettes Tatin aux poires caramélisées


Тази година закъснях (от хойкане, лол!) с коледните печива и направих всичко едва миналата седмица. Докато се намеря време да седна и да напиша и преведа съответните рецепти, пускам една по-скоро есенна (но може и да мине и за зимна) рецепта, която направих преди извeстно време и на която все не й идваше реда.

Thursday, 16 December 2010

Колмар преди Коледа / Le Marché de Noël à Colmar


Колмар е град в източна Франция, близо до границата с Германия, в региона Елзас. Поради географската си близост с Гeрмания, както и поради историческите обстоятелства, при които Елзас в течение на годините е бил ту немска, ту френска територия, в много отношения регионът е смес от двете култури, сред които не на последно място, са коледните приготовления. В много градове от региона се организират традиционни коледни базари, където сред две глътки греяно вино човек може да се загледа в местните специалитети (вино, сладкиши, сирена, печива, гъби), коледни украси, осветените старинни къщи с видими греди, да срещне Дядо Коледа и дори св. Никола (ако е имал щастието, като нас, да бъде там навръх Никулден).

Wednesday, 15 December 2010

Крем супа от карфиол с къри и шафран/Velouté de chou-fleur au curry et safran


Май досега не съм споделяла тук слабостта, която питая към Гордън Рамзи – английски майстор-готвач, чийто ресторанти са наградени общо с 12 звезди от гида „Мишлен”. Харесвам стила и кухнята му изключително много и когато мога, гледам някои от телевизионните му предавания. Имам две негови готварски книги (засега..., лол!), от които приготвям понякога рецепти.

Friday, 10 December 2010

„Смърт от шоколад”/”Mort par le chocolat”


Преди две седмици Камбанката ни навърши шест години. На въпроса каква торта иска за събитието, първият отговор беше „Торта „Дъга” като миналата година”. Тъй като не знаех дали ще имам времето, уменията и търпението да докарам нещо подобно на кокосово-многоцветното разкошество на Ирина, попитах за алтернативно желание. Отговорът беше „Шоколадова! Ама много шоколадова!”. Няма проблем, имах рецепта в запас : „Death By Chocolate” („Смърт от шоколад”), торта без грам брашно, но с поне половин килограм шоколад вътре. Оказа се, че рецептата е горе-долу толкова времеемка, колкото и тортата „Дъга”, ако не и повече, лол! Приготвя се в продължение на два дни и изисква поне двучасово охлаждане в хладилник преди сервиране. Така че, не е от типа торти, които се приготвят набързо за гости на следобедно кафе. 

Wednesday, 8 December 2010

Маслените бисквитки на Елен/Les sablés d’Hélène


… Coloured by Technicolor

Колежката ми Елен е извор на страхотни рецепти за дребни сладки. Именно от нея взех рецептата за мадлени преди време. Днес е наред още една рецепта, която Елен има от своята баба – маслени бисквитки (sablés). В оригиналната рецепта бисквитките са безцветни и кръгли. Аз избрах да ги ароматизирам с вода от портокалов цвят и да ги оцветя (макар и доста силно, не прецених количеството, търсех пастелни цветове, лол!), но може да използвате и други аромати, например, ванилия или лимон и да ги оставите безцветни. Основната тънкост при работата с маслено тесто е, че трябва да се работи бързо и на студено, за да не залепва тестото.

Wednesday, 1 December 2010

Мус с кисело мляко, бял шоколад и зелен чай/Mousse au yaourt, chocolat blanc et thé vert matcha


Обещах няколко рецепти с чай матча, ето поредната. Трябваше ми лек десерт за гости и този се оказа наистина добра комбинация.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...