Thursday, 25 November 2010

Чийзкейк с манго / Cheesecake à la mangue


С ужас установих, че от лятото насам не съм правила чийзкейк! Какъв пропуск! Трябваше да наваксам по най-бързия начин. Тъй като не обичам зимата (освен периода по Коледа) с късите дни и ранното стъмване, реших да направя един слънчев чийзкейк. Спрях се на един от предпочитаните ми плодове – мангото.

Tuesday, 23 November 2010

Macaroni and Cheese

... или домашните „жабешки бутчета по провансалски” бизнес класа


Когато бях в гимназията, в ръцете ми попадна книгата "Как да бъдеш чужденец" на Джордж Майкс (или по-правилното произнишение – Микеш) - унгарски журналист, установил се в Англия след края на Втората Световна война. Книгата е написана през 1946 година и в нея авторът описва различни страни на английските нрави и бит, с които се сблъсква при първите си стъпки на английска земя. Всички глави започват с "На континета така и така, в Англия - еди как си". Главата за храната гласи следното:  "На контитента хората имат храна. В Англия знаят как да се държат на масата". 

Слънчева награда

Не бях обръщала внимание на блога си близо десетина дни, покрай приключването на един проект в службата. Ежедневното десетчасово взиране в екрана изискваше своето и в края на деня не исках и да видя компютър. Ето защо останах изключително приятно изненадана, когато влизайки да наваксам пропуснатото и да проверя какво са сготвили „колежките” (лол!) видях че не една, ами три мои много любими блогърки са ми отредили награда!

Пепи (Храна за мойте канибали), Ина (Ossigeno), Мира (Малки неща), благодаря ви от сърце!


От своя страна, аз трябва да предам наградата на 12 блога, но тъй като повечето от автор(к)ите, на които бих искала да я предам, вече я имат, ще се огранича със следните, които са също толкова слънчеви и където с удоволствие се отбивам:

Дина (Coffee Break)
Дани (Cooks-and-Bakes)

Saturday, 13 November 2010

Макарони с чай матча и лимон/Macarons au thé matcha et citron


Това лято се престраших (крайно време беше, лол!) да си закупя една кутийка със зелен чай матча. Затова е възможно от време на време да публикувам рецепти на базата на тази светлозелена пудра със специфичен вкус. Идеята за комбинацията на зелен чай и лимон взех от рулото на Йоли. Чаят е в черупките, а ганашът с лимон – от книгата на Пиер Ерме « Macaron ». Според ПП това е най-сполучливата комбинация, която съм правила досега!

Wednesday, 10 November 2010

Пюре от тиква с песто/Purée de potiron au pesto


Включвам се в оранжево-тиквената вълна с още една рецепта. Този път идваща отвъд Атлантика. Видях я в едно предаване на Джада ди Лаурентис, майстор-готвач и една от най-популярните водещи на Food Network TV (и внучка на известния филмов продуцент). Рецептата е изключително лесна, а и е малко по-различна от традиционния тип гарнитура.

Sunday, 7 November 2010

Пълнозърнеста кростата с тиквички/Galette aux courgettes et chèvre frais


Знам, че е по-скоро сезонът на тиквите, а не на тиквичките. Все пак реших да споделя една рецепта, която направих преди около 2 седмици, по време на краткото и слънчево циганско лято. Оригиналната рецепта е с рикота, но аз използвах прясно кремообразно козе сирене, за което мисля, че доста си върви с тиквички.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...