Sunday, 31 October 2010

Шоколадов сладкиш с кестенов крем/Gâteau au chocolat et crème de marrons


Обикновено за събуждане с кафето гледам сутрешния блок на Франс 2, „Télématin”  („Телесутрин”). Той представлява кратки новини плюс времето на всеки половин час, а межди тях около петминутни рубрики на различни теми – здраве, кино, видео, нови технологии, книги, изложби, репортажи от съседни страни, спорт, преглед на печата и, разбира се, кулинария. Та, една съботна сутрин, в рубриката за готварство водещата Карин Тесандие приготви два лесни шоколадови сладкиша. Единият от тях ми допадна особено – влажен и мек сладкиш с шоколад и крем от кестени. Наскоро го приготвях за едно събиране с колежки и трохичка не остана. 


Thursday, 28 October 2010

Пълнена тиква / Potimarron farci


Открих сезона на тиквите! С една дребна, кръгла и леко водниста оранжева тиква. Първоначално я бях купила за супа или ризото, но видях лепнато листче с рецепта за пълнена тиква, точно до лепенката с етикета. Изоставих идеята за супа и пробвах да я напълня.

Saturday, 23 October 2010

Шоколадов десерт с вишни/Crème au chocolat et griottes


... или Честит НЕрожден ден

Преди около 3 години отворих тема с „любими” рецепти в готварския подфорум на БГ-Мамма, основно насочени към френската кухня. Не за друго, а защото ми беше леко омръзнало да срещам рецепти в нета за сос Бешамел с олио, дафинов лист и кисело мляко. Не че съм от най-изявените пуристи, но с някои неща шега не бива, лол! Известно време след това Пепика отвори тема, в която потребителките можеха да пускат снимки на ястията, приготвяни ежедневно вкъщи, тип „менюто днес в снимки”. По онова време бях улисана в ремонти и преместване в ново жилище и следях темите, без да публикувам. Престраших се да пусна едни ужасни от сегашната ми гледна точка снимки на говеждо по бургундски едва в 17-18 тема, лол! Горе-долу по същото време се сдобих и с що-годе прилична, макар и миниатюрна кухня и открих света на кулинарните блогове. 

Thursday, 14 October 2010

Седмицата на вкуса / La semaine du gout

Напоследък нямам много време да гледам телевизия или да следя новините. Затова за малко да изпусна да ви разкажа за Седмицата на вкуса (La semaine du gout), която тече в момента – от 11 до 17 октомври. Добре, че прочетох прекрасния пост на Беа в блога La Tartine Gourmande, за да се подсетя.

Wednesday, 13 October 2010

Кръмпетс / Crumpets


„ – Проститутчици! Доналд, виж, имаме проститутчици за чая!
-  Питчици, поправи го Доналд.
- Това са кифлички – каза майка.”
Този доста ексцентричен диалог се развива в книгата на Джералд Даръл „Птици, животни и роднини”, описваща детските му години, прекарани на остров Корфу. С преводаческата бележка под линия, че става въпрос съответно за „strumpets”,  „crumpets”  и „scones”. Предполагам, няма нужда да представям английския зоолог, природозащтник и писател Джералд Даръл. Баща ми, който е неосъществен биолог по душа, беше купил навремето всички негови книги. Именно на книгите на Даръл дължа до голяма степен избора си на професия по-късно. Четях и препрочитах в захлас разказите му за Корфу, пътешествията в аржентинската папма на лов за броненосци или из африканския контитент в търсене на колобуси. По-късно научих, че със средствата спечелени от книгите и филмите си, е основал зоологическа градина за защитени видове, в която животните да се разхождат почти на свобода на остров с екзотичното име „Джърси”. Детското ми въображение не можеше да си представи такъв тип зоопарк.

Thursday, 7 October 2010

Питка с печени зеленчуци/Pain aux légumes grillés


Тази идея я видях в един епизод от предаването на Джейми Оливър „Jamies Kitchen”. За съжаление, обаче, показаха само как приготвя тези питки, но не дадоха рецептата.А мен ме заинтересува. Питах и чичо Гугъл, но дори и той не успя да помогне в случая. Няма страшно, ще импровизирам! За основа използвах рецептата за хляб от сайта на Джейми Оливър, в която замених част от брашното с грис. И тъй като тук много трудно се сдобивам с печени тиквички, чушки и патладжани, за плънката ползвах един заамразен микс от тиквички и патладжани на грил, към които добавих печени чушки.

Monday, 4 October 2010

На гости / En visite

Днес съм на гости. В стилния и интересен блог LaMartinia, който е едно от местата, в които винаги се отбивам с удволствие. С Мария се „запознахме” виртуално покрай кулинарията в един известен български форум, където ми направи впечатление с красивите си снимки и вкусните предложения. Още си спомням как в захлас съзерцавах нейния вариант на говеждо по бургундски.
Затова се почувствах много поласкана, когато ме покани да разкажа малко повече за една от любимите ми кухни - индийската в нейния блог. Отзовах се с огромно удоволствие. 
Благодаря ти, Мария!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...