Monday, 30 August 2010

Капучино с нектарини и шам-фъстък / Cappuccino de nectarines au pistache


Една рецепта за нещо средно между питие и десерт, която не успях да пусна преди да замина в отпуска. Вече се върнах и докато напиша впечатленията от пътуването, ви предлагам нещо за оползотворяване на някоя и друга нектарина (или праскова). Изненадващо добра комбинация от нектарини и вода с аромат от портокалов цвят.

Saturday, 14 August 2010

On the road again

Най-накрая дочаках заслужените ми с труд и пот на челото (по-скоро с пръстите на клавиатурата и мишката) 2 седмици отпуска. След малко поемам по пътя към село, където ме чакат ПП и Камбанката, да събера слънце и да наваксам със съня. И с разходките, и със снимките... Изобщо как ще ми стигнат само 10 дни?!
И понеже смятам да ви досадя и да разкажа за ваканцията като се върна, ето един малък жокер за една от следващите публикации през септември.

Ирландски палачинки с айрян/Pancakes irlandais au babeurre


Забелязала съм, че във всички американски сериали винаги в някоя от сериите, действието се развива на закуска, в която присъстват задължителните американски палачинки (пенкейкс, по нашенски, лол!). Години по-късно, когато открих интернет и се научих да готвя (горе-долу в такава последователност), намерих и пробвах доста рецепти за тях. Признавам, дори повече ми харесвато от тънките – правят се по-бързо и по-малко им висиш над печката, тъкмо като за мързели като мен! Преди известно време намерих и ирландския им вариант  – с buttermilk (което най-често съм го срещала преведено като „мътеница”).  Но все не ми оставаше време да пусна рецептата в блога. Тъй като е отпускарско време и почти не готвя, използвам случая да наваксам с няколко рецепти от списъка за публикуване. А за палачинките ме подсети наскоро и Даниела с чудесната рецепта в нейния блог. 

Friday, 13 August 2010

Наан / Naan

 Наан, печен на тиган / Naan cuit à la poêle

Преди време бях пуснала рецепта за индийския хляб наан в поевропейчения вариант с топено сирене. Тъй като тънкостта е основно при печенето и наличието (по-скоро липсата) на традиционната фурна „тандуур”, малко по-късно пробвах два сравнителни начина на печене – на фурна и тиган. Определено наанът опечен на горещ тиган се доблежава повече до вкуса на истинските. Смених и рецептата – пробвах тази от блога « Dinner With Julie » , която е по-скоро празничният вариант на обикновената рецепта, защото  е с яйце и мляко, вместо само с вода.

Tuesday, 10 August 2010

Печени кайсии с лавандула / Gratin d’abricots à la lavande


По време на сезона на кайсиите реших да изляза от редовните сладкиши и да опитам някоя нова рецепта. По принцип предпочитам кайсиите в натурален вид, неподложени на термична обработка, но от време на време се прежалвам и приготвям някой десерт. Долната рецепта е от сп. «Cuisine et Vins de France» (извънреден летен брой, 2010). Рецептата е за индивидуални порции, но ще стане и в една по-голяма тава, ако нямате подходящи индивидуални съдове. Лавандуловият цвят може да се замени със смлени бадеми.

Sunday, 8 August 2010

Лимонада с манго / Limonade à la mangue


Трябваше да оползотворя и второто манго, което имах в наличност. Тъй като е лятно време, помислих за нещо разхлаждащо и не много трудоемко. Идеята за лимонада с манго е от блога Joylicious, но рецептата я промених, тъй като количеството захар в оригинала ми се видя неприлично много. Приготвянето ми отне 10 минути, охладждането - около за час и можах да седна на терасата под чадъра с чаша в едната ръка, книжка в другата и да тръпна в очакване за пореден път дали Елизабет и Мистър Дарси ще се оженят. За щастие отново го направиха!

Saturday, 7 August 2010

Ласи с манго и шафран / Lassi à la mangue et au safran


Лека и разхлаждаща плодова напитка – индийският вариант на млечния шейк. Идеята за шафрана я взех от блога Streelus Tasty Travels, но може и да го пропуснете. Използвах и обезмаслено прясно и кисело мляко, за „олекотяване”.

Friday, 6 August 2010

Висша мода и японски сладкиши / Haute couture et pâtisseries japonaises

„Шанел даде свобода на жените. Ив Сен Лоран им даде власт” – Пиер Берже – 
Първият смокинг на Ив Сен Лоран - през 1966 и 2002 (по време на последното дефиле) © DR Fondation Pierre Bergé-Yves Saint Laurent
«Chanel a donné la liberté aux femmes. Yves Saint Laurent leur a donné le pouvoir » - Pierre Bergé 
Le premier smoking de Yves Saint Laurent en 1966 et 2002 lors du dernier défilé - © DR Fondation Pierre Bergé-Yves Saint Laurent

(Първо бих искала да направя няколко пояснения под линия... всъщност над линия. Предварително се извинявам за качеството на снимките в поста. Причината е, че ПП и Камбанката заминаха на село при баба и отнесоха със себе си „фотоапарата за възрастни”. Аз се оказах сама вкъщи със старата сапунерка. Горката, толкова е вече технически изостанала, че в момента има смартфони с апарати, чиято разделителна спобособност е двойно по-висока. На всичкото отгоре, не само, че почти съм забравила как се снима с нея, но по време на митарствата ми из Париж, батерията падна почти в началото. Аз предвидливо бях заредила резервната и също толкова непредвидливо, я бях забравила вкъщи. Има дни, в които боговете не снимките ме изоставят напълно... А сега по същество).

Monday, 2 August 2010

Провансалски тиан с козе сирене / Tian provençal au chèvre frais


Когато бях малка, никак не обичах патладжани. Кьополу, пържени патладжани, имамбаялда – не исках и да ги погледна. Пораснах и ти преоткрих. И започнах да ги изпробвам в най-различни рецепти. Тиан е провансалско ястие, най-често състоящо се от зеленчуци, печени в пръстен съд (тиан) дълго време на бавен огън. Дълго време са го пекли в изстиващите фурни на хлебарите. Тианът води началото си от една област-държава (Comtat Venaissin) на север от Авиньон, която дълго време е била папски анклав на територията на френското кралство.  По-късно навлиза в провансалската кухня. Най-популярният вид е със зеленчуци, но търсейки рецепта, установих, че може да има още и с риба, месо, сирене или сладки.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...