Tuesday, 27 July 2010

Le Tour de France 2010


Сигурно сте чували за Тур дьо Франс (велосипедната обиколка на Франция). През последните години нашумя основно с допинг-скандалите около състезателите. Тази година, за мое най-голямо учудване, мина без дори една положителна проба (май). Не съм запалена колоездачка, нито се интересувам особено от спорт (освен от фигурно пързаляне), но тази година имах основателна причина да се заинтересувам от него. Последният етап на тура (този, който свършва на Шанз-Елизе) тръгваше от нашия град в неделя. Градът ни цяла година живееше с нагласата за организирането му, а в самия ден беше блокиран за коли. Какво удоволствие е да се събудиш в неделя и под прозорците ти да пеят птички вместо камиони!
Не можех да пропусна да отразя това вълнуващо събитие, затова подбрах Камбанката и отидохме да погледаме какво точно се случва покрай тура. Снимките следват.

Saturday, 24 July 2010

Чийзкейк с череши и маскарпоне / Cheesecake au cerises et mascarpone


Беше отново време за чийзкейк. Още повече, че сезонът на черешите беше в разгара си. Сега е моментът да си призная, че не знаех, че популярната френска песен „Времето на черешите” («Le temps de cerises»), написана през 1866 г. – тук в изпълнението на Силви Вартан – е изключително свързана с Парижката Комуна от 1871г. Човек се учи, докато е жив!

Награда / Prix

Днес с голямо закъснение и удоволствие видях, че Федора ми е посветила награда.
Благодаря ти много за вниманието и приятелския жест! Много, много ме зарадва!

От своя страна предавам с радост наградата на:
Мария
Милена
Дани
Краси



Je viens de m'aperceveoir que Fedora m'avait attribué un prix. Merci beaucoup, Fedora, pour l'attention et ce geste amical! Cela m'a fait énormement de plaisir.
A mon tour, je transmets ces pris à des blogs que j'apprécie beaucoup (tous en bulgare):
LaMartinia
Sweet Kingdom
Musique pour le temps libre
Magie et amour

Thursday, 22 July 2010

Кулебяка със сьомга / Koulibiac de saumon


Рецептата я видях пак от едно кулинарно предаване на Гонтран Шерие (същият, който ме научи да правя кроасани). Записах си рецептата, защото ми се видя интересна. Около месец по-късно го видях предложен в стола на работа. И това ако не е съвпадение! За 12 години във Франция не бях срещала кулибяк, а ето че попадам на един малко след като съм намерила рецептата! Вече си беше живо подстрекателство!   

Monday, 19 July 2010

Молекулярна гастрономия I / Gastronomie moléculaire I

Синьо-бяло-червено или коксосов крем със спагети от кюрасо


Преди време споделих, че съм бивш имунолог, на когото от време на време липсва лабораторната работа. Всъщност, дадох си сметка, че започнах да готвя сериозно преди около 4 години, точно след като си смених професията и преминах изцяло от лабораторните мишки на компютърните. Един вид замених епруветките с тенджери, лол! Затова днес ще ви разкажа малко за молекулярната гастрономия.

Saturday, 10 July 2010

Ягодов сладкиш II / Strawberry shortcake


Тъй като сезонът на ягодите продължаваше, пък и след като направих френския вариант на името на Ягодов сладкиш, повече от справедливо беше да направя и оригиналния  - маслени бисквитки със сметана и ягоди, или така наречените Strawberry shortcakes.

Friday, 9 July 2010

Ягодов сладкиш I / Charlotte aux fraises

Ягодова шарлота


Ягодов сладкиш” е една от предпочитаните анимационни героини на Камбанката.  На мен не ми е сред любимките, защото филмчето ми се струва на моменти преливащо от твърде много добри чувства. Нека не бъда разбрана погрешно, не съм привърженик на идеята да пусна петгодишната си дъщеря да гледа хоръри и трилъри, но „световната шампионка по приятелство” (както рекламират филмчетата тук) на моменти ми идва прекалено. Но може би с възрастта съм забравила как да бъда дете и да живея в един прекрасен и защитен свят, какъвто се опитвам да осигуря на дъщеря ми. Както и да е, важното е, че на Камбанката й харесва.
Във Франция Ягодов сладкиш се казва ”Ягодова шарлота”. Тъй като е сезонът на ягодите (или, поне беше, когато правих рецептата, лол!), реших да направя една ягодова шарлота, тъкмо и да прилъжа любимата си дъщеря (която по принцип отказва сурови плозове и зеленчуци) да хапне поне малко „живи” ягоди.

Sunday, 4 July 2010

Макарони с липа и лайм / Macarons au tilleul et citron vert


В нашият град има около 22 000 жители и сигурно поне толкова липи! Добре леко преувеличавам за количеството липи, но със сигурност са много, лол!  Можете да си представите какъв аромат се носи тези дни във въздуха.
Имах разделени белтъци във фризера и исках да пробвам дали стават на макарони. Затова се замислих дали не мога да включа малко липов цвят в крема. За зла беда, липите в града ги подкастрят редовно и дори с подскоци и моите метър и седемдесет не можех да стигна най-ниските клони да си набера липов цвят. Затова трябваше да мина на вариант Б – да използвам липов чай на пакетчета (на Липтън – с липа и лимон). Другото последствие от неспособността ми да стигна липовите клони беше, че нямах цветове за аранжировката на снимките! Това вече беше драматично! След като направих макароните и първата доза снимки, успях все пак да намеря едно дърво, натежало от цвят и лепкав сок, точно срещу работата ми, откъдето с протягане успях да откъсна 4-5 цветчета. Които са на снимката!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...