Friday, 10 December 2010

„Смърт от шоколад”/”Mort par le chocolat”


Преди две седмици Камбанката ни навърши шест години. На въпроса каква торта иска за събитието, първият отговор беше „Торта „Дъга” като миналата година”. Тъй като не знаех дали ще имам времето, уменията и търпението да докарам нещо подобно на кокосово-многоцветното разкошество на Ирина, попитах за алтернативно желание. Отговорът беше „Шоколадова! Ама много шоколадова!”. Няма проблем, имах рецепта в запас : „Death By Chocolate” („Смърт от шоколад”), торта без грам брашно, но с поне половин килограм шоколад вътре. Оказа се, че рецептата е горе-долу толкова времеемка, колкото и тортата „Дъга”, ако не и повече, лол! Приготвя се в продължение на два дни и изисква поне двучасово охлаждане в хладилник преди сервиране. Така че, не е от типа торти, които се приготвят набързо за гости на следобедно кафе. 

Ако имате търпение, няколко плочки шоколад в шкафа и сте заклет шокохолик като мен, запрятайте ръкави! Противно на очакванията ми, тортата се оказа не много сладка. А самата тя се топи в устата!

Продукти:
(рецептата е адаптирана от блога "Lifeflix", 1 чаша = 250 мл)
За блата:
228 г черен шоколад (64% съдържание на какао)
114 г масло
5 яйца
½ чаша + 1 с.л. тръстикова захар
1 ч.л. ванилов екстракт
1 с.л. шоколадов ликьор

За шоколадовия крем:
½ чаша пълномаслена течна сметана
228 г черен шоколад (52 % съдържание на какао)

За шоколадовия ганаш за покриване:
228 г черен шоколад (52 % съдържание на какао)
1 чаша нискомаслена течна сметана

За шоколадовите фигури за украса:
50 г черен шоколад (52 % съдържание на какао)
Златиста сладкарска боя

1 (или 2) ден предварително:
Приготвяне на блата:
Жълтъците се разделят от белтъците. Правоъгълна тавичка с размери 20х30 см (или близки до тези) се намазва с масло, покрива се напълно с пекарска хартия и хартията също се намазва с масло. Шоколадът се натрошава на ситно и се разтапя внимателно на водна баня. Прибавя се маслото и се разбърква, докато се разтопи изцяло и сместа стане гладка и лъскава.  Жълтъците се разбиват с миксер с половината от захарта докато побелеят и увеличат три пъти обема си.
Фурната се загрява на 150 градуса.
Белтъците се разбиват отделно с щипка сол, като постепенно се добавя втората половина от захарта до получаване на лъскав стегнат сняг. Разтопените шоколад и масло се добавят на три пъти към разбитите на крем жълтъци и се разбърква добре. Ароматизира се с ванилията и шоколадовия ликьор. Разбитите на снят белтъци се прибавят на три пъти, като се разбърква внимателно, за да не спадне снега. Получава се светлокафяв пухкав и доста гъст крем. Полученият крем се изсипва в покритата с намаслена хартия тавичка, заравнява се със шпатулата. Блатът се пече в продължение на 20-25 минути на 150 градуса, или докато забодена в средата клечка излезе с няколко влажни трохички по нея. Оставя се да изстине в тавата. Изважда се много внимателно (блатът е доста тежък и лесно се чупи, дори и само от тежестта си) и се оставя да изстине напълно. Аз го прехвърлих върху голяма табла, покрита с пекарска хартия. Изстиналият блат се завива се добре в прозрачно домакинско фолио и се охлажда няколко часа (или 1 нощ в хладилник).
Приготвяне на шоколадовия крем:
Шоколадът се натрошава на ситно в купа. Течната сметана се загрява в тенджерка на слаб огън, но без да завира. Точно преди да заври, се отдръпва от огъня и се добавя към натрошения шоколад. Оставя се да престои около половин минута и се разбърква бавно със шпатула, докато целият шоколад се разтопи и се получи еднороден гладък крем. Кремът се покрива с домакинсо фолио (фолиото да допира повърхността) и се оставя да престои 1 нощ на стайна температура (не в хладилник!).

В самия ден (или 1 ден по-рано):
Довършване на шоколадовия крем:  
Приготвения от предния ден крем се разбива за няколко минути с електрически миксер, докато изсветлее на цвят и увеличи обема си. Получава се нещо средно между мус и крем.
Сглобяване на тортата: 
Охладеният блат се разрязва на 3 равни по големина парчета (при мен се получиха правоъгълници с размер 22х11 см). Първият се отделя внимателно и се прехвърля върху поставката, където ще се сглобява тортата (аз ползвах дъска за рязане, обвита в прозрачно домакинско фолио). Покрива се с половината от шоколадовия крем. Отгоре се поставя внимателно второто парче блат и се намазва с остатъка от крема. Отгоре се поставя третия блат. Ръбовете се заглаждат или изрязват. Тортата се прибира за около час в хладилника.
Приготвяне на ганаша: 
Шоколадът се натрошава на ситно в купа. Течната сметана се загрява в тенджерка на слаб огън, но без да завира. Точно преди да заври, се отдръпва от огъня и се добавя към натрошения шоколад. Оставя се да престои около половин минута и се разбърква бавно със шпатула, докато целият шоколад се разтопи и се получи еднороден гладък ганаш. Около ½ чаша от ганаша се отделя и се прибира в хладилника за около 30 минути. Остатъка от ганаша се покрива с домакинско фолио и се оставя на стайна температура.
Приготвяне на фигурите са украса: 
Тава или поднос се покриват с пекарска хартия. Шоколадът се разтапя внимателно на водна баня. Прехвърля се във фуния от пекарска хартия или плик за шприцоване. Отрязва се съвсем малък отвор и с разтопения шоколад се рисуват желаните фигури върху покритата с пекарска хартия тава (поднос). Аз реших да направя звезди. За целта очертах контурите с молив върху пекарската хартия (ползвах формички за сладки) и после я обърнах, така хем виждах очертанията, хем шоколадът не беще в контакт с остатъците от графита. Нарисуваните фигури се оставят да се стегнат в хладилника.
Покриване и украсяване на тортата: 
Охладената торта се покрива с охладения ганаш (този, който предварително сме прибрали в хладилника). По този начин редкият ганаш, останал на стайна температура ще се втвърди по-бързо. След това с голяма лъжица (или на много тънка струйка директно от купата) се изсипва ганашът със стайна температура, започвайки от краищата, като се опитвате да залеете и стените на тортата (в блога с оригиналната рецепта има много хубави снимки от процеса стъпка по стъпка). Когато стените и краищата са покрити изцяло, малко ганаш се изсипва в средата и се разпределя със шпатула равномерно по цялата повърхност. Тортата се прибира отново в хладилник за около 15-20 минути, за да стегне ганашът и се украсява с шокладовите фигури (или друга украса по желание). Аз нанесох със суха четка малко златиста прахообразна сладкарска боя върху част от звездите, а другите ги оставих с естествения шоколадов цвят. „Галактиките” по повърхността направих по почина на Ивейн „Ти дръж, пък аз ще духам златното” (с тази разлика, че аз и държах, и духах златното, лол!). Готовата торта се прехвърля много внимателно върху платото за сервиране.
Украсената торта се охлажда поне за 2 часа (или една нощ) в хладилника преди консумация.

Il y a deux semaines, notre Clochette a eu 6 ans. Quand je lui ai demandé quel gâteau elle voulait pour son anniversaire, elle a dit : «Le gâteau Arc-en-ciel, comme l’année dernière !» (pour la petite histoire, le gâteau arc-en-ciel consiste en 7 génoises de 7 couleurs de l’arc-en-ciel, avec une crème blanche entre elles et autour du gâteau. Résultat «Waouuuuh » garanti, lol !). Comme je n’étais pas sure d'avoir le temps, la patience et l’habileté d’en faire un correctement, je lui ai demandé de trouver une alternative. La réponse était «Un gâteau au chocolat, mais avec beaucoup de chocolat !». C’est une demande que je pouvais effectuer sans problème. De plus, j’avais une idée de recette : le gâteau «Death by Chocolate» («Mort par le chocolat»). C’est un gâteau sans farine, mais avec au moins un demi-kilo de chocolat dedans ! Il s’est avéré que la recette demandait au moins autant de temps (voire plus) que le gâteau Arc-en-ciel, lol ! Ca se prépare pendant 2 jours et demande une réfrigération pendant au moins 2 heures avant dégustation. Donc, ce n’est pas le gâteau qu’on fait à la va-vite parce que des amis débarquent à l’improviste pour le café. Si vous êtes un(e) chocoholique invétéré(e) comme moi et avez de la patience et quelques plaquettes de chocolat dans le placard, retroussez vos manches ! Contrairement à mes attentes, le gâteau n’était pas si sucré. Et il fond tout seul dans la bouche !

Ingrédients :
(Recette adaptée du blog «Lifelix», 1 tasse = 250 ml)
Pour la base au chocolat :
228 g de chocolat noir (64% de cacao)
114 g de beurre doux
5 œufs
½ tasse + 1 càs de sucre de canne
1 càc d’extrait de vanille
1 càs de liqueur de chocolat

Pour la crème au chocolat :
½ tasse de crème liquide
228 g de chocolat noir (54% de cacao)

Pour la ganache au chocolat (pour la couverture) :
1 tasse de crème liquide
228 g de chocolat noir (54% de cacao)

Pour les décorations en chocolat (optionnel) :
50 g de chocolat noir (54% de cacao)
Colorant alimentaire doré (en poudre)

La veille (ou 2 jours auparavant) :
Préparation de la base au chocolat :
Séparer les blancs des jaunes. Beurrer généreusement un plat rectangulaire et pas très profond de 20x30 cm (ou dimensions proches), le couvrir de papier sulfurisé et beurrer le papier sulfurisé aussi. Concasser le chocolat et le faire fondre doucement au bain-marie. Ajouter le beurre et laisser fondre. Mélanger bien afin d’obtenir une masse lisse et brillante. Dans un saladier, faire blanchir les jaunes d’œufs avec la moitié du sucre au mixeur électrique jusqu’à ce qu’ils triplent de volume.
Préchauffer le four à 150°C.
Dans un bol commencer à monter les blancs en neige avec une pincée de sel. Ajouter doucement l’autre moitié de sucre et continuer à monter les blancs pour obtenir une neige ferme, bien lisse et brillante. Ajouter le mélange de beurre et chocolat fondu en trois fois aux jaunes d'œufs blanchis et bien mélanger. Ajouter la liqueur de chocolat et l’extrait de vanille. Incorporer les blancs en neige, toujours en trois fois, en mélangeant doucement entre chaque étape afin que la neige ne retombe pas. A la fin, on obtient une crème de couleur marron claire et bien dense. Verser la crème dans le plat beurré et étaler à l’aide d’une spatule. Enfourner pendant 20-25 minutes à 150°C ou jusqu’à ce qu’une pique en bois insérée au milieu ressorte avec quelques miettes humides. Laisser refroidir complètement dans le plat. Sortir du plat avec beaucoup de précautions : la pâte est très dense et lourde et peut se casser sous son propre poids. Je l’ai mise sur un plateau couvert de papier sulfurisé. Laisser refroidir complètement avant de l’envelopper dans du film alimentaire et laisser au frigo pendant quelques heures ou une nuit.
Préparer  la crème au chocolat :
Concasser le chocolat dans un saladier. Faire chauffer la crème liquide dans une casserole à feu doux, sans la faire bouillir. Dès l'ébullition, retirer la casserole du feu et verser la crème chaude sur le chocolat. Laisser pendant une 30aine de secondes et commencer à mélanger avec une spatule. Le chocolat fond progressivement et l'on obtient une crème lisse et homogène. Couvrir au contact avec un film alimentaire et laisser à température ambiante pendant une nuit (ne pas mettre au frigo).

Le jour J (ou la veille)
Terminer la crème au chocolat : 
Battre la crème préparée la veille avec un mixeur électrique pendant quelques minutes jusqu’à ce qu’elle s'éclaircisse et double presque de volume. On obtient ainsi une consistance entre la mousse et la crème.
Confection du gâteau : 
Sortir la base au chocolat préparée la veille et la découper en 3 parts égales (22x11 cm). Prendre la première part et la déposer doucement sur la surface de montage du gâteau (j’ai utilisé une planche à découper couverte de film alimentaire). Couvrir la base de la moitié de la crème au chocolat. Mettre la deuxième partie de la base dessus et étaler la deuxième moitié de crème. Finir par la troisième partie de la base au chocolat. Egaliser les bords à l’aide d’un couteau aiguisé. Mettre le gâteau monté pendant 1 heure au frigo.
Préparer la ganache au chocolat : 
Concasser le chocolat  dans un saladier. Faire chauffer la crème liquide dans une casserole à feu doux, sans la faire bouillir. Dès l'ébullition, retirer la casserole du feu et verser la crème chaude sur le chocolat. Laisser pendant une 30aine de secondes et commencer à mélanger avec une spatule. Le chocolat fond progressivement et l'on obtient une crème lisse et homogène. Mettre environ ½ tasse de ganache de coté et la laisser au frigo. Couvrir le reste de ganache avec du film alimentaire et laisser à température ambiante.
Préparer la décoration (optionnelle) : 
Couvrir un plat ou un plateau de papier sulfurisé. Faire fondre le chocolat au bain-marie. Transférer le chocolat fondu dans une poche à douille avec une ouverture très fine (ou une poche faite en papier sulfurisé). Dessiner les décorations sur la feuille de papier sulfurisé. J’ai voulu faire des étoiles. Pour cela, j’ai tracé les contours au crayon sur la feuille de papier, j’ai retourné la feuille et tracé les contours au chocolat fondu. Laisser les décorations ainsi dessinées au frigo pour que le chocolat durcisse.
Finition du gâteau : 
Sortir la ganache et le gâteau  refroidis du frigo. Etaler la ganache refroidi sur toute la surface et les cotés du gâteau. Comme cela, la ganache semi-liquide, restée à température ambiante se refroidira plus rapidement au contact. Avec une spatule ou en filet très fin, verser le reste de la ganache (celle à température ambiante, vous arrivez à suivre là ?) pour qu’elle couvre tout le gâteau, en commençant par les bords (pour des photos pas-à-pas, vous pouvez consulter la recette originale). Quand le gâteau est entièrement recouvert de ganache, le laisser encore au frigo pendant 15-20 minutes pour que la ganache prenne. Décorer le gâteau avec les décorations au chocolat et saupoudrer de colorant alimentaire doré. J’ai aussi couvert une partie des étoiles avec le colorant doré à l’aide d’un pinceau sec. Transférer le gâteau sur le plat de service avec beaucoup d’attention.
Laisser le gâteau fini refroidir pendant au moins 2h (ou toute une nuit) au frigo avant dégustation.

13 comments:

pep-4o said...

Това шоколадово вълшебство наистина си струва дългото правене.
Страхотно е, Мирка!
Така ще си остана с очите пълни, ръце празни - нямам търпение да го обикалям толкова дълго (но ако ме почерпят - ще хапна с удоволствие)

Ивейн said...

Искам го това парченче! Това май е моята торта! Още търся идеално подхождащия ми вкус и текстура... Изглежда...неустоимо!
На Камбанката желая здраве, късмет и всичко най-добро!
Златното :) много добре стои на шоколада.
Поздрави!

Маги said...

За камбанка здраве, успехи и много много весели игри! А за Маги ако може поне 2 парчета торта! Тази торта ми е една от любимите, но никога не съм я правила! Справила си се страхотно!
Поздрави

Milena said...

Сега вече говорим на един и същи език :-) Нищо по- велико няма от шоколад и неговите производни :-)
Великолепна торта, както като вкусови качества, така и като презентация!
Да ви е жива и здрава Камбанката! Да се радва на безгрижно и щастливо детство!

Весел уикенд :-)

Dani said...

Мира, да е жива и здрава Камбанката, а и мама,
за да прави тези разкошотии :)
Май и аз като Пепчо ще прескоча да си взема!
Поздрави и спорни предпразнични дни!

Nanita said...

Здраве и късмет за малката Камбанка,мама и тате!Тортата е умопомрачителна!Изглежда шокозашеметяващо и определено ще наруши съня ми довечера!
Топъл и уютен уикенд!

lois said...

Аауууу, наистина смъртоносно изглежда! Аз, като един виден шокохолик, който би трябвало хич и да не хапва даже, вече си мисля как да я прекроя, че да направя мъъъъничка тортичка - хем да я опитам, хем да не изям половин килограм шоколад (че и не малко сметана, като гледам...)
Леле как ме подпали!
И да ти е жива и здрава рожденичката, много късмет да има и да е много щастлива!

Stefania said...

Molto brava è carinissimo il tuo blog, ciao

Anonymous said...

Честито на вече голямата Камбанка, Мира, както и на теб! Много хубава торта си сътворила. Мечта за любителите на шоколада. Поздрави и хубави предпразнични дни!

fedora said...

Честит рожден ден на малката :) Определено знае какво да си поиска :)))
Прекрасно изглежда, домашните ще я харесат много, с толкова шоколад вътре, как да не я харесат?! :))

Поздрави!

Mira said...

Момичета, благодаря на всички за пожеланията за Камбанката :) и за похвалите за тортата! Трогнахте ме!
Ивейн, тортата е от типа на "топящите" се, тоест няма нищо с хрупкава текстура в нея. Ще се радвам, ако я пробваш и ти хареса :)
Лоис, и аз така се почудих (ама впоследствие, лол!) дали е възможно да се направи в по-"лайт" вариант. Може би, ако се пропусне ганаша и се покрие само с какао (така отпадат 200 и кусур грама шоколад и горе-долу толкова сметана) :D.
Милена, напълно съм съгласна за шоколада ;).
Пепчо, Маги, Нанита, Дани, изпращам ви виртуално по едно парченце!
Stefania, grazie mille!
Хубав неделен ден на всички!

Диди Б said...

Мира,да ти е жива и здрава сладката дъщеричка!
Камбанка,не може само торта Дъга:)-виж мама каква разкошна шоколадова феерия в златно е направила!
Чудесна е!За вкуса - само ще преглътна :)

Поздрави!

Mira said...

Диди, благодаря ти за похвалите :) Ще предам на Камбанката за тортата :)))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...