Thursday, 7 October 2010

Питка с печени зеленчуци/Pain aux légumes grillés


Тази идея я видях в един епизод от предаването на Джейми Оливър „Jamies Kitchen”. За съжаление, обаче, показаха само как приготвя тези питки, но не дадоха рецептата.А мен ме заинтересува. Питах и чичо Гугъл, но дори и той не успя да помогне в случая. Няма страшно, ще импровизирам! За основа използвах рецептата за хляб от сайта на Джейми Оливър, в която замених част от брашното с грис. И тъй като тук много трудно се сдобивам с печени тиквички, чушки и патладжани, за плънката ползвах един заамразен микс от тиквички и патладжани на грил, към които добавих печени чушки.
Продукти:
(по идея от предаването „Jamies Kitchen” и рецепта за хляб на Джейми Оливър)
За питката:
400 г брашно
100 г фин пшеничен грис
300 мл хладка вода
10 г суха мая
1 с.л. кафява захар
1 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
За плънката:
400 г смес от печени/гриловани зеленчуци (тиквички, чушки, патладжани). (Ако, като мен, ползвате замразени, минете ги за няколко минути на тиган с малко зехтин без да ги размразявате предварително.)
1 топка моцарела
2 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
1 ч.л. сух риган
1 ч.с. суха мащерка

Маята се разтваря в малко от хладката вода и част от захарта и се оставя за 5 минути да шупне. Брашното се пресява с гриса в дълбока купа. Добавят се останалата захар и солта и се прави кладенец на дъното на купата. Прибавят се водата, зехтинът и маята и се разбърква като се добавя по малко от брашното встрани. Постепенно се замесва тесто, което се прехвърля върху набрашнения работен плот и се меси в продължение на 10 минути, докато стане гладко и еластично. Оформя се на топка, прехвърля се обратно в купата, покрива се с домакинско фолио или кърпа и се оставя да втаса около 30 минути на стайна температура.

Тестото се разточва на правоъгълник с дебелина около 1 см. Покрива се с печените зеленчуци, поръсва се със зехтина и ситно нарязаните скилидки чесън. Топката моцарела се нарязва на кубчета, които се разпределят върху зеленчуците. Поръсва се с риган и мащерка. Тестото се навива на руло. Разрязва се напречно на 6 шайби (с дебелина 8-10 см). Шайбите се подреждат вертикално в намазана с малко зехтин тавичка. Оставя се да втасат повторно за около 45 минути на стайна температура.

Фурната се загрява на 220 градуса, като в нея се поставя и празна алуминиева купичка. В нагрятата алуминиева купичка се сипва малко вода непосредствено преди питката да се постави във фурната. Част от водата се изпарява и така се предпазва от изсушаване при печенето. Пече се около 40 минути, или докато се зачерви. Изважда се и се оставя да изстине.

J’ai vu cette idée dans l’émission de Jamie Oliver « Jamie’s Kitchen ». Malheureusement, ils ont juste montré comment préparer ce pain, sans donner la recette. Et c’était cette recette qui m’intéressait! J’ai interrogé tonton Google, mais même lui ne le savait pas! Fallait improviser! Je me suis inspirée de la recette de pain de base du site de Jamie Oliver, en substituant une partie de la farine avec de la semoule.

Ingrédients :
(D’après l’idée de l’émission « Jamie’s Kitchen », recette de pain du Jamie Oliver)
Pour le pain :
400 g de farine
100 g de semoule de blé dur
300 ml de l’eau tiède
10 g de levure de boulangère
1 càs de sucre roux
1 càs de l’huile d’olive
1 càs de sel
Pour la farce :
400 g de légumes grillés surgelés
1 boule de mozzarella
2 gousses d’ail
2 càs de l’huile d’olive
1 càc de thym séché
1 càc de l’origan séché

Délayer la levure dans un peu d’eau tiède et un peu de sucre et laisser reposer 5 minutes. Tamiser la farine et la semoule dans un bol profond. Ajouter le reste du sucre et le sel. Faire un puits au fond du bol. Y verser le reste de l’eau, l’huile d’olive et la levure. Commencer à mélanger en ramassant un peu de la farine sur les cotés. Pétrir la pâte au fur et à mesure. Quand la pâte commence à tenir, la transférer sur le plan de travail légèrement fariné et continuer à pétrir pendant 10 minutes afin d’obtenir une pâte lisse et élastique. Former la pâte en boule, la remettre dans le bol, couvrir de film alimentaire et laisser lever pendant 30 minutes à température ambiante.

Entre temps, préparer la farce. Faire chauffer 1 càs d’huile d’olive dans une poêle. Ajouter les légumes grillés  surgelés et laisser réchauffer tout en remuant pendant 6-7 minutes. Laisser refroidir. Eplucher et émincer les gousses d’ail et couper la mozzarella en cubes.

Etaler la pâte levée en forme de rectangle d’environ 1 cm d’épaisseur. Ajouter les légumes grillées, l’ail émincé, l’huile d’olive et les dès de mozzarella. Parsemer du thym et d’origan. Rouler la pate sur la longueur.  Couper le rouleau en 6 tranches d’épaisseur environs 8-10 cm. Disposer chaque tranche avec la face découpée vers le haut dans un plat à gratin légèrement huilé. Laisser lever une deuxième fois pendant 45 minutes.

Préchauffer le four à 220 degrés Celsius et mettre un récipient métallique à chauffer au four aussi. Juste avant d’enfourner le pain, remplir le récipient avec un verre d’eau. Au contact avec le métal chauffé, l’eau va s’évaporer humidifiant ainsi l’intérieur du four et empêchant le desséchement du pain. Faire cuire le pain pendant 40 minutes environ ou jusqu’à ce qu’il soit bien doré. Sortir du four et le laisser refroidir sur une grille.

7 comments:

Лилия said...

Това сегакак да го сготвя-пак ли в душ?

Lety said...

Ох, че хубаво изглежда!
Сигурна съм, че е и много, много вкусна.
Благодаря за прекрасната рецепта!
Сърдечен поздрав!

Dani said...

Мира, много апетитно изглежда, а и тези зеленчуци в добавка...
И със сутрешното ми кафе е прекрасна!
Поздрави и хубав ден!

Йоланта Делибозова said...

Мира,така е - много апепитно е с тези печени зеленчуци.Идеята е великолепна,а за изпълнението нямам думи.Страхотна погача!!!

fedora said...

Ама само как хубаво си отчупила парченце... :)))
Чудесна питка, една такава дундавичка, че и с плънка от печени зеленчуци - приказ!
Снимката е фантастична :)

Поздрави: Ина

di_ani said...

Мира,
изглежда неустоимо вкусно и
прекрасни снимки.
Благодаря за чудесната рецепта,
поздрав, Диана

Mira said...

Лети, Дани, Йоли, Ина, Диана, благодаря ви за комплиментите!Радвам се, че рецептата ви е харесала. :)
Поздрави и слънчев есенен уикенд!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...