Monday, 12 April 2010

Панийр / Paneer

Панийр е вид прясно индийско сирене, което малко прилича по консистенция на твърда извара. Тъй като не се намира лесно по класическите магазини, а рядко отскачам до индийския квартал в Париж, започнах да се питам дали мога да го пробвам в домашни условия. В доста блогове и сайтове прочетох, че било лесно за приготвяне вкъщи и се престраших. Долната рецепта е от книгата на мридула Балджекар « The Ultimate Indian Cookbook ». Направих проба с 1 литър полуобезмаслено (2%) прясно мляко, каквото имах подръка, въпреки, че в рецептата препоръчват пълномасленото. Получиха се около 160г сирене. Но тъй като ми беше малко безсолно, следващия път сигурно ще добавя малко сол.

Продукти:
1 литър прясно мляко (за предпочитане пълномаслено)
30 мл прясно изцеден лимонов сок

Млякото се загрява в тенджерка до завиране на много тих огън. Сред като заври се добавя лимоновия сок и се разбърква внимателно с тел, без да се изключва котлона. След минута-две, млякото започва да се пресича – забелязва се разделянето на две фази и образуване на почти прозрачна течност. Котлонът се изключва и млакото продължава да се бърка още около минута-две. Сито или гевгир се застилат с тензух и в него се изсипва пресеченото мляко. Краищата на тензуха се събират и течността започва да се изстисква, като сиренето се събира на топка по средата. Тензуха се завързва, оставя се в гевгира  и се затиска с тежест (аз ползвах едни каменни държатели за книги с формата на водоливниците на Парижката Света Богородица, lol!). След около 2 часа, цялата вода е изцедена и се е получил диск от сирене с дебелина 1-2 см. Така полученото сирене може да се използва в различни ястия (със спанак, къри и т.н.) и може да се съхранява в хладилник до 5 дни.
Тъй като 160г сирене нямаше да ми стигнат за цяло ядене, реших да ги направя на предястие – „многолистник” (мильфой) от прясно сирене и червено цвекло.

Le Paneer est un fromage frais indien, qui ressemble à de la ricotta mais en plus dense. Comme c’est une denrée qu’on ne trouve pas facilement au rayon « Produits du monde » dans les grandes surfaces et que je suis tombée sur plusieurs sources disant qu’il était extrêmement facile à faire chez soi, le chercheur en moi a décidé de tenter le coup. La recette provient du livre « The Ultimate Indian Cookbook » de Mridula Baldjekar. J’ai utilisé 1 litre de lait demi-écrémé (même s’il est préconisé d’utiliser du lait entier : c’est  le demi-écrémé que j’avais à la maison) pour obtenir environ 160 g de fromage. Par contre, je crois que la prochaine fois je mettrais un peu de sel.

Ingrédients :

1 l de lait (entier de préférence)
30 ml de jus de citron frais

Faire chauffer le lait dans une casserole à feu doux jusqu’à l’ébullition. Quand le lait commence à bouillir, ajouter le jus de citron et remuer doucement sans baisser le feu. Dès que le lait commence à cailler (on observe la formation de petits morceaux solides et de liquide clair le long du bord de la casserole), éteindre le feu et continuer à remuer encore quelque temps. Couvrir le fond d’une passoire avec un linge et verser le lait caillé sur le linge. Fermer le linge et commencer à presser doucement pour enlever le liquide et former une boule de fromage. Laisser le fromage enveloppé dans le linge dans la passoire et mettre un poids dessus (comme quoi, les serre-livres en ciment en forme de gargouilles de Notre-Dame, ça sert, lol !). Laisser le fromage égoutter pendant 2 heures. Le fromage peut se garder jusqu’à 5 jours au frigo. A utiliser dans les plats comme le palak paneer (aux épinards), curry, etc...

Comme les 160 g que j’ai obtenus ne suffisaient pas pour en faire tout un plat (ha ! ha !), je les ai transformées en entrée : millefeuille de betteraves et paneer.

2 comments:

Dani said...

Мира, много ме заинтригува с това сирене:)
А и с тези тежести, с които си го затиснала, няма как да не стане!!
Хубав ден!

Mira said...

Дани, благодаря ти :). То тежестите най-много помагаха :D.
Лек ден и на теб утре!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...